Kenya felmentést kér atlétáinak a várható eltiltás alól.
Az észak-afrikai ország ígéretet tett, hogy a következő öt évben kiemelten foglalkozik majd atlétái doppingolásának megfékezésével és erre ötmillió dollárt (majdnem két milliárd forintot) hajlandó fordítani.
"Nem fogjuk megengedni, hogy etikátlanul doppingoló egyének tönkre tegyék Kenya hírnevét" - tette közzé pénteken Twitter-oldalán Ababu Namwamba kenyai sportminiszter.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
TEGNAP - 12:19
A WA antidopping bizottsága megerősítette, hogy megkapta az egyik legeredményesebb futónemzet kérvényét, de még nem adott ki hivatalos álláspontot. A WA várhatóan jövő heti római tanácsülésén dönt az ügyben. Kenya helyzete a doppingbotrányai miatt eltiltott oroszokéhoz hasonló, ezért számolhat a tokiói olimpia atlétikai versenyein tíz érmet - közte négy aranyat - nyert afrikai ország a büntetéssel.
Kenya jelenleg az A kategóriás országok listáján szerepel a WA doppingellenes szabályzata alapján, ennek értelmében sportolóinak minden nagyobb világverseny előtt legalább három alkalommal kell részt venniük előre be nem jelentett vizelet- és vérvizsgálaton - versenyen kívül.
Kenyának jelenleg 55 eltiltott atlétája van és további nyolc versenyzőt függesztettek fel ideiglenesen az elmúlt pár hónapban. Köztük van a 2021-es Boston Maratonon győztes Diana Chemtai Kipyokeit és Betty Wilson Lempust. Őket bizonyítékok meghamisításával és a fegyelmi eljárás akadályozásával is vádolják, miután 2021-ben pozitívnak bizonyult a tesztjük triamcinolonra, az amúgy az asztmás megbetegedések kezelésére használt, az oxigénfelvevő képességet javító tiltólistás szerre.
Csak ez év eleje óta már több mint húsz kenyai atlétát marasztaltak el doppingvétség miatt.
MTI
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23
Atlétika
A láncdohányos maratonista pöfékelve futott olyan időt, amiről sokan csak álmodnak
15/11/2022 - 12:10