„Ott motoszkál a fejemben, hogy futok egy rettenetesen jó versenyt.
A fenti mondatot Eliud Kipichoge mondta érdekesen sejtelmes mosollyal az arcán, amikor arról kérdezték, mire készül a szeptember 25-én esedékes Berlin Maratonon. A kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, kilenc nagymaraton-győztes kenyai a 2:01.39-es világcsúcsát négy évvel ezelőtt, a legutóbbi berlini szereplése alkalmával futotta.
Nem mondta ki konkrétan, hogy jövő vasárnap rekorddöntésre készül, de erősen célzott rá.
Atlétika
Kozák Luca: "Egyre inkább hiszek abban, hogy jöhet valami 'nagy durranás' is"
TEGNAP - 11:16
„Egy nagyon jó versenyt akarok futni, és ha az életem legjobbja lesz, örömmel elfogadom” – mondta Kipchoge. „Nem akarok konkrét célidőt mondani, de nyomni fogom kőkeményen. Én mindig, mindenkinek azt mondom, hogy ha valami nagy eredményt akarsz elérni, gyere Berlinbe!”
Van is abban valami, amit mond, hisz a férfiaknál a legutóbbi hét világcsúcs Berlinben született.
Ami a távolabbi terveit illeti, egyértelmű célja, hogy Rio és Tokió után Párizsban is aranyérmet nyerjen maratonfutásban.
„Ez fontos a számomra, hisz többek között azért is futok, hogy történelmet írjak. Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy az állandóság, a következetesség az, ami kell ahhoz, hogy nagy eredményeket érjünk el. A világnak éppen erre van szüksége. Bízom benne, hogy ott lehetek a párizsi olimpián, és hogy kellőken jó erőben leszek ahhoz, hogy aranyérmet nyerjek.”
Ha ez sikerülne neki, történelmi győzelmet érne el, ugyanis soha senki nem tudott még háromszor felállni az olimpiai dobogó tetejére maratonfutásban.

Eliud Kipchoge

Fotó: Getty Images

2019-ben Kipchoge volt az első futó, aki két órán belül teljesítette a távot. 1:59.40-et futott Bécsben a számára kialakított különleges körülmények között. Ez az idő természetesen nem számít világcsúcsnak, részben mert extra segítséget kapott, részben pedig azért, mert nem egy nyílt versenyről volt szó.
Kipichoge azonban most cáfolta, hogy ez ne lett volna egy igazi verseny.
„Ami Bécsben volt, az egy igazi verseny volt. Ha két órán belül lefutsz egy maratont, az mindenképpen egy igazi verseny. Bécsben történelmet írtam, Berlinben pedig, ahol a 2:01.39-et elértem, világcsúcsot futottam.”
„Bízom benne, hogy a felnövő generáció sok atlétája számára megmutattam, hogy az ember képes lehet két órán belül futni egy normál pályán is, akár Berlinben, akár máshol.”
Ezután megint a legközelebb feladatáról, a jövő heti Berlin Maratonról beszélt.
„Nem mondom, hogy két órán belül fogok futni, de jó verseny lesz, az biztos. Nem akarom elkötelezni magam egy idő mellett, csak legyen egy jó verseny. Abban azért bízom, hogy egyszer valahol meglesz a két órán belüli idő is.”

Eliud Kipchoge

Fotó: Eurosport

„Úgy gondolom, én vagyok a legjobb. Nem keresek rá, és nem nézek YouTube videókat az ellenfeleimről, hogy meglessem, hogy futnak. Hiszek abban a programban, amit az edzőm adott a számomra, és mindig úgy állok oda egy versenyre, hogy bízom a képességeimben. Tudom persze, hogy a többiek is remekül felkészültek a versenyre. Lefutjuk, a végén pedig majd kezet fogunk és gratulálunk a győztesnek.”
Kipchoge a Nike Alphafly Next% 2 nevű szupercipőben fut majd, amelyet keskeny lábfejű és magas lábboltozatú futók számára fejlesztettek ki. A világcsúcstartó azért szereti ezt a cipőt, mert gyorsan regenerálódik belőle, és a versenyek után gyakorlatilag azonnal folytatni tudja az edzéseket.
via insidethegames.biz, nation.africa
Atlétika
Visszalépett a világcsúcstartó az idei londoni maratontól
26/09/2022 - 15:00
Atlétika
Eliud Kipchoge tovább faragja ledönthetetlen szobrát, világcsúccsal győzött a Berlin Marathonon
25/09/2022 - 12:07