Ha valaki, Justin Gatlin tudja, mi az, hogy fent és lent. Tisztelték Istenként, de megjárta a poklok legmélyebb bugyrait is. Egy biztos, bő másfél évtizeden át volt az atlétika megkerülhetetlen alakja.

Az ötszörös olimpiai bajnok Gatlin a legendás Usain Bolttal együtt kezdte olimpiai pályafutását 2004-ben, Athénban. Miközben a jamaicai számára kudarc volt ez az olimpia, az amerikai ünnepelt sztárként távozott onnan.
Gatlin 9.85-ös egyéni csúcsot pörkölt oda a 100 méter döntőjében, ami olimpia aranyérmet ért neki Athénban. Ezt követően jött a Bolt-éra, ami ráadásul egy eltiltással tűzdelt időszak volt a számára.
Atlétika
Bejelentette visszavonulását a sprinter, aki az athéni olimpián lett a világ királya
11/02/2022 17:41
A jamaicai 2017-es visszavonulása után az amerikai abban bízott, hogy Tokió megint az ő olimpiája lehet. Pechére azonban a válogató során megsérült a hajlítója, így nem tudta kvalifikálni magát. Ezt követően jelentette be a visszavonulását, 39 évesen.
Gatlin a Galá dei Castelli nevű olaszországi viadalon futja majd utolsó versenyét szeptember 14-én, számos olimpikon, világbajnoki érmes és helyezett társaságában.
Ott lesz mások mellett a tokiói játékok ezüstérmese, Fred Kerley, valamint az az Andre De Grasse, aki bronzot nyert 100-on, aranyat 200-on, és gyűjtött egy másik bronzot a kanadai váltóval is.
Ahogy írtuk, Gatlin az athéni olimpián tűnt fel, 2004-ben, ahol behúzta a 100 méter aranyérmét, szerzett egy ezüstöt az amerikai 4x100-as váltóval, valamint övé lett a bronz 200 méteren.
A 12-szeres világbajnoki érmes karrierje egyik legsötétebb foltja, hogy 2006-ban eltiltották. Bár ő ártatlannak vallotta magát, szervezetében a megengedettnél nagyobb tesztoszteronszintet mutattak ki. Ez egy olyan dolog, ami meglehetősen nehezen igazolható teljes biztonsággal.

Justin Gatlin csendre inti a közönséget a 2017-es londoni vb-n

Fotó: Getty Images

Gatlin szabotázsra gyanakodott, de nem tudta bizonyítani. Nyolc évre tiltották el, ez ugyanis már a második pozitív tesztje volt. Először még nagyon fiatalon egy olyan szer miatt meszelték el, amit figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedők használnak.
Akár vissza is vonulhatott volna, hisz annak ellenére, hogy ekkor még nagyon fiatal volt, már világ- és olimpiai bajnok volt. Ő azonban kitartott, és mint később kiderült, megérte. Négy év után visszatérhetett, és 2010-ben, 30 évesen megint ő lett a világ leggyorsabb embere 9.8-cal.
A 2012-es londoni olimpián bronzot szerzett, 2016-ban, Rióban pedig ezüstöt. Ezután jött a londoni világbajnokság, ahol nem talált legyőzőre. Az helyi közönség azonban nem bocsátotta meg neki a doppingvétségeket, és az éremátadón kifütyülte őt. Sokak szerint örökre el kellett volna tiltani.
https://i.eurosport.com/2017/08/06/2140689.jpg
De itt legyőzte Boltot. Ezt megelőzően az összes fontos versenyén kikapott tőle, itt azonban legyőzte minden idők tán legnagyobb atlétáját.
Ezt senki nem veheti el tőle. Gondoljunk rá akár Istenként, akár Luciferként.
via részben essentiallysports.com
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Olympic Games
Tíz másodperc alatt lesz jelentkező az olimpiai aranyra az eltiltott atléta távollétében
22/04/2021 18:51