Tiffany Porter maszkban versenyezte végig a lengyelországi Torunban megrendezett fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot, ahol bronzérmet szerzett 60 méteres gátfutásban. A 100 gát korábbi Európa-bajnoka a rendszeres tesztelés ellenére döntött úgy, a versenyzők közül egyedüliként magán hagyja a maszkot futás közben is. 


Tiffany Porter 2014-ben lett Európa-bajnok Zürichben, van számos érme fedett pályás és szabadtéri világbajnokságokról, valamint ott volt a riói olimpia döntőjében is. Amellett, hogy hivatásos édesanya, van két állása, és pluszban még profi atléta is. A 33 éves sprinter heti 22 órát dolgozik gyógyszerészként, emellett ingatlanbefektetésekkel is foglalkozik és természetesen ellátja a háziasszonyi, a gyermekéhez kötődő teendőket is. 
Öt évvel azután, hogy legutóbb érmet nyert világversenyen, a második leggyorsabb európai 60 gátas idővel érkezett Torunba, jelezvén az atlétavilág számára, hogy visszatért. Végül bronzérmet szerzett, de figyelembe véve mindazt, amin keresztülment, ez is szépen csilloghat a számára.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
31 PERCE
"Olyan könnyű leírni embereket atlétikában, úgyhogy nagyon szép lenne, ha emlékeztetni tudnék mindenkit arra, hogy ne tegyék"
- mondta
Porter
 munkatársának még az Eb előtt. 
Azzal, hogy úgy döntött, maszkot visel versenyzés közben is, ő elsősorban védeni akarta önmagát, nem pedig példát mutatni, oktatni a többieket. Ettől függetlenül, döntésével komolyabb hatást ért el, mint sejtette. 

Tiffany Porter

Fotó: Eurosport

"A maszkviselés eléggé felkapott téma manapság, egy átpolitizált, megosztó dolog több okból is. Mindennek azonban nincs köze ahhoz, hogy úgy döntöttem, maszkban futok. Ez egyfajta elővigyázatosság és segít, hogy még komfortosabban érezzem magam a pályán. Persze nyilván kifelé lehet ennek egy olyan üzenete, hogy a maszkviselés még mindig fontos, de alapvetően egy személyes döntésről volt szó a részemről."
"Számomra ez egyébként nem nagy dolog, ugyanis nap mint nap így edzem, és akkor is hordanom kell a maszkot, amikor a gyógyszertárban dolgozom. Leszámítva azt, amikor otthon vagyok, nagyjából mindig maszkban vagyok. Nem ítélek el ugyanakkor senkit, aki ezt nem teszi. Nem kiabálok rá senkire, hogy 'vedd fel a maszkot, különben ez vagy az lesz', ez nem az én stílusom."
Porter egyébként kettős brit-amerikai állampolgár, és Michiganben él, az Egyesült Államokban. Egészségügyi dolgozóként már megkapta mindkét adag vakcinát, és az Eb-ről hazatérve részt vesz majd az állampolgárok beoltásában. 
Abban, hogy megpróbáljon visszatalálni élete legjobb formájához, a lánya, Chidera jelentette számára az igazi motivációt. Túl volt már több vetélésen, amikor Chidera 2019 júliusában megszületett. A maszkviselés kérdésével ellentétben, a vetélés valóban egy olyan probléma, amelyre igyekszik felhívni a nyilvánosság figyelmét. 
"Sokan nem beszélnek arról a fájdalomról, frusztrációról és szomorúságról, ami egy ilyen veszteséggel együtt jár. Azért fontos, hogy behozzuk a közbeszédbe ezt a témát, hogy kevesebben érezzék magukat elhagyottnak és magányosnak egy ilyen trauma után."

porter2.jpg

Fotó: Eurosport

A lánya miatt próbál meg egyensúlyozni az anyaság, a két munkahely és az élsportolói léttel együtt járó kihívások között. 
"Az egyik célom, hogy megmutassam neki, lehetséges visszatérni és nagy dolgokat véghezvinni gyerekszülés után is. Remélem, az út, amin járok, segít majd ezt bebizonyítani. Amennyire imádom az atlétikát, és amennyire része most is az életemnek, legalább annyira szeretem a gyógyszerész munkám is."
"Van pár kollégám, akik megkérdezték, hogy mégis miért csinálom. Nem a pénz az oka, hanem, hogy megmutassam a lányomnak, lehetséges egyszerre több területen is helytállni. Nem csupán atléta vagyok és nem csupán gyógyszerész, ugyanakkor ezek a tevékenységek, feladatok mind fontos részei az identitásomnak."
A 60 gát aranyérmét a várakozásoknak megfelelően a holland Nadine Visser nyerte. A dobogón azonban Porter mellett ott állhatott edzőtársa, Cindy Sember is, aki a második helyen végzett.Sember Achilles-sérülésből jött vissza, és korábban azt mondták neki, soha nem lesz képes futni többé. Külön-külön is rendkívül extra visszatérés az övék, a kettő együtt pedig még inkább az.

Tiffany Porter, Nadine Vesser, Cindy Sember

Fotó: Eurosport

"Amikor terhes voltam, elfogadtam, hogy valószínűleg soha nem nyerem vissza a korábbi formám, és ez rendben is volt a számomra. Büszke voltam, és most is büszke vagyok arra, amit a pályán korábban elértem. Cindy és én nagyon más utat jártunk be, de mindketten nagyon eltökéltek és kitartóak voltunk. Szép lenne, ha ez eredményekben is megmutatkozna."
Elszántságuk tökéletes bizonyítéka ez a két Európa-bajnoki érem. Ezzel a teljesítménnyel végképp elhallgattathatják a kétkedőket. 
The Telegraph
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23