Ezen a hétvégén rendezték meg 40. alkalommal a nem véltetlenül hagyományosnak mondott götzisi atlétikai többpróba viadalt. A világ legjobb tízpróbázói és hétpróbázói érkeztek az ausztriai városkába, ahová eljutni is dicsőségnek számít. A meghívást ide ki kell érdemelni.
A többpróbázók Mekkájának is nevezett Götzisben tényleg minden a versenyzőket szolgálja. Nem véletlenül itt dőlt meg egy korszakalkotó világcsúcs is: 2001-ben Roman Sebrle először jutott 9000 pont fölé a világon (9026). Nem egy hatalmas, kongó stadionról van szó, hanem egy barátságos, emberi léptékű helyszínről, ahol mindenki imádja azokat, akik a legfontosabbak: a versenyzőket. A program is immár évek óta ugyanaz: a verseny előestéjén van egy bemutatkozó bevonulás és szombaton indul a menet. A két napos versenyre idén is a legjobbak érkeztek, kivéve talán a tízpróba világcsúcstartóját, Ashton Eatont. Ő az Egyesült Államokban, Eugene-ben állt rajthoz a Gyémánt Liga versenyen, hiszen ebben a szezonban a többpróbát picit hanyagolva inkább a 400 méteres gátfutásban indul. Meg kell hagyni, választani tudni kell, és ismervén, hogy a 400 gát az egyik legnehezebb, mondhatni leggyilkosabb szám, ez most nem a könnyű vége a dolognak.

Fotó: Eurosport

Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46
Rajta kívül a hölgyeknél sem volt jelen Jessica Ennis-Hill és Tatyana Chernova sem, mindketten babát várnak, így nyilván igazoltan maradtak távol. A mezőnyben volt azonban Ennis-Hill honfitársnője, Katarina Johnson-Thompson, aki korábban többpróbázóként nyert ifjúsági vb-n aranyérmet és idén a fedett pályás vb-n távolugrásban lett második. Ha már a férj nem is, de a feleség azért ott volt, aki a tavalyi világbajnokságon és az idei fedett pályás vb-n is ezüstérmet szerzett: Brianne Theisen-Eaton Kanadából. Rajtuk kívül két magyar induló is a mezőnyben volt: a junior világbajnoki ezüstérmes Krizsán Xénia és az Universiade bronzérmes Zsivoczky-Farkas Györgyi.

Fotó: Eurosport

Az első nap után már meglepetés készülődött, hiszen Theisen-Eaton mellett szorosan ott volt az élen a brit fiatal, akinek egyik legerősebb száma a távolugrás. Amivel a második napot kezdik a hölgyek. Innentől kezdve pedig Johnson-Thompson megállíthatatlan volt és bár nem sokkal, de végül begyűjtötte az első helyet Theisen-Eaton és a szintén esélyesként érkező Daphne Schippers előtt. A holland, akit elképesztő tehetségét meglovagolva sprint számokban láthattunk mostanában, az első nap első, és utolsó számában holland csúcsot futott (100 méteres gátfutás és 200 méter), majd ezt megismételte a legutolsó számban, 800 méteren is.

Fotó: Eurosport

Ami viszont számunkra remek hír: a két magyar versenyző közül Xénia állt jobban az első szám után, egyetlen századdal elmaradva az egyéni csúcsától. Magasugrásban és súlylökésben ez sikerült is, és szépen menetelt tovább. A nap végén a 200 méteren túl nagy szél segítette, de összességében a legjobb tízhez közel várta a második napot. Ezután is remek eredményeket produkált, végül hatalmas egyéni csúccsal, 6317 ponttal a 8. helyen végzett. Nagyon szoros küzdelem volt, a 7.helyet megszerző Ikaunice mindössze 3 ponttal előzte meg Xénit, aki igaz, hogy csupán egy ponttal a 9. Vettert. Az már csak a hab a tortán, hogy ezek az eredmények egy az egyben megegyeznek a világranglista eredményeivel. Tehát Xénia a világon a 8. legjobb eredmény birtokosa jelenleg. A másik magyar indulónak, Györgyinek kicsit máshogy alakult a verseny, végül 6020 ponttal a 18.helyen zárt. A tavalyi évi Universiade után a téli szezont kicsit pihenősebbre vette, egyéni számokra készült, majd a tavaszt már a szokásos felkészülés alapján kezdte meg és talán emiatt picit lassabban, később jön formába. Mert az alakul, és ideje is van: az eredményei javuló tendenciát mutattak az elmúlt hetek felkészítő versenyeihez képest, ráadásul mindketten az augusztusi zürichi Európa-bajnokságra készülnek. A csúcsformára Györgyinél akkortájt számíthatunk. Az pedig több mint jó hír, hogy már szinte álmából felkeltve is 6000 pont fölé képes kerülni.
Eredmények
A tavalyi esztendőt és ezt a mostani götzisi versenyt alapul véve ráadásul kimondottan remek lesz majd, ha két magyar hétpróbázónak is szurkolhatunk a svájci kontinens viadalon.
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36