Március 4-7. között a lengyelországi Torunban rendezték meg az idei fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságot. Nézők még nem, nagy egyéniségek és különös történetek azért jelen voltak a hétvégén.

Miután páratlan években Európa-, páros években pedig világbajnokságot rendeznek atlétikában fedett pályán, így a kontinenstornának éppen szerencséje volt. A tavaly márciusra tervezett nanjingi vb-t el kellett halasztani előbb 2021-re, majd 2023-ra, az Eb-k megúszták ezt. A dolgot már-már teljesen megszokott módon csak a nézők hiánya nehezítette. Amíg 2019-ben Glasgow még a teljes szabadságot élvezte, addig ezúttal be kellett érni pótmegoldásokkal. És itt nemcsak a maszkban futva bronzérmet szerző Tiffany Porterre kell gondolni, hiszen vannak szereplők, akik dacolnak a vírus miatt visszafogott hangulattal.

Tamberi és Duplantis színháza

Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
TEGNAP - 12:19
Olasz szurkolótábor például annak ellenére is volt, hogy jegyet nem árultak a rendezvényre. A férfi magasugrás versenyének része volt ugyanis Gianmarco Tamberi bejáratott szurkolótábora, a 44 olasz sportolóból álló B-közép. Az ugró számoknál egyébként is mindig szükség van némi ütemes tapsra, Tamberi pedig egyébként sem tud meglenni közönség nélkül. Nem csoda, hogy az egyébként mélyen az atlétikában gyökerező családban színész is található. Babonája, hogy minden komolyabb verseny selejtezőjét borostásan, a döntőt pedig félig megborotválkozva versenyzi végig. Ezen az alkalmon azonban ezt már nem láttuk, a döntő teljesen csupasz arccal érte. A korábbi világbajnok három éve Székesfehérváron is járt. A Gyulai Memorialon harmadik lett, ezúttal az ezüstérem jutott neki. A győztes a nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó belorusz Maksim Nedasekau 2,37 m-rel, a világ idei legjobb eredményével.

Közönség nincs, taps van

Fotó: Eurosport

Akár a helyszínen, akár a távolból vártuk volna nagyon a férfi rúdugrás egy éve tartó kiemelkedő teljesítményét. A svéd csodagyerek Armand Duplantis a 2018-as berlini Európa-bajnokság után tervezett ismét világversenyt nyerni, a 2019-es dohai vb-n ugyanis az amerikai Sam Kendricks kevesebb érvénytelen kísérlet miatt megelőzte őt. Az aranyérem meglett, a nagy rivális francia Renaud Lavillenie nélkül azonban Duplantis is kisebb ellenállásra volt kényszerítve.
A svéd tavaly végignyerte a fedett pályás szezont, Sergey Bubkához hasonlóan centinként emelve döntötte meg a világcsúcsot. Ha valakinek, hát neki rosszkor jött az olimpia elhalasztása. Hogy lesz-e két ugyanolyan tökéletes éve egymás után, ebből a versenyből nem derült ki. Az azonban, hogy kiemelkedik a mezőnyből, világosan látszik. Hogy Sam Kendricks mire lesz elég? Idén egyelőre csak egy 5,86 méterre, ami 20 centivel marad el tavalyi legjobbjától.

