Kozák Luca az egyik legtöbbre hivatott magyar atléta, aki nagyon komolyat lépett előre az elmúlt években. Tavaly kétszer is egyéni csúcsot javított 100 gáton, a Gyulai Memoriálon ráadásul 12.71-es időeredményével 

megdöntötte

 Siska Xénia 36 évet megélt országos csúcsát. Lucával egyebek mellett felkészülésről, célokról és példaképekről beszélgettünk.  


Miközben Luca javában készül a 2021-es szezonra, nem mellesleg sikeres államvizsgát is tett a Debreceni Egyetem kémia szakán. Igaz, mivel közben rájött, hogy ez nem igazán az a terület, amivel a későbbiekben foglalkozni szeretne, elkezdett pénzügy és számvitelt tanulni. De persze jelenleg első az atlétika.
Eddig gördülékenyen halad a felkészülése, előző hétvégén részt vett a fedett pályás Budapest-bajnokságon, ahol rendhagyó módon 60 méter síkon állt rajhoz és győzött is 7.40-es időeredménnyel.
Atlétika
Duplantis: „Minden alkalommal rámegyek a világcsúcsra, amikor esélyem nyílik rá”
15 ÓRÁJA
„Négy éve nem versenyeztem már 60 méter síkon, ezért is akartam most síkon, és nem gáton rajthoz állni a Budapest-bajnokságon. Ez most jobban belefért a versenynaptáramba. Összességében elégedett vagyok, 7.40-en belül szerettem volna futni, de igazából az, hogy most 7.39 vagy 7.40, az már mindegy. Élveztem, jó volt egy kicsit újra versenyezni.”
„Jövő héten már gáton is indulok. Az első versenyek mindig izgalmasak, mert vissza kell egy kicsit szokni az atlétika hangulatába. Jövő hét szombaton lesz két franciaországi versenyem, utána futok egyet Torunban, a fedett Eb helyszínén, majd lesz itthon egy verseny, és aztán jöhet március elején a fedett pályás Európa-bajnokság.”
Nagyon szeretne már végre döntőt futni nagy világversenyen. Ehhez a 2018-as berlini Eb-n egy század hiányzott, két éve, a glasgow-i fedett Eb-n pedig futott ugyan egy döntőt érő időt a középdöntőben, de bokaszalag-szakadás miatt ott már sajnos nem tudott rajthoz állni.
36 éves országos csúcsot döntött meg Kozák Luca a Gyulai Memoriálon | Eurosport
Új országos csúcsot futott a női 100 méteres gátfutásban Kozák Luca szerdán, a X. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyre zárt kapuk mögött került sor Székesfehérváron. Kozák Luca 12.71 másodperces időeredménye a második helyre volt elég. Az eddigi csúcsot Siska Xénia tartotta, aki 1984.
„Minimális elvárás magammal szemben, hogy most ott legyek a döntőben. Nagyon sűrű lett a női mezőny az elmúlt két évben, de én mindenképp szeretnék azok közé tartozni, akik éremért harcolnak majd. Nagyon szeretnék egy jó időt futni, mert úgy érzem, hogy a 7.97-ben, ami az egyéni csúcsom fedett pályán, abban még van tartalék.”
Tavaly nyáron, a fantasztikus országos csúcsát követően azt mondta a Magyar Nemzet oldalán megjelent interjúban, hogy „A sors két Eb-döntőt már elvett tőlem, de bízom benne, hogy ezeket majd szépen visszaadogatja.” Hisz abban, hogy minden okkal történik, és ha itt lesz az ideje, jönnek majd azok a döntők.
„Elsősorban magamban hiszek és a fokozatos fejlődésben. Abban, hogy mindennek eljön majd az ideje. Két éve valószínűleg még nem álltam készen, de most mindenképpen szeretnék legalább egy fedett Eb-döntőt futni.”
Luca általában gyorsan és viszonylag könnyen feldolgozza az olyan nehéz helyzeteket, mint amilyen az egy százados kiesés és a bokasérülés volt.
„Felesleges rágódni azokon a dolgokon, amiken nem tudok változtatni, úgyhogy ezeken általában gyorsan túllépek. Próbálok minél hamarabb már a következő feladatra koncentrálni. Amire nincs hatásom, azon igyekszem nem rágódni.”
„Volt, amikor jártam sportpszichológushoz, mert szerintem mindenkinek vannak olyan szakaszok az életében, amikor szükség van szakember segítségére. Szerencsém van, hogy olyan családom, edzőm, barátom, baráti társaságom van, akik gyorsan el tudnak mozdítani a mélypontról.”
2020 nyarán Luca kétszer is megfutotta a tokiói játékok szintidejét. Mivel azonban a nemzetközi szövetség a járvány miatt tavaly befagyasztotta a kvalifikációt, a magyar gátas hivatalosan még nem olimpiai résztvevő.

