Itt a hét, de lehet, hogy a hónap legbizarrabb futósztorija.
Közismert, hogy a dohányzás rontja a futók teljesítményét. Ehhez képest november 6-án Kínában, Jiande városában, a Xin’anjiang Maratonon valami olyasmi történt, ami szembemegy mindazzal, amit a dohányfüst és az állóképességi sportok közötti kapcsolatról tudunk, gondoltunk.
Egy ’Uncle Chen’ névre hallgató futó ugyanis a címlapokra került azzal, hogy 3 óra és 28 perc alatt lefutotta a maratoni távot úgy, hogy közben egyfolytában kojtolt, ugyanis folyamatosan cigi lógott ki a szájából. A verseny alatt elszívott egy egész dobozzal.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
28/11/2022 - 12:19
A múlt héten a róla készült képekkel volt tele volt a közismert kínai közösségi oldal, a Weibo. Chen az 574. helyen zárta a versenyt úgy, hogy nagyjából 1500-an álltak rajthoz. Az ideje 3:28:45 lett végül.
Nem ez volt az első alkalom, hogy a Gunagzhou-ból származó 50 éves futóról bagózós képek készültek, miközben ő maratont futott. A 2018-as Gunagzhou Maratont és a 2019-es Xiamen Maratont is úgy teljesítette, hogy közben vidáman pöfékelt.
Ezen két verseny alkalmával is jól futott, bár mindkétszer kívül volt a 3:30-on. Egyébként az a hír járja, hogy csak akkor dohányzik, amikor fut.
A sztori még extrább, ha hozzátesszük, hogy ultrázik is az öreg (dehogy öreg, hisz alig idősebb nálunk). Futott már 50 km-t illetve, indult egyszer egy 12 órás futáson is.
Bár Chen nem pályázik arra, hogy bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe, erre jó esélye van, hisz a ’leggyorsabb láncdohányos maratonista’ címe még kiadó, arra nyugodtan rámehetne.
Chen történetét mi itt úgy tálaljuk, mint egy érdekes sztorit, miközben a Weibón többen aggodalmaskodva értetlenkedtek, hogy miért engedték egyáltalán, hogy cigizzen futás közben.
„Ezt a fajta viselkedést be kellene tiltani a versenyeken” – fogalmazott egy kommentelő.
„Sajnálom azokat, akik körülötte futottak” – írta egy másik.
Egyelőre nincs konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy tilos a dohányzás a futóversenyeken, a legtöbb embernek ugyanis megvan magához való esze, hogy ne gyújtson rá, mert nem fogja segíteni a teljesítményét.
Ami minket illet, futottunk már maratont, azonban Chen idejétől elmaradtunk. Igaz, nem is cigiztünk közben. Ez a 3:28 mindenesetre eléggé rendben van egy hobbifutótól.
via runningmagazine.ca
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23