Három év sérülés után megvan az áttörés

Hosszú várakozás után van meg az első aranyérem felnőtt világversenyen a francia gátfutónak. Wilhem Belociant már nagyon korán nagy tehetségnek kiáltották ki, 19 évesen, 2014-ben junior világbajnok és világcsúcstartó, és úgy tűnik, rögtön utána váltani tud a felnőttek közé. 2015-ben a prágai fedettpályás, egy év múlva az amszterdami szabadtéri Európa- bajnokságon szerez bronzérmet. A riói olimpián döntőbe várják, de az előfutamok során kiugrik a rajtgépből, és kizárják. Hogy valóban jó formában volt, mi sem jelzi jobban, minthogy nem sokkal később egy lausanne-i versenyen a három olimpiai dobogós mögött negyedikként végez. A 2017-es és a 2018-as évet is ki kell hagynia sérülés miatt, a 2019-es fedett pályás Eb-re pedig felemásan sikerül a visszatérés. A 60 méteres gátfutás döntőjében elért 7. helyet csalódásként élte meg. A nyári szezonban kvalifikálni tudja magát az októberi vb-re, de egy kisebb sérülés ismét megakadályozza, hogy egyáltalán részt vegyen élete első felnőtt világbajnokságán.
Krizsán Xénia egyéni csúccsal bronzérmes a fedett pályás Eb-n | Eurosport
Krizsán Xénia 4644 pontos egyéni csúccsal bronzérmet nyert ötpróbában a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapján, melyen Nemes Rita 4486 ponttal hatodik helyen végzett. A hétpróbában U23-as Eb-győztes sportoló a nap során előbb 60 gáton 8.27 másodperccel, majd súlylökésben 14,48 méterrel egyéni csúcsot javított, közben pedig magasugrásban 177 centiméterig jutott.
2020-ban végre ismét elérte egyéni legjobb eredményét, és Duplantisszal ellentétben nekik kifejezetten jól jött az olimpia elhalasztása. Szépen visszaépülve tudta hozni egyre jobb formáját, és vette fel a versenyt hazai riválisával, Pascal Martinot-Lagarde-dal. Idén már gyakran 7,5 másodperc alatt futja a 60 méter gátat, és az Európa-bajnokságon eléri eddigi csúcspontját: a döntőben 7,42-vel legyőzi azt az Andrew Pozzit, akivel az elmúlt egy évben a legtöbbet rivalizált.
7 évvel junior világbajnoki címe után, 25 évesen tehát felér Európa tetejére.

Ingebrigtsen, az Eb színe és fonákja

Nem egy, hanem két Eb- arannyal távozott a norvég Jakob Ingebrigtsen, aki már a 2018-as berlini Európa Bajnokságon, 18 évesen (!) 1500-on és 5000 m-en aranyat nyert. A következő évben, a glasgow-i fedettpályás kontinenstornán megnyeri a 3000 métert, és ezüstöt szerez 1500-on. Akkor az a Marcin Lewandowski veri meg, aki az idei tornán hazai pályán szerepel. És noha a lengyelnek inkább 800-on és 1500-on vannak eredményei, a két versenyszámot a két nagy név összecsapásával mégis kiemelt érdeklődés övezi. Ha nézők nincsenek is, a hazai torna azért mégiscsak hazai. Ha máshogy nem, néhány tucat önkéntes azért tud kellő lármát csapni.
Mindezek fényében az 1500 m pénteki döntője kellő feszültségben zajlott – ne hagyjuk ki persze azt sem, hogy a negyedik legjobb idővel döntőbe kerülő, végül ott nyolcadik helyen végző Szögi István is ott volt a mezőnyben.
A norvég viszonylag nagy fölénnyel nyerte a döntőt Lewandowski előtt, amiből rögtön utána ki is zárták, mert az egyik kanyarban kilépett a pályáról.
A norvég csapat óvása után a szervezők kiderítették, igazából a másik lengyel futó, Michał Rozmys akadályozta Ingebrigtsent, így visszaadták neki a pályán elért eredményt. Lewandowski véleménye persze bejárta a lengyel sajtót egyenlőkről és egyenlőbbekről, de ettől még a tény tény marad: Ingebrigtsen megvédte címét 1500 méteren, lengyel vetélytársa pedig hazai pályán sem tudott visszavágni.

000_94D7DT.jpg

Fotó: Eurosport

A norvég ezek után megnyerte a 3000 métert is, amelyen azonban Lewandowski nem indult el. Állítása szerint megfenyegették, így hátfájásra hivatkozva visszalépett, nem próbálta meg megszerezni egyetlen aranyérmét a hazai rendezésű tornán. Kár, hogy az Eb talán legjobb teljesítményét nyújtó norvég atléta szereplését beárnyékolja 1500 méteren véleményes kizárása és különösen véleményes visszaengedése, pláne a 3000 méter különös befejezése.
* * *
De hogy ne ilyen szomorú szájízzel fejeződjön be ez az írás, említsük meg a különös holland futósikereket. A máskor rendkívül sikeres brit, francia vagy lengyel aranyeső helyett az éremtáblázat élén Hollandia végzett 4 arany-, 1 ezüst és 7 bronzéremmel. Mindkét 4x400 m váltó arany Hollandiába került, sőt, az Európában eddig szinte teljesen ismeretlen 21 éves Femke Bol a női 400 döntőjét is megnyerte. Minden tornán születnek új sztárok.
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23