A zürichi atlétikai Európa-bajnokság záró napjának délelőttjén a férfiak maratoni futására került sor. A svájci város utcáin kialakított - szokatlanul nagy szintemelkedést tartalmazó - körpálya megviselte a versenyzőket, akik közül húszan (!) fel is adták a versenyt. Köztük az 5 km után "megszökő" lengyel Marcin Chabowski is, aki pedig a táv 2/3-áig fölényesen vezette a mezőnyt.  Az erejét sokkal jobban osztotta be a Zürichben korábban már 10.000 méteren hatodik helyen végző olasz Daniele Meucci, aki 2:11,08-as új egyéni csúccsal nyerte meg a versenyt a lengyel színekben futó - korábbi 400-as - Yared Shegumo és az orosz Aleksey Reunkov előtt. A hazai közönség előtt 39 évesen búcsúzú Viktor Röthlin nagyot harcolt és végül egy Eb-ötödik hellyel fejezte be sikerekben gazdag pályafutását. A 28 esztendős olasz - aki az "ördögi" 666-os rajtszámmal futott - csak tavaly novemberben debütált a maratoni távon New Yorkban, mostani sikere után pedig felesége és két kisgyermeke várta a célban. Ezzel Meucci is csatlakozott a férfi maratoni futás olasz Európa-bajnokai közé, az egyaránt kétszeres győztes Stefano Baldini és Gelindo Bordin mellé.
A délutáni programban sorra került tizenegy számból a női súlylökésről Márton Anita szenzációs sikere után már írtunk. Ezen kívül még tíz számban avattak bajnokot, közülük pedig ötben (!) brit siker született a Letzigrundon. Az első futódöntőben a 3000 akadályt megnyerő - de levett pólója miatt utólag kizárt és aranyérmétől megfosztott - Mahiedine Mekhissi-Benabbad újra futott és 3:45,60-as idővel - a végére kiengedve és ünnepelve - fél másodperccel legyőzte a másik favoritot, a címvédő norvég Henrik Ingebrigtsent. Blanka Vlasic selejtező előtti visszalépése után féltettük egy kicsit a női magasugró mezőnyt, ám a horvát klasszis és az orosz Csicserova távollétében is nagyszerű versenyt produkáltak a lányok. A győzelmet a 35 éves címvédő spanyol Ruth Beitia szerezte meg, aki ebben az évben először jutott túl - ráadásul elsőre - a 201 cm-es magasságon, ami rajta kívül nem jött össze senkinek. Az 199-ig mindent elsőre ugró orosz Mariya Kuchina lett az ezüstérmes, míg az egyéni csúcsot ugró új horvát magasugró tehetség, Ana Simic (199 cm) lett a harmadik.

Fotó: Eurosport

Atlétika
Lenyomni, amit Forrest Gump? - Egy őrült fazon megcsinálta!
18/04/2021 13:15
A nap legnagyobb hajrája viszont a franciák 4x400-as váltójához fűződik, amely a célegyenesbe fordulva még csak negyedik volt, ám Floria Guei nagyszerű futásával megelőztek mindenkit. Az idei legjobb európai idővel (3:24,27) győztes francia négyes mögött a végére teljesen belassuló ukrán és a szintén idei legjobbját teljesítő brit váltó végzett még érmes helyen. A férfiak 4x400-as döntőjében nem született meglepetés, mert a favorit britek nyertek, igaz a három egyéni döntőssel felálló váltónak végig kellett izgulnia és csak Martin Rooney klasszisának köszönhetően tudták végül az oroszok és a lengyelek előtt megnyerni az aranyérmet. A férfi 5000 méteres síkfutás döntőjében nem született meglepetés, a brit Mo Farah a londoni olimpiához és a tavalyi moszkvai vb-hez hasonlóan most is megcsinálta a duplázást, ezúttal 14:05,82-es idő elég volt az azeri színekben futó Hayle Ibrahimov és a honfitárs, Andy Vernon legyőzéséhez.

Kambundji banális hibája miatt a svájci hölgyek nem is futhattak a döntőben

Fotó: Eurosport

A zürichi Eb befejező számai a 4x100-as váltók voltak. Elsőként a férfiak jöttek, ahol az esélyes britek (37.93 - legjobb európai idő) nyertek a német (38.09) és a francia (38.47) váltó előtt. A dráma viszont a végére maradt, amolyan csattanóként. A svájci szervezők nem véletlenül tették a női 4x100-as váltót a befejező helyre, bíztak ugyanis benne, hogy érmet szerez(het)nek. Meg is volt rá az esélyük, ám alig egy méterig. A rajtnál ugyanis Mujinga Kambundji egészen egyszerűen kiejtette a kezéből a váltóbotot, így el sem indulhattak az éremért. Pedig lett volna rá sanszuk, mert a nagy esélyes hollandok az első váltást elrontották, a 100-200 duplát megcsináló Dafne Schippers addig-addig kalimpált a kezével, amíg kiverte társa kezéből a botot. Így viszont a britek nyertek új országos csúccsal (42.24) a franciák (42.45) és az idei legjobbjukat futó oroszok (43.22) előtt.
A hat napig tartó Európa-bajnokság éremtáblázatát a britek nyerték meg 12 aranyéremmel, mögöttük a franciák (9 győzelem) és a németek (4) teljesítettek még kiemelkedően. A 27 fős magyar csapat Pars Krisztián győzelmével és Márton Anita meglepetés bronzával összesen két érmet szerzett, így a finnekkel és a horvátokkal holtversenyben a 13. helyen végzett az ötven résztvevő ország között. Jövőre Peking rendezi az atlétikai világbajnokságot, két év múlva pedig Amszterdamban találkoznak szabadtéren újra Európa legjobb atlétái.
Atlétika
A világcsúcstartó Kipchoge nyerte a Hamburgból Hollandiába költöztetett maratont
18/04/2021 10:50
Atlétika
Kórházban fekve vezényli az edzéseket Márton Anita mestere
18/04/2021 10:27