Az utóbbi években számos európai országban került be a közbeszédbe a menekültügy kérdése. A jobb élet reményében ugyanis Afrikából emberek ezrei (tízezrei) érkeznek az öreg földrészre, annak is az általuk a jólét szimbólumának tartott nyugati és északi részére. A migrációs kérdések elemzésébe és az általa keltett társadalmi feszültségekbe most nem mennék bele, mégiscsak egy sportoldalról van szó. A tendencia ugyanakkor a sportvilágban is érezteti hatását, különösen atlétikában. A sportok királynőjénél korábban is volt már példa remek afrikai futók honosítására (különösen a  törökök jártak élen ebben), ezt a tudatos "lábelszívást" viszont kevesen nézték jó szemmel.
A zürichi Eb-n is láthattunk színesbörű futókat a közép- és hosszútávfutó mezőnyben, ugyanakkor akadtak közöttük olyanok is, akik egészen más háttértörténettel, nem pénzért honosítva kerültek át Európába. Az 1500 méteres síkfutás ezüstérmese, az etióp születésű Abeba Aregawi annak idején például egy svéd-etióp kettős állampolgárhoz ment feleségül, három évet Stockholmban élt, mielőtt megkapta volna a svéd színekben szereplés lehetőségét.
A Zürichben az 5000 métert megnyerő Meraf Bahta Eritreában látta meg a napvilágot 1989-ben, majd alig tizenkilenc évesen menekült át családjával Svédországba az eritreai politikai helyzet miatt. Bahta 2012-ben kapott letelepedési engedélyt, tavaly decemberben pedig svéd állampolgárságot, így idén már a sárga-kékeknek szerezhetett Európa-bajnoki győzelmet.
Atlétika
Csaló vagy áldozat? - Mindenképp tragédia a szaftos burrito-ügy
TEGNAP 08:10

Sifan Hassan (középen) az 1500 méteres táv új Európa-bajnoka

Fotó: Eurosport

Még rajtuk is túltesz a holland színekben versenyző Sifan Hassan sztorija, aki 2008-as menekülése idején még egyáltalán nem is futott. Az akkor 15 éves etióp lány beiratkozott egy eindhoveni nővér-iskolába, majd tanulás mellett kezdett el futni. Az atlétikát csak három évvel ezelőtt kezdte komolyan venni, amikor kiderült, hogy van hozzá tehetsége. Tavaly robbant be az atlétika nemzetközi élmezőnyébe, miután az évet a negyedik helyen zárta a 3000 méteres táv világranglistáján. A holland állampolgárságot tavaly novemberben kapta meg, tíz nappal később pedig már a szövetségi papírok is rendben voltak, azóta holland színekben versenyezhet.
A zürichi Eb-n kevés hiányzott Hassannak a történelmi 1500-5000 duplához, ha nem egymás utáni napokon van a két finálé, talán sikerül is neki. De így is megjegyeztük a nevét. Egy olyan lányét, aki több ezer társához hasonlóan a jobb élet reményében indult útnak Európa irányába. Ő Zürichben már révbe ért. Elindítva talán ezzel egy hasonlóan pozitív folyamatot, mint ami annak idején a német fociban is lezajlott a tehetséges, másodgenerációs török focisták felbukkanása kapcsán. Mert az afrikai menekültek érkezésének nem csak - elég súlyos, sok-sok politikai és társadalmi kérdést felvető - ára van, de bizonyos vonatkozásban hozadéka is.
Más kérdés, hogy mit szólnak ehhez a folyamathoz az európai születésű középtávfutók...
Atlétika
31 éves világcsúcs dőlt meg súlylökésben
19/06/2021 09:38
Atlétika
Először metamfetamin, utána "csak" nem működött együtt - újabb eltiltott atléta
18/06/2021 19:11