Az elsősorban a 18-19 éves korosztálynak rendezett viadal egyik fénypontja az atlétikai életnek idén. Mivel nem zárt korosztály a junior, az ifjúságiak is indulhatnak. Mivel páros év van, kontinensviadalokat rendeznek, a felnőtt világbajnokságra egy évet még várni kell.  Addig azonban a jövő sztárjaival ismerkedhetünk, hiszen ezen a versenyen (nyilván jó pár évvel ezelőtt) tűnt fel Usain Bolt is, akinek mára a nevét a világon mindenhol ismerik. Népes magyar csapat vesz részt a versenyen és küzd meg az ellenfelekkel, na meg a 9 órás időeltolódással is.
Az első versenynapon jobbára selejtezőket rendeztek. A férfi és női többpróbázók is nekiláttak az első napnak, náluk majd a holnapi napon hirdetnek győztest. Ráadásul nem akármilyen hagyományú pályán folyik a küzdelem: Ashton Eaton, akit nemrég a Gyulai Memorialon is láthattunk 110 méteres gátfutásban, itt írta át a cseh Roman Šebrle tízpróbás világcsúcsát, 9039 pontos eredménnyel.
A nap egyetlen döntője a férfi 10.000 méteres síkfutás volt, ahol a viadal első aranyérmét az ugandai Joshua Kiprui Cheptegei nyerte. Furcsa verseny volt, hiszen a táv elején meglódultak a japánok, azonban (ahogyan az várható is volt), a táv második felében utolérte, majd le is hagyta őket az üldözők egy csapata, ahonnan a későbbi bajnok is kikerült. A dobogóra, kisebb meglepetésre, két kenyai állhatott még fel. Ezen a távon volt magyar induló is, Szögi István a 13. helyen végzett.
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
EGY NAP

A junior atlétikai világbajnokság első aranyérmese: Joshua Kiprui Cheptegei

Fotó: Eurosport

Ha már a magyaroknál tartunk, maradjunk is náluk, hiszen hét versenyzőnk közül 3 továbbjutott: kalapácsvetőink, Gyurátz Réka és Bácskay Zsófia, valamint a lassan hasonlóan sikeressé váló gátfutásban Szűcs Valdó futott remekül és verekedte tovább magát. A többiektől el kellett búcsúznunk: a két gerelyhajítónk, Szilágyi Réka és Moravcsik Angéla nem jutott be a 12-es döntőbe és pont kieső helyen zárt 400 méteren Móricz Bálint is, tehát ő sem jutott be a következő körbe. Remélhetőleg ez a pont kieső hely majd másképp alakul számára 200 méteren, hiszen ott is rajthoz áll.
A holnapi napon is lesznek magyar indulók, akikért szoríthatunk: a délelőtti etapban Récsei Rita indul a 10 km-es gyaloglás döntőjében és Rády Zoltán próbál továbbjutni a 400 méteres gátfutás első fordulójából.
Atlétika
Mérsékelték Coleman büntetését, mégsem indulhat az olimpián
EGY NAP
Atlétika
Négylábú cukisággal támad a svéd doppingellenes csoport
12/04/2021 19:06