Az atlétikai Gyémánt Liga sorozat New York-i állomásán a sprint számok helyett a férfi magasugrás vitte el a prímet.
Várható volt, hogy jó verseny lesz, hiszen az utóbbi két világverseny bajnoka, a tavalyi moszkvai világbajnokságon győztes Bohdan Bondarenko és az idén Sopotban a fedett vb-n első helyen végző Mutaz Essa Barshim is ott volt a mezőnyben. A nézőknek nem is kellett csalódniuk, hiszen az idén parádés formában versenyző duó egy jó viadal helyett minden idők legszínvonalasabb magasugró összecsapását szállította a publikumnak.
Pedig a 22 éves Barshim már 235 cm-en a kiesés szélére került. Két rontott kísérlet után azonban a katari harmadikra összeszedte magát és a verseny folytatódott. Mindketten átugrották a 240-et, majd jöhetett a 242 centiméter. A jó kísérlet Bondarenkonak Európa-csúcs beállítást, Barshimnak Ázsia-csúcsot jelentett. Soha korábban nem fordult elő egy magasugró versenyen, hogy ketten is 240 centiméter fölé jutottak. 242 centiméter után Barshim 244-en próbálkozott, majd a második kísérletét már világcsúcs magasságnak számító 246-ra emelte. Bogdarenko egyből 246 centiméteren folytatta. Mind a katarinak mind az ukránnak volt 1-1 bíztató kísérlete a világcsúcsra, de Javier Sotomayor világcsúcsa ezt az estét túlélte. Kérdés, hogy meddig tart ki a kubai fenomén majd 21 éve ugrott csúcsa.
Atlétika
A tékozló zsenit a járvány tette igazán profi versenyzővé
6 ÓRÁJA
Korábban egyedül Sotomayor ugrott 242 centiméternél is magasabbat, de az elmúlt húsz évben a 242 cm is csak neki jelentett megoldható akadályt. Látva Barshim és Bondarenko világcsúcs magasságra tett kísérleteit az az érzésem, hogy 2014-ben egy újabb korszakos világcsúcs dőlhet meg Bubka rekordja után. Ráadásul kettejük versenyébe az olimpiai bajnok Ivan Ukhov is beszállhat, aki nem is olyan rég 241 centiméterrel még világranglista vezető volt.
Halkan és bizakodva jegyzem meg, hogy hasonló eredményre, mint amit New Yorkban láthattunk a közelgő Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon is számíthatunk, hiszen a londoni olimpián győztes Ukhov ott lesz Székesfehérváron a férfi magasugrás mezőnyében.
Olympic Games
Depresszióval küzdött, most olimpikonként számolna le a mentális problémák stigmájával
09/06/2021 16:10
Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02