Miről ábrándozik a futó, ha maratonról van szó? Biztos, hogy a nagy maratonok egyike benne van a kívánságlistában. Az enyémben New York a Top3-ban van évek óta. Egyszer, ha majd felnövök...... :)
Tény, hogy a pálya nem a gyors lábúaknak kedvez. Hullámos, nehéz, néha az időjárás sem kedvez, de talán épp ez az, ami odavonzza az elit futók nagyjait. Jön az a feszítő érzés, hogy ott kell futni és kész.
Bekerülni rendkívül nehéz. Már a profi atléták is sokszor várólistára kerülnek. Nyilván nem a Vb helyezetteket vagy a világ legjobbjait érinti.
Atlétika
A tékozló zsenit a járvány tette igazán profi versenyzővé
5 ÓRÁJA

2013 ING New York City Marathon

Fotó: Eurosport

Itt nem az időeredmény számít, leginkább a helyezés. Aki itt 2 óra 30 percen belül fut, annak a tudásszintje, 2 óra 26-27 körül van egy jó pályán. De New York presztízs.
Attól, hogy maratonon nem indulsz Vb-n, vagy Olimpián, de ezeken a nagy versenyeken dobogóra kerülsz, szinte ugyanaz az elismerés övezi a futót. Összeszedtem pár helyszínt, ami nagyon pörög most az elit futók körében. A lista természetesen csak az én tapasztalatomon alapszik. Ha valaki tudja bővíteni a "menő" maratonok számát. ossza meg velünk. :)
 • London
 • New York
 • Tokió
 • Berlin
 • Boston
 • Frankfurt
 • Rotterdam
 • Amszterdam
 • Róma
 • Nagoya
 • Peking
 • Prága

2013 ING New York City Marathon

Fotó: Eurosport

Ne vessétek a szememre, hogy csupán a női mezőnnyel foglalkozom a következő sorokban. Hatványozott a rajongásom New York iránt, hiszen idén 2 kedvenc futónőm is rajthoz áll.
Kezdem a sort Jelena Prokopcukaval. Elképesztő new york-i pályafutása van. Kétszer nyerte és kétszer volt harmadik. Múlt évben "összefutottunk" és kapva az alkalmon, megkérdeztem, miért pont ez a pálya a kedvence.
Teljesen tudatos döntés végeredménye. Szerinte az afrikai futók ellen, akik sík pályán gyorsak, nem sok esélye van. Itt viszont, ahol viszonylag gyakran törik meg a ritmus az emelkedők lejtők miatt, kevésbé kedvez a gyors lábúaknak. Nem diktálnak őrült tempót (kinek mi az őrült ugye :D) mint egy berlini vagy frankfurti pályán. Ehhez olyan edzések kellenek, ahol "begyakorolja" a terepet. Portugáliában, ahol edzőtáboroztunk, a résztávokat és a tempós futásokat is emelkedős-lejtős terepen csinálta. Mindezt teljesen egyedül. Pályán nem nagyon láttam edzeni. Amikor rákérdeztem, annyit megosztott, hogy a végső gyorsító munkálatok zajlanak a pályán.
Mondanom sem kell, mennyire inspirált, amikor láttam szélben, szakadó esőben edzeni. Olyankor nekem is könnyebb volt átvergődni az edzéseken.
Másik kedvencem Valeria Straneo. Gyakorlatilag 35 éves koráig amatőr futó volt, majd berobbant a köztudatba, nem is akárhogy.
2011 őszén már bőven 70 percen belül futotta a félmaratont, majd 2012-ben már 8.lett az Olimpián, 2013.ban 2. lett a Vb-n és 2014-ben második az Eb-n. Most New Yorkban folytathatja az évet.
A félmaratoni Vb-n találkoztunk és beszélgettünk a felkészülésről. Hihetetlen, hogy 2 gyerek koordinálása mellett képes ilyen szinten hozni az eredményeket. A két edzés neki sem egyszerű, alig van pár óra pihenője a két terhelés közt, hiszen első a gyerek.Jó látni, hogy a futás nem "megélhetési" dolog nála,  hanem szereti, élvezi. Nem a görcsös akarás látszik, hanem az, hogy a futás egyfajta ajándék, amit érdemes kihasználni. Szeretek vele beszélgetni, mert nagyon optimista, két lábbal áll a földön, nincsenek sztárallűrjei, egyszóval, szerethető figura.
Lesz izgulni valóm. A két kedvencem közt, ha mind a ketten szuper állapotban vannak, nem kétséges, hogy nagy csata várható.Egy ilyen versenyből ráadásul sokat lehet tanulni. Már a tavalyiból is sikerült nagyon fontos dolgokat leszűrni, ami egy jó tanács magamnak és talán másoknak is egy hosszú távú versenyre:
TÜRELEM, tempótervezés, fegyelmezettség.
Maratonőrültek! Tapadjatok a képernyőkre vasárnap.15:30-tól lesz New York maraton közvetítés az Eurosporton!!! 
Olympic Games
Depresszióval küzdött, most olimpikonként számolna le a mentális problémák stigmájával
09/06/2021 16:10
Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02