Számos rekord született az elmúlt hónapokban közép- és hosszútávfutásban. Mivel a rekorderek szinte kivétel nélkül a Nike új fejlesztésű cipőiben futnak, sokan megkérdőjelezik ezeket az eredményeket és tisztességtelen előnyről beszélnek. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke azonban úgy látja minden rendben, és véletlenül sem szeretné elfojtani a folyamatban lévő újításokat.


Sebastian Coe visszautasította a Nike új cipőivel kapcsolatos aggodalmakat. Szerinte szó nincs arról, hogy azok tisztességtelen előnyt biztosítanának a viselőiknek a fél év múlva esedékes tokiói olimpián. Az atlétika első embere teljesen nyugodt a forradalmi jelentőségű cipőkkel kapcsolatban, és nem akar a fejlődés útjába állni.
Ahogy arról beszámoltunk, egy órán belül futott világcsúcsot Joshua Cheptegei férfi 10 ezer méteren és Letesenbet Gidey női 5 ezer méteren Valenciában még október elején. Mindketten a Nike ZoomX Dragonfly elnevezésű cipőjét viselték, melyet a világ leggyorsabb cipőjének tartanak. 
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00
Néhány héttel korábban Mo Farah és Stifan Hassan az egyórás futás világcsúcsát döntötték meg Brüsszelben, szintén ugyanebben a cipőben futva. Már ekkor sokakban felmerült, hogy a márka ahhoz hasonló dominanciára tehet szert, mint amilyennel a maratonfutásban rendelkezett 2016 és 2019 között. A versenytársaknak évekbe telt behozni a lemaradást.
Coe azt mondta, nem fél, hogy a történelem ismételni fogja önmagát, de azt is hozzátette, hogy jót tesz a sportágnak, hogy a gyártók megpróbálják túlszárnyalni egymást. 
"Emlékszem a 2000-es évek közepére, amikor mindig az Adidas volt a dobogó tetején, főleg hosszútávfutásban"
- mondta
Coe.
"Ez egy körforgás. A gyártók sok pénzt ölnek a fejlesztéseikbe, hogy minél jobb cipőkkel jöjjenek ki, és én ennek örülök."
Világcsúcs férfi 10 ezer és női 5000 méteren | Eurosport
Világcsúcsot futott férfi 10 ezer méteren az ugandai Joshua Cheptegei és női 5000 méteren az etióp Letesenbet Gidey a valenciai atlétikai viadalon szerda este. A Világcsúcsok napja elnevezésű versenyen a 24 éves Cheptegei 26:11.02 perc alatt ért célba. A régi, 26:17.53-as rekordot az etióp Kenenisa Bekele tartotta 2005 óta.
A nemzetközi szövetség tavaly hozott néhány új szabályt a cipőkre vonatkozóan, Coe szerint jelenleg is folyamatosan ellenőrzik a cipőket, hogy azok nem rendelkeznek-e esetleg tisztességtelen előnyökkel. A szövetség elnöke azt is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem érzi úgy, hogy a sok kimagasló eredmény aláásná a sportágat és kisebbítené a korábbi bajnokok jelentőségét.
"Ha visszamegyek az 1930-as évekbe, még mindig csodálattal tekintek
Rudolf Harbig
ra, aki 1:46 környékén futott 800 méteren salakpályán. De
Peter Snell
1:45-ön belüli eredményei is lenyűgöznek, melyeket füvön ért el. És ott volt
Derek Clayton
is, aki olyan cipőben futott maratoni világcsúcsot [2:09:36], amelyikben ma már sétálni se indulnánk el a helyi parkba."
"Összességében azt mondhatom tehát, hogy nyugodt vagyok. És úgy gondolom, eszünkbe sem kellene, hogy jusson, hogy útját álljuk az újításoknak."
The Guardian
Olympic Games
Doppingvétség miatt lemarad az olimpiáról a korábbi Európa-bajnok
23/07/2021 09:32
Olympic Games
Tokió: az ellógott doppingellenőrzések miatti eltiltások olimpiája?
21/07/2021 18:11