Kozák Luca

Fotó: Eurosport

„December elején újraindult a kvalifikációs időszak, és a világranglista is újra él, ott azt hiszem, a 15.-16. hely környékén vagyok úgy, hogy 40-en indulhatunk Tokióban. Ha tehát most lenne az olimpia, résztvevő lennék, és bízom benne, hogy innen már nem tudnak kirobbantani. Persze a tuti az lenne, ha megfutnám a szintet. Ráadásul, mivel a ranglistába két 60 gát is beleszámítható, remélem, hogy ezeken a fedett versenyeken még előrébb tudok majd kerülni.”
Úgy érzi, fel fog tudni nőni ahhoz a szinthez, amit ő állított fel a saját maga számára, éppen ezért most már úgy látja, tehet bátrabb vállalásokat az olimpiával kapcsolatban.
„Ezzel a 12.71-gyel eléggé magasra tettem magamnak a lécet. Viszont így lehet nagyobbat álmodni, és az olimpiai döntő így elérhető közelségbe került. Persze nagyon sok múlik majd azon, hogy ott kinn ki, hogyan alkalmazkodik a körülményekhez. Az a cél, hogy bármikor tudjak 12.80-on belül futni, és akkor reális, hogy az olimpián a legjobb nyolc közé kerüljek.”
Szabadideje nem sok van, ami van, azt igyekszik a barátjával, családjával tölteni. Szívesen olvas és néz filmeket.
„A hétvégéket általában a barátommal Veszprémben, vagy itt nálunk töltjük. Igyekszem megtalálni az egyensúlyt, hogy a családdal és a barátaimmal is minőségi időt tudjak tölteni. Ha itthon vagyok, alszok, olvasok vagy sorozatokat nézek, szóval semmi extra. Most épp a Sherlockot néztem, de igazából mindenevő vagyok. Utazáshoz is inkább a sorozatokat szeretem, mert azokba még akár bele is lehet aludni.”
Kérdeztük Lucát azzal kapcsolatban is, kik azok az emberek, nem feltétlenül csak sportolók, akikre felnéz, vagy akikkel szívesen lenyomna egy közös edzést.

Kozák Luca

Fotó: Eurosport

 mondanám, a londoni olimpia 100 gátas bajnokát. Az ő technikája annyira biztos, és az edzésmorálja, a hozzáállása is nagyon tetszik. Akitől az élet egyéb területén a legtöbbet tanultam, az édesanyám, vele a mai napig nagyon jó és szoros a kapcsolatunk. Az 
 is nagyon felnézek, aki itt van 60 évesen és kilép a komfortzónájából miattam. Eljön velem például Dél-Afrikába edzőtáborba vagy Tajpejbe egy versenyre, pedig ő nem az az ember, aki kifejezetten szeret új dolgokat kipróbálni.”
Ha már utazás, az idei évet illetően Luca természetesen Tokióba vágyik leginkább, de szóba került néhány távlati úti cél is.
„Most Tokió van a középpontban, de amúgy nálam Peru és a Machu Picchu van az első helyen, meg a Cook-szigetek, ami Új-Zélandtól nem messze található. De ezekre valószínűleg csak a sport után kerül majd sor.”
Atlétika
Nyomsz egy világcsúcsot, amibe beleremeg a Föld is, de mit csinálsz utána?
16/01/2022 16:36
Atlétika
Autóbalesetben életét vesztette az olimpiai érmes sprinter
12/01/2022 12:28