Négy hónap szünet után lassan újraindul az élet az atlétika világában is. Magyarországon és más helyeken gyorsabban, de komoly óvintézkedések mellett. A nagy nemzetközi versenyekre azonban még várnunk kell – legalább augusztusig.


Az már korán (január végén) kiderült, hogy a fedettpályás világbajnokságot nem lehet megtartani, hiszen éppen a kínai Nankingban rendezték volna meg, abban az országban, ahol kitört a koronavírus 2019 végén. A tervek szerint egy évvel tolják el az eredetileg március 13. és 15. közötti időpontra tervezett viadalt.
A legnagyobb szívfájdalmat természetesen az olimpia márciusi elhalasztása jelentette a sportág résztvevői és az egész sportvilág számára, de ebben az esetben is a lehető legracionálisabb döntés született. A Gyémánt Liga eddigi állomásait szintén törölték, a tervek szerint augusztus 14-én, Monacóban indulhat újra a sorozat.
Olympic Games
A világcsúcstartót sokkolta, hogy a legnagyobb riválisa lemarad az olimpiáról
4 ÓRÁJA
Áprilisban pedig jött az utolsó csapás: az augusztus 25. és 30. közé tervezett párizsi Európa-bajnokságot sem tartják meg, ráadásul a versenynaptár zsúfoltsága miatt itt a halasztás nemigen jöhetett szóba.
Magyarországon az utolsó megmérettetés, amelyet megrendeztek, a Németh Pál Dobóakadémia Téli Versenysorozatának 3. fordulója volt. Aznap, március 21-én már Portugáliában és a Felvidéken is maradtak el sportrendezvények. Az előrejelzések és a veszélyhelyzet kihirdetése világszerte azt ígérték, versenyeket biztosan nem rendeznek majd hónapokig, edzéseket pedig csak szigorú óvintézkedések mellett lehet tartani.

Jól tértek vissza a magyarok


A magyar atléták szerencsés helyzetben voltak és most is abban vannak, hiszen Magyarországon az elsők között oldották fel a korlátozásokat, így már nemcsak edzhetnek, de versenyezhetnek is. Dr. Nguyen Anasztázia például az MTK Budapest felkészülési versenyen 6.36-os eredménnyel kezdett távolugrásban. Ő klubtársaival eleinte a BOK-csarnokban, majd miután megnyitott a válogatottak számára, a Lantos Mihály Sporttelepen edzett, így számára folyamatos volt a felkészülés.
„Ami kimaradt, az a szokásos külföldi edzőtábor, ebből idén kettő is lett volna. Illetve nem tudtunk napi kétszer edzeni, a kis csoportok miatt ugyanis idősávokra osztották fel a pályát. Hiányérzetem van még a májusi versenyek, illetve a fedettpályás vb elmaradása miatt. Egyébként sosem kezdtem még ilyen jó eredménnyel szezont, bár nem mérvadó ez a győzelem, mert kevés induló volt, így inkább edzéshangulatban telt a nap. Ennek ellenére sokat segített a felkészülésben, azért is, mert először ugorhattam hosszú nekifutásból, szóval alapvetően elégedett vagyok.” - nyilatkozta távolugrónk az Eurosportnak.

nguyen-anasztazia-tavolugras.jpg

Fotó: Eurosport

Anasztázia szerdán Finnországban versenyzett (itt második lett), majd Tatabányán vesz részt ugróversenyen. Később a Budapest Bajnokságon, a Honvéd Kupán, az ob-n, a Gyulai István Memorialon, valamint a csapatbajnokságon indul, de amennyiben megrendezik, a többi nemzetközi sporteseményen is rajta tartják a szemüket.
A gátfutó Kozák Luca is remek formában tért vissza a rekortánra: az ausztriai Eisenstadtban (Kismarton) rendezett versenyen – melyen a környező országok atlétái vettek részt – 12.92-es időt futott 100 gáton. A debreceni sportoló szintén nem kezdte még ilyen jól a szabadtéri szezont, a száz gát előfutamában csak hat századdal maradt el egyéni csúcsától. Edzője, Suba László elárulta, szerencsés helyzetben voltak a veszélyhelyzet alatt az edzéseket illetően.
„Nem estünk kétségbe, megoldottuk egyszerűen. Luca a szüleivel egy tanyaszerű létesítményben él, ott berendeztünk neki egy konditermet, hoztunk el súlyokat és gátakat a klubtól. Emellett heti háromszor, hermetikusan elzárva ketten bemehettünk a pályára, a március-áprilisi időszakot így vészeltük át. A veszélyhelyzet feloldása után 2-3 fős, kis csoportokban folytattuk, ami nagy előrelépés volt, és már nem csak velem tudott beszélgetni tanítványom.”
A szakember elmondta, úgy hagyták abba február végén, március elején, hogy remek formában volt az atléta, hiszen túlszárnyalta tavalyi fedettpályás eredményeit, s ez bizonyítja, hogy jó úton jártak, az olimpiára is fel tudott volna készülni Kozák Luca.
„A továbbiakban az előrelépés érdekében a gyorsaság fejlesztése a cél, ha már sikerült megtartani a jó fedettpályás formát. Az előttünk álló szezonban, ahol jó lesz a mezőny, rajthoz állunk, legyen az 100 méteres síkfutás vagy gát. Reméljük, ősszel nem jön újabb hullám, és akkor 2-3 nagyobb nemzetközi versenyen is el tudunk indulni.”
Halász Bence szintén nagyszerűen kezdte a szabadtéri szezont: megnyerte a Németh Pál Dobóakadémia nyári sorozatának első kalapácsvető viadalát Szombathelyen. A 22 éves versenyző 78.79 méterrel győzött, ám nem teljesen elégedett.
„Szerettem volna javítani az egyéni csúcsomon. A formámon kell csiszolni, messze még a top, de éppen a munka kellős közepén vagyunk. Az erőnléttel és a technikával nem volt baj, mi nem hagytunk ki edzést a vírusidőszak alatt sem. Szerencsés helyzetben voltunk a klub sporttelepének köszönhetően. Most ismét kemény munka következik, aztán jön az ob, valamint a Németh Pál és a Gyulai István Memorial. Végre túl szeretném dobni a 80 métert.”

