Számos rekord született az elmúlt hónapokban közép- és hosszútávfutásban. Mivel a rekorderek szinte kivétel nélkül a Nike új fejlesztésű cipőiben futnak, sokan megkérdőjelezik ezeket az eredményeket és tisztességtelen előnyről beszélnek. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke azonban úgy látja minden rendben, és véletlenül sem szeretné elfojtani a folyamatban lévő újításokat.


Sebastian Coe visszautasította a Nike új cipőivel kapcsolatos aggodalmakat. Szerinte szó nincs arról, hogy azok tisztességtelen előnyt biztosítanának a viselőiknek a fél év múlva esedékes tokiói olimpián. Az atlétika első embere teljesen nyugodt a forradalmi jelentőségű cipőkkel kapcsolatban, és nem akar a fejlődés útjába állni.
Ahogy arról beszámoltunk, egy órán belül futott világcsúcsot Joshua Cheptegei férfi 10 ezer méteren és Letesenbet Gidey női 5 ezer méteren Valenciában még október elején. Mindketten a Nike ZoomX Dragonfly elnevezésű cipőjét viselték, melyet a világ leggyorsabb cipőjének tartanak. 
Kamila Skolimowska Memorial
Wagner-Gyürkés egyéni csúccsal 14. 3000 m-en, Fraser-Pryce a világ idei legjobbjával nyert 100-on
TEGNAP 17:49
Néhány héttel korábban Mo Farah és Stifan Hassan az egyórás futás világcsúcsát döntötték meg Brüsszelben, szintén ugyanebben a cipőben futva. Már ekkor sokakban felmerült, hogy a márka ahhoz hasonló dominanciára tehet szert, mint amilyennel a maratonfutásban rendelkezett 2016 és 2019 között. A versenytársaknak évekbe telt behozni a lemaradást.
Coe azt mondta, nem fél, hogy a történelem ismételni fogja önmagát, de azt is hozzátette, hogy jót tesz a sportágnak, hogy a gyártók megpróbálják túlszárnyalni egymást. 
"Emlékszem a 2000-es évek közepére, amikor mindig az Adidas volt a dobogó tetején, főleg hosszútávfutásban"
- mondta
Coe.
"Ez egy körforgás. A gyártók sok pénzt ölnek a fejlesztéseikbe, hogy minél jobb cipőkkel jöjjenek ki, és én ennek örülök."
Világcsúcs férfi 10 ezer és női 5000 méteren | Eurosport
Világcsúcsot futott férfi 10 ezer méteren az ugandai Joshua Cheptegei és női 5000 méteren az etióp Letesenbet Gidey a valenciai atlétikai viadalon szerda este. A Világcsúcsok napja elnevezésű versenyen a 24 éves Cheptegei 26:11.02 perc alatt ért célba. A régi, 26:17.53-as rekordot az etióp Kenenisa Bekele tartotta 2005 óta.
A nemzetközi szövetség tavaly hozott néhány új szabályt a cipőkre vonatkozóan, Coe szerint jelenleg is folyamatosan ellenőrzik a cipőket, hogy azok nem rendelkeznek-e esetleg tisztességtelen előnyökkel. A szövetség elnöke azt is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem érzi úgy, hogy a sok kimagasló eredmény aláásná a sportágat és kisebbítené a korábbi bajnokok jelentőségét.
"Ha visszamegyek az 1930-as évekbe, még mindig csodálattal tekintek
Rudolf Harbig
ra, aki 1:46 környékén futott 800 méteren salakpályán. De
Peter Snell
1:45-ön belüli eredményei is lenyűgöznek, melyeket füvön ért el. És ott volt
Derek Clayton
is, aki olyan cipőben futott maratoni világcsúcsot [2:09:36], amelyikben ma már sétálni se indulnánk el a helyi parkba."
"Összességében azt mondhatom tehát, hogy nyugodt vagyok. És úgy gondolom, eszünkbe sem kellene, hogy jusson, hogy útját álljuk az újításoknak."
The Guardian
*Olympic Games
Egy szürreálisan csodálatos Szuperszombat, amely felrobbantotta Londont tíz évvel ezelőtt
05/08/2022 09:28
Gyulai István Memorial
Ha Duplantis nem volna elég... újabb világsztár a Gyulai István Memorialon!
04/08/2022 16:32