Évekig futott az Eurosporton a katari Aspire Akadémia reklámja, amelyet sokáig nem tudtam hová tenni. Mióta Katar gőzerővel (és az olajbevételeken hízlalt dollármilliókkal) nyomul a sportpiacon (kézi vb-t, foci vb-t rendeznek hamarosan, halomra vásárolják az európai sztárklubokat), már azért derengett a kép. A pénz mellett nyilván a nevezett akadémia is hallat majd magáról, első "termékük" már szépen bontogatja is a szárnyait. Pénteken ráadásul nem sokon múlott, hogy egy alig 23 éves fiatalembertől legyen hangos a nemzetközi sportsajtó. Egy olyan szimpatikus atlétáról, aki kivételesen nem nigériai vagy kenyai import, hanem "echte" katari.
A magasugró Mutaz Essa Barshimról van szó, aki a brüsszeli Gyémánt Liga versenyen 243 cm-t ugrott, ezzel Javier Sotomayor után a második legmagasabb ugrást teljesítő atlétává vált, majd három biztató kísérletet is tett a kubai 1993 júliusában ugrott legendás 245 cm-es világrekordjának megdöntésére. A 246 egyelőre nem jött össze neki (csakúgy mint a rekordra szintén esélyesnek gondolt Bohdan Bondarenkónak sem), de lehet, hogy ez már csak idő kérdése. A 192 cm magas Barshim fejlődése az elmúlt négy évben ugyanis töretlen volt, 2010-es junior vb címe előtt még "csak" 225 cm-es egyéni rekordja volt, azóta viszont a világ szűken vett élmezőnyébe is megérkezett.
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46
A katari már a londoni olimpián is harmadik volt, egy évvel később Moszkvában vb-ezüstöt szerzett Bondarenko mögött, idén pedig a sopoti fedett pályás vb-n már az aranyat akasztották a nyakába. A dohai születésű Barshim népes családban nőtt fel, ahol négy fiú- és egy lánytestvérével kellett osztoznia az étkezőasztalnál - három évvel fiatalabb öccse, Muamer szintén magasugró, idén már a 228 cm-en is átjutott. A papa középtávfutó volt, így a gyerekek kivétel nélkül ott sertepertéltek mellette a rekortánon, főleg, miután az aktív versenyzést befejező édesapa egy helyi klub edzője lett. Bár Mutaz Essa a futással és a távolugrással is próbálkozott, csak 15 évesen (!), tehát 2006-ban kezdett el végleg a magasugrásra fókuszálni. Az Aspire Akadémiára már így került be, ahol 2009-ben már 214 cm-es ugróként végzett, zsebében a diplomával és a térségben kötelezőnek számító angol nyelvtudással.
Az utóbbi időben szépen bővült a
férfi magasugró mezőny 240-eseinek listája
. A világrekorder Sotomayor (245) mellett Barshim (243), a svéd Patrick Sjöberg (242) és Bondarenko (242) vezeti az örökrangsort. A szovjet Igor Paklin és az az idén májusban szintén 241-ig jutó orosz Ivan Ukhov állnak mögöttük. A mérföldkőnek számító 240 cm-t Rudolf Povarnyicin, Sorin Matei, Charles Austin, Vjacseszlav Voronyin, Derek Drouin és Andrij Procenko jutott át. A fedett pályás versenyeket tekintve Carlo Thränhardt (242), Hollis Conway (240), Stefan Holm (240) és Alekszej Dmitrik (240) tagja még a 240-es klubnak.
Ezt követően kezdett el a lengyel Stanislaw Szczyrba irányításával edzeni, aki saját bevallása szerint is "több mint edző, olyan a viszonyunk, mintha apa és fia lennénk". A lengyel kapcsolat az európai versenyek idején is jól jön, a páros ugyanis sok időt tölt a mester varsói otthonában, innen utazik el rendre a katari atléta a nyári versenyekre. A 2010-es dohai fedett vb-n szerepelve ő lett az Aspire első vb-résztvevője, nem sokkal később pedig az első olyan végzőse, aki nemzeti csúcsot (225 cm) tartott olimpiai sportágban. Barshim még abban az évben 231-ig, 2011-ben pedig már 235 cm-ig jutott, így a nemzetközi mezőny is felfigyelt rá, a tegui vb hetedik helyét egyesek már rögtön csalódásként élték meg.

Barshim idén megnyerte a fedettpályás vb-t

Fotó: Eurosport

A 2012 elején összeszedett hátsérülése ugyan visszavetette a felkészülésben, a londoni olimpián viszont még így is érmes tudott lenni, hála a dohai és varsói orvosi stábok hathatós segítségének. A következő évben is eljutott ugyan 237 cm-es magasságig, de a fájós háta miatt idő előtt kellett befejeznie a fedettpályás szezont. Szabadtéren aztán újabb előrelépés következett, Eugene-ben ugyanis átjutott a 240-en, ezzel a földkerekség nyolcadik ugrója lett - az első 2000 óta - aki szabadtéren belépett a 240-esek klubjába. A hát ugyan továbbra is fájt (nem csoda, amilyen homorítással ugrik a versenyeken), de fejlődése a 2014-es évben is töretlen maradt, a sopoti vb-n hét magasságot is (!) elsőre ugorva tudott 238 cm-el nyerni. Azon pedig már senki nem lepődött meg, hogy - Szergej Bubkát idézve - szép fokozatosan, centinként tornázta feljebb az egyéni csúcsát. Júniusban Rómában (241), majd New Yorkban (242), az említett brüsszeli GYL-versenyen pedig már 243 cm-ig jutott el.
A 2014-es naptári évben összesen 16 darab 240 cm feletti ugrást láthattunk. Korábban sohasem volt olyan verseny a férfi magasugróknál, ahol ketten is átjutottak volna ezen magasság felett, idén négy (!) ilyen is akadt.
Itt tartunk tehát most, kérdés, hogy a katari fiatal formája (és hátának állapota) miként alakul a jövőben. "A rekordot egy ember ugrotta és mivel én is ember vagyok, így képes lehetek a csúcsra" - filozofált optimistán Brüsszel után Barshim. Tavaly a félelmetes formával vb-címet szerző Bondarenko kapcsán emlegettük, hogy a világrekord csak idő kérdése, most pedig a katarinak szavaznánk meg látatlanban 2015-re az új csúcsot. Na, ha valami, Sotomayor lepipálása már tényleg hatékony reklámja lenne az Aspire Akadémiának...
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36