Shelly-Ann Fraser-Pryce minden idők egyik legeredményesebb sprintere, kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok. A valaha volt egyik legkiválóbb versenyző, aki iszonyatosan jól kezelve a nyomást, minden fontos versenyen megfutja azt, ami benne van. Az alábbi interjú képet ad arról a mentalitásról, ami nélkül aligha lett volna képes ilyen szintű sikerek elérésére. 


"A saját történetemet írom" - mondja Fraser-Pryce. És micsoda történet ez. Olimpiai és világbajnoki érmek tömkelege, amelyek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik a jamaicai atlétanő életében.
Peking és London százas olimpiai bajnoka már 34 éves, de azt mondja, hogy ebből a bizonyos saját történetből néhány fejezet még a pályán is hátravan. Jelenleg otthon, Kingstonban készül a tokiói olimpiára, ahol a tervei szerint 100-on és 200-on is rajthoz áll majd. 
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Ha hallgatott volna a kéretlen, 'bölcs' tanácsadókra, kisfia, Zyon 2017-es születése után soha többé nem állt volna oda a startvonalhoz. A közgondolkodás szerint ugyanis szülés után, 32 évesen visszatérni a profi sport világába sosem kecsegtethet semmi jóval.
Ő azonban nem így gondolta. Érezte, hogy maradt még benne erő és ambíció, úgyhogy szembement az elvárásokkal. Milyen jól tette, hisz a 2019-es dohai világbajnokságon negyedszer is világbajnok lett 100 méteren.
"Ez a győzelem rengeteget jelentett a számomra, hiszen nőként elég sok mindennel kell foglalkoznunk, meg kell küzdenünk egy csomó elvárással is. Aki bevállalja, amit én, folyamatosan megkapja, hogy édesanyaként lehetetlen visszatérni a versenyzéshez."
Shelly-Ann Fraser-Pryce, akinek a kisfia, a haja és mellesleg a futás a mindene | Eurosport
Ha valaki, Shelly-Ann Fraser-Pryce tudja, milyen komoly áldozatokkal és lemondásokkal jár hét világ- és két olimpiai bajnoki cím megszerzése. Amikor azonban áprilisban kénytelen volt kihagyni kisfia, Zyon első sportnapját a bölcsődében, rájött, hogy ez minden eddiginél komolyabb próbatétel a számára. "Bölcsibe jár, és nem tudtam ott lenni az első versenyén, mert épp Grenadában futottam.
"Ráadásul én már 32 voltam, ami egy plusz negatív faktor az emberek szemében. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ha eléred a 30-at, akkor ideje megpihenni. Pedig az a helyzet, hogy ebben az életkorban sokkal tapasztaltabbak vagyunk, és gyakran jobb teljesítményre vagyunk képesek, mint előtte."
"És a dolog nem csupán a szülés utáni visszatérésről szól. Fontos ugyanis, hogy nők képviseljék a nőket az élet különböző szintjein és fázisaiban. Fontos, hogy reményt adjanak a többi nőnek, hogy az élet bármely területén lehetnek sikeresek."
"A nők számára valahogy minden pontosan meghatározott, miközben a férfiaknál azt látjuk, hogy ők mintha nem is öregednének, és mintha az ő pályafutásuknak sose lenne vége. A férfiak maguk dönthetik el, mikor hagyják abba, miközben nekünk mások akarják ezt megmondani. Örülök, hogy jómagam része lehetek a témáról szóló párbeszédnek, és arra szeretnék inspirálni másokat, hogy ők is nyugodtan csatlakozzanak."
Fraser-Pryce Kingston egyik legszegényebb részén nőtt fel, és úgy tűnt, nincs sok választása, ki van jelölve az út a számára. Ő azonban szembement ezekkel a ki nem mondott elvárásokkal és bejutott az ország egyik legjobb középiskolájába, majd a családjából elsőként főiskolai diplomát is szerzett. 
Furcsán hangzik, hisz ma már ő a sportág egyik élő legendája, és Jamaica ünnepelt sztárja, de a saját hazája sem akarta őt mindig igazán. Annak idején kis híján elgáncsolták az első olimpiáján való részvételét.
A sprinterkirálynő nem lassít, úgy érzi, benne van még egy olimpia és egy világbajnokság is | Eurosport
Shelly-Ann Fraser-Pryce olyan, mint a bor. Ahogy érik, egyre csak jobb lesz. A jamaicai sprinterkirálynő azt tervezi, hogy ott lesz a 2022-es atlétikai világbajnokságon, Eugene-ben. Akkor már 35 évesen. A vb-t eredetileg 2021-re tervezték, a koronavírus-járvány azonban közbeszólt. A tokiói olimpiát egy évvel eltolták, aminek következtében az atlétikai világbajnokságot is el kellett csúsztatni.
