Danil Lysenko doppingvétsége teljesen átlagosan indult. Egyszer egy tesztet mulasztott, majd kétszer nem érték el az előre megadott helyszínen az ellenőrök. A szokásos protokoll szerint a 3 vétséget maximum 2 éves eltiltással lehet jutalmazni. Lysenko ebben az esetben 23 éves korára már vissza is térhetett volna a versenyzéshez, az orosz atlétika ifjú üdvöskéje azonban bepánikolt, szólt az edzőjének, hogy fedősztorira lenne szüksége. A végére akkora hazudozás és hamisítgatás lett az ügyből, amibe Lysenko és edzője mellett az Orosz Atlétikai Szövetség korábbi öt felsővezetője is belebukott.

Az Athletics Integrity Unit (AIU) több éves nyomozást folytatott a sportoló és a szövetség vezetői ellen, ami végül a fegyelmi bizottság felé vádemeléssel zárult, a bizottság pedig most hozta meg az ítéleteit. Az eltiltottak közt van Artur Karamyan, Alexander Parkin, Elena Orlova, Elena Ikonnikova és a korábbi elnök Dmitry Shlyakhtin is. Az eltiltások 4 és 8 év közt vannak, de minden esetben a lehető legnagyobb időtartamra vonatkoznak. 
Az AIU közleményében így fogalmazott:
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
TEGNAP - 12:19
"Ezek az atlétika számára rendkívül fontos döntések. A mi szervezetünket azért hozták létre, hogy a korábban sokszor eredménytelen vizsgálatok helyett más nyomozati módszerekkel tudjuk feltárni az ilyen összeesküvéseket. Az ehhez hasonló eredmények bizonyítják, hogy jó munkát végzünk."
New York Times érdekes, már-már burleszkbe illő részleteket is közölt Lysenko ügyéről. A magasugró, miután 2018 tavaszán elkövette harmadik kihágását is, ráeszmélt, hogy két éves eltiltás várhat rá, így edzője segítségét kérte, hogy alibit biztosítson neki.  A szövetség segítségével sikerült egy orvosi papírt előállítani, ami szerint Lysenko egy moszkvai kórházba került be, ahol egy sor kivizsgáláson esett keresztül vakbélgyulladás miatt. Végül 2018 április 7-én hagyhatta el a kórházat. Később a doppingellenőrök további részletekről kérdezgették a magasugrót, aki belezavarodott a magyarázkodásba. 

Petrov (b1), Shlyakhtin (b3) és Lysenko (b4)

Fotó: Eurosport

Az AIU és a Rusada további vizsgálatokat rendelt el, ahol egészen megdöbbentő részletekre derült fény. A klinika, ahol 2018 tavaszán állítólagosan kezelték Lysenkot nem létezett. A címen korábban valóban egy kórházi épület állt, de azt még 2017-ben lerombolták, tavaszra már csak egy üres építési terület állt a helyén. 
Egy korábbi kihágást autóbalesettel próbált kimagyarázni Lysenko, amihez be is nyújtotta a megfelelő dokumentációt, de itt is hiba csúszott a gépezetbe, kiderült ugyanis, hogy a baleset pár héttel később történt. A nyomozás fényt derített egy Lysenko és a szövetség egyik vezető adminisztrátora közti WhatsApp beszélgetésre, ahol a sportoló bevallja, hogy később törte össze az autóját, mint ahogy azt a doppingellenőröknek mondta. 
Miután szorult a hurok Lysenko nyaka körül, megtört és bevallotta, hogy a szövetség emberei segítették ki a hamis papírokkal. Az AIU szerint az egyes esetekben alkalmazható 4 éves eltiltás a vicc kategória. 
"Az elkövetett vétségek a legsúlyosabbak közé tartoznak és egyenesen a szövetség legfontosabb emberei követték el. Úgy tűnik, hogy majdnem az egész felsőbb vezetés részese volt a megtévesztésnek. Shlyakhtin, Parkin és Karamyan a legnagyobb terhet kell, hogy viseljék, hiszen ők vezették a szervezetüket. Nem jelentették a doppingvétséget, hamisítottak, valamint nem működtek együtt a nyomozás során, így az esetükben a maximális 4 éves eltiltás szinte kevés is."
Elena Orlova és Elena Ikonnikova még súlyosabb büntetéseket kapott (6 és 8 éves eltiltás) mivel bizonyítékokat semmisítettek meg és a nyomozást is hátráltatták. Danil Lysenko és edzője esetében még nem zárult le a fegyelmi eljárás, de akár 8 évre is eltilthatják őket.
A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról | Eurosport
Az összes orosz sportolót ki kell zárni a 2021-re halasztott tokiói olimpiáról, legalábbis Grigory Rodchenkov, a korábbi orosz doppingfőnökből lett WADA-informátor ezt állítja. Véleménye szerint hiába tiltották el az országot négy évre a nagy sporteseményektől, alapvetően semmi sem változott.
Az oroszokat érintő legfrissebb doppingbotrány különösen abszurd fényt vethet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság február eleji döntésére, amely szerint mindössze 2 évre csökkentette a RUSADA felfüggesztését. Lysenko ügyéből is látszik, hogy az orosz sportolók doppingügyei jóval túlmutatnak a nemzeti antidopping csoport ügyködésén.
insidethegames.biz
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23