Nehezen indul be a nemzetközi vérkeringés


Lassan újjáéled az atlétika nemzetközi szinten is, és talán most nem olyan sötét az eseményeket illető jövőkép, mint ahogy korábban jósolták. Magyarországon kívül Szlovéniában és Skandináviában indultak el legkorábban a versenyek, nem is akármilyen eredményekkel. Oslóban az elmaradt Gyémánt Liga állomás helyett rendezett Lehetetlen Játékokon a hazai pályán (egyedül) rajthoz álló Karsten Warholm 33.78-as világcsúcsot futott 300 méteren, míg honfitársa, Sondre Nordstad Moen több mint egy perccel, 1:12:46.5-re javította a 25 kilométer Európa-rekordját. Ő szintén egymaga futott.
„Furcsa volt teljesen üres lelátók előtt futni… Olyan volt, mint egy szimpla edzés, csak a Bislett Stadionban” – mondta a worldathletics.org-nak a 29 éves hosszútávfutó.
A legkönnyebb helyzetben a svédek voltak ezen a téren, náluk ugyanis minimális korlátozásokat vezettek be a nyájimmunitásra apellálva. Versenyezni viszont ők sem tudtak, a 4.52-vel négy hónap után „visszatérő” Angelica Bengtsson rúdugró szerint így nehéz volt motivációt találni.
„Elég lusta vagyok ebből a szempontból, ha nincs célom, nincs miért küzdenem. Nagy érvágás, hogy elmarad az olimpia, teljesen elkedvtelenített, de szerencsére a társak továbbra is motiváltak, ez pedig nekem is sokat segített.”
A brit Tiffany Porter (100 méteres gátfutó Európa-bajnok – 2014, Zürich) az Egyesült Államokban – a jelenleg legfertőzöttebb országban – töltötte az elmúlt hónapokat. Az edzések mellett gyógyszerészként segít a Michiganben élő sportoló a vírushelyzet alatt, így kevésbé derűlátó a jövőt illetően.
„Nagyon örülök, hogy felajánlhattam segítségem a közösségnek. Nem hiszem, hogy hamar normális helyzetről beszélhetünk az élet bármely területén, de elfogadtam. Próbálok pozitív és optimista maradni, miközben szeretném a családomat és a szeretteimet biztonságban tudni. Persze, amikor lehetőségem lesz, azonnal futócipőt húzok és rajthoz állok.”
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke a Sportstarnak korábban úgy nyilatkozott, a szervezet azon dolgozik, hogy a sportolók nyugodtan, komolyabb korlátozások nélkül visszatérhessenek a pályára. Sebastian Coe szerint akkor lehet majd versenyeket rendezni, ha teljes biztonságban lesz valamennyi résztvevő a stadionokban.
„Fokozatosan térünk vissza az elmúlt hónapok teljes versenyzési tilalma után. Nem vagyunk egyforma helyzetben, néhány kontinentális szövetségünk könnyebben áll vissza. Az egészségügyi részlegünk viszont jelentős kihívások elé néz, hogy garantálja az atléták biztonságát. Remélem, augusztusban már láthatunk nagyobb nemzetközi versenyeket.”
Szöveg: Soós Péter
Olympic Games
Az atlétikai versenyek egyik legizgalmasabb összecsapásának tett keresztbe egy pozitív Covid-teszt
16 ÓRÁJA
Olympic Games
Öt várva várt szereplés az olimpia atlétika programjából
TEGNAP 19:31