Nem gondolnám, hogy sokan vannak, akik a címben szereplő kérdésre rezzenéstelen arccal azt mondják, hogy persze, miért ne lehetne, de ettől még azt kell mondjam, a kérdés nem ilyen egyszerű.
Kezdjük azonban a konkrét történettel.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyilvánosságra hozta azoknak az atlétáknak a nevét, akik közül kiválasztják majd, ki legyen 2014-ben az év atlétája. 10-10 férfi és női atlétára szavazhatnak az arra hivatottak, közülük választják ki azt, aki elnyeri a címet, és a vele járó 100 000 dollárt. A nomináltak névsora már jó kéthetes, nálunk elsősorban azért váltott ki médiaérdeklődést, mert Pars Krisztián nem került fel a listára. A nemzetközi sajtóban azonban nem ezért érdemelt figyelmet, hanem azért mert a listán szerepelt Justin Gatlin neve is. Amikor pedig erről egy másik jelölt, Robert Harting tudomást szerzett, azzal fordult a z IAAF-hez, hogy vagy Gatlint, vagy őt távolítsa el a listáról.
Olympic Games
Athletics - Men's 10,000m - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
29 PERCE
Az IAAF Hartingot választotta, őt húzta ki.
A megfelelő következtetések levonásához néhány dolgot nem árt tudni: Justin Gatlint eddig két alkalommal kapták el doppingolással, először 2001-ben, másodjára 2006-ban. A második alkalommal előbb élete végéig tiltották el, amit később különleges körülményekre való hivatkozással nyolc évre mérsékeltek. Ezt a nyolc évet pedig a hatóságokkal való együttműködés miatt később megfelezték. Vannak, akik az utóbbi történetet - mármint a hatóságokkal való együttműködést - nem tudják a köpött szó használata nélkül mesélni, és tegyük gyorsan hozzá, ők többnyire atléták.
Gatlin a 2004-es olimpia bajnoka 100 méteren, és a 2005-ös oszakai vb aranyait is őrzi a mai napig a vitrinjében. Mint ahogyan a londoni bronzot is 100 méterről, amit 9.79-es idővel szerzett. Utóbbi mindössze 2 századmásodperccel volt gyengébb annál az időnél, ami egykoron Gatlin világcsúcsa volt, de amitől doppingvétsége miatt később megfosztották.
Justin Gatlin idén a leggyorsabb volt a világon százon és kétszázon, Brüsszelben beállította korábbi (nem hivatalos) egyéni csúcsát, a 9.77-et, Monacóban pedig 19.68-at futott. A brüsszeli versenyen egyébként az atlétika történetének leggyorsabb 100-200 dupláját futotta. A 9.77 mellé még odatett egy 19.71-et is ugyanazon az estén, amire eddig nem volt precedens.
Ha pusztán az eredményeket nézzük, feltétlen megérdemelt a jelölés. Ha pedig csak az előéletet nézzük, akkor alighanem mindenki az mondaná, semmiképpen sem az.
De gondoljunk csak bele, Gatlin akár olimpiai bajnok is lehetett volna Londonban, ha nincsenek a jamaikaiak, hiszen csak Bolt és Blake verte őt meg. És ha az lett volna, akkor is kiáll Harting, hogy tessenek szíves lenni választani vagy ő, az olimpiai bajnok, vagy én? Mert én ennyire egyenes gyerek vagyok?  Mert ha nem állt volna ki, mint ahogyan nyilván nem állt volna ki, akkor úgy is szemlélhetjük a történetet, hogy aki doppingolt, az harmadik még lehet, de legjobb nem.
Jó persze az is igaz, hogy az egész egy szavazás, nem biztos, hogy nagyon szerencsés rá szavazni, de ha egyszer versenyezhet, akkor az egésznek csak úgy van értelme, hogy akkor rendesen versenyezhet, úgy nem, hogy csak picit. Abban nincs ráció, hogy futni ugyan futhat, de szavazni már nem szavazunk rá. Atlétának atléta, de azért tudjuk, amit tudunk.
Ha tudjuk, akkor ne legyen atléta.
Persze nehéz nem érteni, amit Harting mond. Ő most az igazság bajnoka, aki nem hagyja, hogy a neve akárcsak egy listára is kerüljön egy Gatlinéval. Amit tett, nem kell magyarázni, pártállástól függ, hogy valaki populistának nevezi, avagy tisztességesnek. Egy dolgot azonban nem árt tudni: Robert Harting is eldobta valahogy azt a diszkoszt 70 méterre, nagyjából addig amíg Fazekas Robi, és elég sokan vannak akik úgy gondolják, hogy doppingolást tekintetében Harting és Gatlin között annyi a különbség, hogy előbbi nem bukott le.
Ami - tegyük hozzá gyorsan - lényeges különbség, nagyon lényeges.
De ettől függetlenül még azt is látni kell, hogy sokan vannak azon a véleményen, hogy akadnak eredmények, amikor az eredmény maga igazolja a doppingolás tényét. Persze az is igaz, hogy ez az elmélet nem vezet sehova. Mint ahogy az se, ha egy-egy atléta kiáll és olyan dolgokba ártja magát, amiből nem biztos, hogy jól jön ki.
Mint például Paula Radcliffe, amikor 2001-ben kiállt és bemutatta Jegorovának az EPO csaló haza táblát.
Nem sokkal azelőtt, hogy 2 óra 15 percet fusson maratonin.
PS.: A legfrissebb hírek szerint a legjobb három közé, már Gatlin sem került be a szavazáson.
Olympic Games
Fojtogató hőség, hibázó világbajnok, etióp siker férfi 10 ezer méteren
EGY ÓRÁJA
Olympic Games
Márton Anitának nem sikerült a bravúr, nem jutott döntőben
2 ÓRÁJA