Rég nem látott magasságokba ugrálnak a férfiak idén, bár már a tavalyi moszkvai világbajnokság sejteni engedte ezt. Már akkor veszélybe került a 245 cm-es világcsúcs, amelyet Javier Sotomayor ugrott még 1993-ban, Salamancában. A legjobbat eddig Ivan Ukhov ugrotta idén, 241 cm-t de, szorosan mögötte ott liheg a nemzeti csúcsot ugró Derek Drouin, az ukrán világbajnok, Bohdan Bondarenko is, továbbá nem szabad elfeledkeznünk a katari Mutaz Essa Barshimról sem. A legnagyobb nevek ráadásul idén először ugranak majd egymás ellen a római stadionban. A versenycsúcs megdőntését a legkishitűbbek is várhatják tehát, de páran a világcsúcsot is megdőlni érzik. Szabadtéren eddig még soha nem ugrott két ember 240 cm felett egy versenyen, fedett pályán is csak egyszer, Arnstadtban Ukhov és Dmitrik idén. Itt az idő tehát, és ha időről van szó, akkor az olasz körülményekre nem lehet panasz. Főleg nem illik panaszkodniuk a magasugróknak: a női világcsúcsot Stefka Kostadinova itt ugrotta (209 cm, 1987.), így még érdekesebb lenne, ha a férfi párját is itt ugranák.

Fotó: Eurosport

Ha valaki esetleg eddig lemaradt volna az orosz világranglista vezető egyik parádés versenyéről, itt megtekintheti ezt a gyöngyszemet:
Olympic Games
Depresszióval küzdött, most olimpikonként számolna le a mentális problémák stigmájával
09/06/2021 16:10
Rajtuk kívül érdekes versenyt hozhat a férfiaknál az 1500 méter, a súlylökés és a 200 méter is, Andrew Howe távolugróval a mezőnyben. Bár egyik sem Gyémánt Liga szám, de nagy kérdés, hogy Justin Gatlin mit produkál 100 méteren olyan ellenfelek ellen, mint a brit különítmény (Gemili, Kilty) vagy az örökifjú Kim Collins. A 800 méter is klasszisok harcát hozza: Aman, Amos, Solomon és Kaki küzdhet az elsőségért. Hármasugrásban a nemrégiben 400 méterre kiránduló, majd 4x400 méteren váltó világbajnokká váló Christian Taylor tér vissza igazi számához, kiderül, mekkora sikerrel.

Fotó: Eurosport

A női mezőnyben a rövid gátfutóknál vannak a legnagyobb nevek: a moszkvai vb bajnoka, Brianna Rollins élete első Gyémánt Liga versenyére készül. Ellenfele az a Sally Pearson, aki még februárban 12.59-ig jutott, azóta azonban ennél 1 századdal jobb Rollins eredménye. Nia Ali is a mezőnyben lesz, aki fedett pályás világbajnokként fontolgatja, hogy visszatér a 7próbához - úgy tűnik azonban, ez nem mostanában fog megtörténni. Súlylökésben a szinte már legendává vált Valerie Adams a német Schwanitz és az amerikai Carter ellen próbál ismét 21 méter fölé kerülni. Az itteni versenycsúcs az övé (2012. 21.03 méter) és azóta nem jutott 21 méter fölé. Korábbi, dohai Gyémánt Liga harmadik helye után Márton Anita ismét remek mezőnyben állhat dobókörbe és készülhet tovább a zürichi Eb-re.

Fotó: Eurosport

A másik dobószámban is láthatunk egy régi és talán új bajnokot: kisfia 2013-as születése utáni első versenyére készül a cseh világcsúcstartó Barbora Spotakova. Másik visszatérőnk ezen a mai versenyen Caster Semenya, aki a 800 méteres mezőnyben indul.

Fotó: Eurosport

Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02
FBK-Games
Tudjátok mit lehet csinálni 29:06.82 perc alatt? Világcsúcsot futni 10 ezer méteren!
06/06/2021 14:35