53. alkalommal kerül megrendezésre Ostravában a Golden Spike, azaz az Arany Szöges verseny.
Több, mint félszáz alkalom után már lassan az lenne meglepő, ha nem történne valami világra szóló, és ez nincs máshogy idén sem. A bejelentett három világcsúcs kísérleten kívül is jó pár olyan induló van a nevezettek között, akikre a legtöbb atlétikát szerető rajongó kíváncsi. A korábbi évek legnagyobb sztárja Usain Bolt volt, idén azonban a szervezők több mindennel csábítják a nézőket.
A legnagyobb híre nyilván a három bejelentett világcsúcs kísérletnek van. A legelső aránylag korán kiderül, sikerül-e: Florence Kiplagat próbálja meg megdönteni az 1 órás futás rekordját (Dine Ture, 18517 méter) és egyben a 20000 méterét is (Tegla Loroupe, 1:05:26.6).
Atlétika
Korlátozott számban, negatív teszttel vagy oltással állhatnak rajthoz a New York Maraton résztvevői
11 ÓRA
Ifjúsági és junior 800 méteres világcsúcsa után Mohamed Aman most a felnőttek között szeretne 1000 méteren is a leggyorsabb lenni a világon. A korábbi világcsúcsot Noah Gneny futotta még 1999-ben: 2:11.96.
A harmadik bejelentett csúcskísérlet női 2000 méter. Genzebe Dibaba miután tavaly fedett pályás világcsúcsot produkált 1500 és 3000 méteren, most Sonia O'Sullivan idejének megjavítását vette célba: 5:25.36.
Női 3000 méteres akadályfutásban a 21 esztendős fedett pályás világbajnok Ayelew Hiwott annyit mondott csupán, hogy ha minden rendben megy, akkor ő is versenycsúcsot fog produkálni.
A hosszú távok után nézzünk szét a pálya többi részén is, hiszen lassan már tényleg hagyomány, hogy elképesztő mezőnyök gyűlnek össze Ostravában.

Pars Krisztián

Fotó: Eurosport

Az indulók között lesz Justin Gatlin, aki nyilván 100 méteren indul, s aki a világranglistát 9.87 s-el vezeti. Mivel az itteni pálya híresen sebes, már csak az időjárás lehet gátló tényező, hogy esetlegesen ezen az időn tovább javítson. Renaud Lavillenie 616 cm-el korszakos világcsúcsot ugrott télen, épp a legenda szemei előtt. Sergei Bubka végignézte, ahogy a francia átadja a múltnak a csúcsát, a saját maga rendezte versenyén. Ezután viszont sérülés következett (még ott, rögtön a következő kísérletkor) és a visszatérés csak nemrég sikerült, de akkor rögtön 592 cm-el. Rajta kívül lesz gerelyhajítás helyi hősökkel mint a babázásból visszatérő Barbora Spotakova és férfi oldalon Vitezslav Vesely az orosz Dmitrij Tarabinnal csatázik majd.

Orbán Éva

Fotó: Eurosport

Érdemes lesz még figyelni a férfi 400 méteres gátfutást hiszen a 10 próba világcsúcstartója ide kirándul idén: Ashton Eaton ráadásul meglepő eredményre lehet képes, akár már holnap is. A 400 méter specialistája, LeShawn Merritt mellett indul Allyson Felix 200 méteren valamint a megnyitóval együtt kezdődő férfi magasugrás is parádés versenyt hozhat. Egyelőre nem nyilvános a teljes rajtlista de annyit már azért sikerült megtudni, hogy lesz pár magyar induló is: férfi 800 méteren a nemrég EB kiküldetési szintet futó Kazi Tamás áll rajthoz de most 1000 méteren, míg a mai napon női és férfi kalapácsvetésben izgulhatunk Orbán Éváért És Pars Krisztiánért.

Kazi Tamás

Fotó: Eurosport

Atlétika
Semenya még mindig túl gyors – letartóztatták gyorshajtásért
16/05/2021 17:35
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46