Az emberiség rengeteg dologra használja a kutyákat, az sem ritkaság, hogy különböző anyagok kiszimatolására képezzék ki őket. Molly viszont a világon elsőként arra lett kiképezve, hogy doppingszereket keressen.

Molly Észak-Írországban látta meg a napvilágot, majd Svédországba költözése után 6 hónapos kiképzést kapott a vámosoktól. Nem ritka, hogy kutyák különböző drogokat vagy illegális szereket keressenek, így az alapokat már kiskorában megtanulhatta. A Svéd Anti-Dopping Csoport viszont újszerű ötlettel állt elő és a springer spánielt kimondottan doppinganyagok kiszagolására trenírozták tovább.
A korábban pilótákkal foglalkozó orvos, Michael Sjöö és felesége manapság már a dopping elleni harcnak szenteli az életét. Jelenleg ők dolgoznak Mollyval, aki nagy népszerűségnek örvend a svéd sportolók körében, ami nem is hátrány a munkája során. Bejelentés nélkül érkeznek sportrendezvényekre, ahol a sportolók csomagjait vizsgálják át. Ha a kutya jelez, akkor a csomag tulajdonosa rögtön számíthat egy váratlan doppingvizsgálatra.
Atlétika
Semenya még mindig túl gyors – letartóztatták gyorshajtásért
20 ÓRA
Michael Sjöö így nyilatkozott a közös munkájukról:
"A sportnak tisztának kellene lennie, semmi keresnivalójuk nincs a csalóknak. Sajnos az illegális teljesítménynövelés egyáltalán nem csak az élsportra jellemző. Részletekbe nem mehetek bele, de annyit elmondhatok, hogy Molly képes felismerni az illegális szereket tabletta, por és folyékony állapotban is, sőt még lezárt fiolákban is. Természetesen ismerős neki a tesztosztereon és egyéb szteroidok is.
„Örömmel fogadják, bárhová megyünk, eddig még nem fordult elő, hogy bárki megtagadta volna, hogy belenézzünk a csomagjába. Igazából értelme se lenne, hiszen ha találunk valamit, akkor rögtön jöhet a vizeletvizsgálat, néha még vérvétel is."
A kutya tréningje során nagyon fontos, hogy többféle környezetben is gyakorolhasson, hiszen előfordulhat, hogy jégcsarnokba kell mennie, vagy szabadtérre, például egy atlétika versenyre. A sportok akár komoly hanghatással is járhatnak, de egy munkakutyának meg kell birkóznia minden zavaró tényezővel.
"Megtiszteltetés, hogy én dolgozhatok a világ első doppingkereső kutyájával, de biztos vagyok benne, hogy nem Molly lesz az utolsó. Már most sokan érdeklődnek a képzése iránt és a jövőben egyre nagyobb lesz az igény az újabb és innovatívabb módszerekre, hogy megfogjuk a csalókat. Molly viszont nem csak a munkatársam, igazi családtag nálunk."
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28