A rendező Budapest Sportiroda újra rekordlétszámot könyvelhetett el az idei budapesti 29. Wizz Air Budapest félmaraton után. Már ugyanis 13.500-ra növekedett a versenyre nevezők száma szemben a tavalyi 12.850-el. Egyéniben soha ennyi futó nem indult, 9250 nevezést regisztráltak! A duóban és trióban futók száma is rekord, 1400 csapat adta le a nevezést.  Magyarország minden megyéjéből jönnek a futók, összesen 775 településről. A külföldiek körében is komoly volt az érdeklődés, 70 országból kétezren érkeztek hozzánk (szintén rekord!), a legtöbben Nagy-Britanniából, Olaszországból és Szlovákiából. 569 futó indult, hogy életük első félmaratonját teljesítsék. A verseny legidősebb indulója a 81 éves Kenyér Imre volt, aki egyéniben futotta le a félmaratont.
A férfiaknál a győzelmet a kenyai HillaryMaiyo Kimaijo szerezte meg 1:05:04 másodperces idővel. "Szép városban, egy jól szervezett versenyen vehettem részt. Boldog vagyok, hogy Budapesten megszereztem a győzelmet, szeretnék a jövőben visszatérni és megvédeni a címemet. A teljesítményemmel elégedett vagyok, egyenletesen futottam le a 21 kilométeres távot, a 13. kilométertől csak a hátamat láthatta mindenki." - nyilatkozta a győztes.
Atlétika
Bekele messze volt a rekorddöntéstől, honfitársa nyerte a berlini maratont
TEGNAP 10:40
A verseny egyben magyar bajnokság is, az aranyérmet Kovács Tamás (VEDAC) vihette haza. Ezzel ő az első, akinek sikerült megvédenie címét ezen a versenyen. "Mindig ez a terv, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is megszerezzem a félmaratoni országos bajnoki címet, de a 21 kilométeres távon minden megtörténhet. Ráadásul ez volt számomra az idény első versenye, nem voltam tisztában a jelenlegi állapotommal. Szinte rögtön a rajt után egy kisebb csapat alakult ki a két kenyaival és 3-4 magyar sráccal, egészen 8 kilométerig futottunk együtt, amikor a kenyaiak ritmusváltással elléptek tőlünk. Miután nem ismertem a képességeiket, nem akartam kockáztatni a bajnokságot azzal, hogy tapadok rájuk, és feleslegesen kikészítem magam. Míg az előző években a hőség volt a probléma, addig ma a páratartalommal kellett megküzdeni. A helyezéssel elégedett vagyok, az idő ma másodlagos volt, de bízom benne, hogy tudok javítani rajta az ősz folyamán. Október elején maratont szeretnék futni, még az a kérdés, hogy Budapesten vagy külföldön." - nyilatkozta a leggyorsabb magyar félmaratonos.
A hölgyeknél sem sikerült a kenyai futónőt megelőzni, Nancy Nzisa Wambua 1:15:13 másodperces idővel szakította át a célszalagot. A címvédő Papp Krisztina nem indult az országos bajnokságon, az új győztes Erdélyi Zsófia, aki a tavalyi második helyét cserélte a magyarországi elsőségre. "Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, a pályavezetéssel és az idő is ideális volt a félmaratonra. Elégedett vagyok a mai futásommal, az ellenfelek is jó hatással voltak rám, ki tudtam hozni magamból, amit ma szerettem volna. Örülök a győzelemnek, Budapest szép város!" - nyilatkozta a győzelem után Nzisa Wambua
"A pálya jó volt, a lábaim viszont fáradtak. Nem véletlenül, tegnap egy 1500-ast futottam, délután pedig a csapatbajnokságban újabb 5000 méter vár rám. Sajnos már 6-7 kilométer magasságában eldőlt, hogy az aranyérem nem lesz meg, egyszerűen nem tudtam lépést tartani a kenyai lánnyal. De nem is nagyon akartam, mert a fejemben volt, tartalékolni kell a következő távra is. Pedig nagyon szerettem volna átszakítani a célszalagot, de úgy néz ki, el kell fogadnom, ezen a versenyen mindig az ezüstérem jut." - mondta Erdélyi Zsófia
A félmaratonon futott Kovács Koko István olimpiai bajnok is, aki a Suhanj! Alapítvány színeiben futotta végig a távot, maga előtt tolva a kerekesszékhez kötött Gál Lillát.  A versenyen -trió tagként - egy szakaszt vállalt és végig futott Vitézy Dávid is, a BKK vezérigazgatója. A versenyt követő Ligetkörön is kilencszázan indultak, az először meghirdetett babakocsis baba-mamafutáson 64-en indultak. A számban több híresség is rajthoz állt, Kovács Patricía színművésznő, Sándor Orsi és Czippán Anett műsorvezetők.
Eredmények - Egyéni
Férfiak:
1. Hillary Maiyo Kimaijo - KEN - 1:05:04
2. Moses Kipruto Kibire - KEN - 1:05:52
3. Kovács Tamás - VEDAC - 1:07:00
Nők:
1. Nancy Nzisa Wambua - KEN - 1:15:13
2. Erdélyi Zsófia - UTE - 1:17:55
3. Rebecca Rüegge - SUI - 1:19:02
OB eredmények:
Férfiak:
1. Kovács Tamás - VEDAC – 1:07:00
2. Csere Gáspár - BEAC – 1:07:37
3. Koszár Zsolt - Synergy Fitness  – 1:08:23
Nők:
1. Erdélyi Zsófia – UTE – 1:17:55
2. Perity Gabriella – MAC – 1:19:07
3. Juhász-Staicu Simona – Dunakeszi VSE – 1:19:29
Forrás: BSI
Atlétika
Két héttel nagy riválisa után elhunyt az ex-világcsúcstartó kalapácsvető
23/09/2021 11:05
Atlétika
A verseny, ahol mindig veszélyben van a maratoni világcsúcs
22/09/2021 14:32