A tegnapi napon már feszegettük a kérdést Justin Gatlin jelölése kapcsán, bár csak érintőlegesen, hiszen Gatlin még aktív atléta, az ő esetében a kérdés viszonylag rendezett. Akadnak szabályok, melyek mentén ítéletet hoznak a hatóságok, megvannak a szervezetek melyek eltilthatják a sportolót, a sportoló meghatározott keretek között ha akar fellebbezhet is a döntés ellen. Ha pedig nem jár sikerrel, akkor letöltve a büntetését nyugodtan visszatérhet a pályára, már persze, ha nem örök életére tiltották el.
A rendszer, azt gondolom, működik, bár ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek viták például arról, hogy bizonyos szabálysértésekért miféle büntetések járnak. De ez aligha csak a sport területén van így. Amíg világ a világ mindig lesznek olyanok, akik például bírósági ítéleteket vitatnak.
Annak tehát működő rendszere van a sportban, hogy miként térhet vissza egy sportoló a pályára, aki doppingvétséget követett el, ám azt semmi sem szabályozza, hogy ugyanő miféle pozíciókat tölthet be karrierje befejezése után. Lehet-e például edző? Kapásból hozhatunk példákat, melyek bizonyítják, hogy igen lehetnek, de vajon ki az, aki mondjuk rábízná a gyerekét egy ilyenre? Igaz, mondjuk sokan rábíznák Linford Christie-re, pedig ő is az. Vagy akkor edző lehessen, csak utánpótlás edző ne?
Atlétika
31 éves világcsúcs dőlt meg súlylökésben
16 ÓRÁJA
Lehet-e például szakértő a tévében, vagy esetleg kommentátor? Nyilván sokan gondolják, hogy nem, de vajon biztosan kevesebbet tud-e ő a sportágáról csak azért mert beszedett ezt-azt? Igaz, ha másik oldalról közelítjük a témát, akkor pedig a szakma méltóságát csorbítja az, ha egy csatorna ilyen sportolót hív segítségül.
Vadim Devjatovszkij-al is valahol ez volna a baj, akit a minap választották meg a fehérorosz atlétikai szövetség elnökévé. Nálunk onnan ismert, hogy miatta és Ivan Tikhon miatt nem kapta meg azt az érmet Pars Krisztián, amit sokáig úgy hittünk meg fog kapni, hiszen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) mindkettejüket kizárta a pekingi olimpia után, csak a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) adta vissza az érmüket, formai okokra hivatkozva, szinte egyedülálló módon.
Azt hiszem szerencsésebb fejlődésű országokban már ez a kis történet elegendő volna, hogy valaki egy ilyen megtisztelő pozícióval kapcsolatban még csak szóba se kerüljön, Fehéroroszországban azonban Devjatovszkijt annak ellenére megválasztották szövetségi elnöknek, hogy neki letöltött doppingeltiltása is van még 2002-ből.
Nincs arra szabály, hogy ne lehetne megválasztani.
Nincs olyan szabályozás a sportban, mint az élet más területein, hogy ezt vagy azt a funkciót csak büntetlen előélettel lehet betölteni, emezt meg amazt lehet büntetettel is. Így aztán pusztán egyetlen dolog szól, az ilyen sportolók megválasztása ellen:
A tisztség tisztessége.
Atlétika
Először metamfetamin, utána "csak" nem működött együtt - újabb eltiltott atléta
TEGNAP 19:11
Olympic Games
Kihasználta a járvány alatti szünetet, és még erősebben venné célba a tokiói aranyat
16/06/2021 17:34