Még 2008-ban a jamaicai bajnokságon a második helyen végzett 100 méteren, amivel megváltotta a jegyét a pekingi olimpiára. Az uralkodó 100-as világbajnok, Veronica Campbell-Brown azonban csak a negyedik helyen zárt, ami azt jelentette, hogy a legrövidebb sprinttávon nem kvalifikálta magát az olimpiára. Sokan azonban azt akarták, hogy a tapasztalatlan, akkor mindössze 21 éves Fraser maradjon otthon, és Campbell induljon helyette 100 méteren. 
A jamaicai szövetség végül tartotta magát a válogatási elvekhez, Fraser pedig bebizonyította, hogy vétek lett volna őt otthon hagyni, ugyanis olimpiai bajnok lett Pekingben. A címét ráadásul négy évvel később Londonban sikerült is megvédenie. 2016-ban, Rióban lábujj sérüléssel küzdött, igaz még így is bronzéremmel térhetett haza. 
"Rengeteg olyan helyzet volt az életemben, amikor az emberek megkérdőjelezték a képességeimet, azt, aki vagyok, és hogy mi a feladatom. Számos olyan pillanat volt, amikor annak ellenére teljesítettem jól, hogy minden ellenem volt. Ilyenkor kiderül, hogy végül mégiscsak én írom a saját történetemet."
"A dolgok nem mennek mindig simán, de én optimista vagyok. Mindig a dolgok pozitív oldalát nézem, és azt, hogy hogy tudok egy helyzetet a magam javára fordítani. Nem tudhatod, mire vagy képes, amíg meg nem mutatod nyomás alatt is, hogy mit tudsz."
A pandémia alatt Fraser-Pryce számos területen helyt kellett, hogy álljon, hisz a szokásosnál több időt töltött otthon kisfiával. A család és az anyaság új perspektívákat nyitott meg az életében. 
A csúcsról a pokolba és vissza: a tíz legnagyobb visszatérés - 2. rész | Eurosport
Az atlétikai élet is lassan visszatér a régi kerékvágásba, de a sportág nagyjait sosem kellett félteni az ismételt formába lendüléstől, még ha sokszor rögös út is vezetett az újabb sikerekig. Lehet szó visszavonulásról, sérülésről, járványról, betegségről vagy „egyszerű" formahanyatlásról, számos fantasztikus comebacket láthattunk az elmúlt évtizedek során.
"Régebben eléggé feszült voltam, azt gondoltam, minden az érmekről szól, úgyhogy nem is igazán élveztem az utat közben. Nem élveztem ki a győzelmeimet sem. Rendben volt hogy nyertem, de nem adtam át magam igazán a pillanatnak."
"A dolog működött, de nem volt túl sok emlékem a pályán kívüli életről. Ez akkor változott meg, amikor a kisfiam született. Az új élethelyzet új látásmódot adott. Megéreztem és megértettem, hogy úgyis lehetek bajnok, hogy közben élvezem, amit csinálok. Minden az egyensúlyról szól. Beleteszed a munkát, meghozod az áldozatokat, de aztán azt is megéled, amikor learathatod ennek a gyümölcsét."
A munka most folytatódik, de előre lefektetett elvárások nélkül.
"Nem akarok határokat szabni, ugyanakkor tudom, hogy mire vagyok képes. Az a fajta atléta vagyok, aki figyel a testére. Figyelem a folyamatot, figyelem, hogy mennek a dolgok. Talán az az egyik titkom, hogy vigyázok a testemre, vigyázok arra az eszközre, amivel elvégzem a munkát."
Usain Bolt rendkívül büszke Shelly-mamira, és az egész jamaicai női csapatra | Eurosport
Minden idők tán legnagyobb sprintere, Usain Bolt méltatta honfitársnőjét, Shelly-Ann Fraser-Pryce-t, aki két évvel azután, hogy életet adott első gyermekének, Zyonnak, megszerezte a 100 méter világbajnoki címét Dohában. Bolt úgy véli, Fraser-Pryce sikere nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jamaicai csapat, és különösen a női versenyzők ennyire jól szerepeltek a vb-n.
"Egyébként pedig fontos a tehetség, fontosak a készségek, amikkel rendelkezel, de az is fontos, hogy megadj magadnak minden esélyt, hogy ezt a tehetséget ki is tudd bontakoztatni. Az is kell, hogy az ember a földön járjon és a megfelelő emberek legyenek körülötte. Nélkülözhetetlen az alázat és a hála is. Semmit sem szabad készpénznek venni, és hálásnak kell lenni minden pillanatért."
"Senkit nem taposunk el azért, hogy a következő szintre léphessünk, hanem értékelünk minden egyes embert, akivel az utunk során kapcsolatba kerülünk. Észben tartjuk, hogy ő is lehetne ott, ahol mi vagyunk, és mi is lehetnénk ott, ahol ő."
Athletics Weekly
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23
Atlétika
A láncdohányos maratonista pöfékelve futott olyan időt, amiről sokan csak álmodnak
15/11/2022 - 12:10