• Markus Rehm nyerte a német távolugró bajnokságot 824 centivel
  • A korábbi Európa-bajnok Christian Reifet előzte meg 4 centivel
  • Markus Rehm wakeboardosként kezdte karrierjét
  • De 2005-ben egy balesetet követően jobb lábát térd alatt amputálni kellett
Noha Oscar Pistorius története nem várt fordulatot vett, és vele kapcsolatban már nem azok a legfontosabb hírek, hogy a pályán elért eredményei összevethetők-e azon szerencsésebb embertársainak az eredményével, kiknek mindkét lábszára megvan, mégis úgy fest, a kérdés ismételten előkerül.
Amikor Pistorius annak idején kvalifikálta magát egy atlétikai világbajnokságra, először nem akarták engedni indulni. Az volt az érv ellene, hogy karbonszálas műlába az utolsó száz méteren előnyt jelent a többiekkel szemben. Ez egyébként eléggé egyértelmű volt, hiszen ezen a szakaszon olyan 8-10 métert hozott még a legeslegjobbakon is. Aztán bevizsgáltatták a műlábait egy biomechanikai laboratóriumban, ahol megállapították, hogy a 400 méter teljes egészére nézve a műlába nem jelent előnyt. Így aztán végül indulhatott, nem csak vb-n hanem olimpián is, és a viták súlypontja áttevődött arra a kérdésre, hogy akkor indulhat-e váltóban is. Hiszen az egy dolog, hogy valaki egy külön vonalakkal határolt pályán versenyez a többiek ellen, de az meg a többiektől nem várható el, hogy egy váltó befutóembereként, mondjuk a 3-as pályán előzzék őt, azért mert műlábai következtében ő csak szélesebben tud futni.
Atlétika
31 éves világcsúcs dőlt meg súlylökésben
16 ÓRÁJA
Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy a nemzetközi szövetség először csak azt akarta engedni a dél-afrikaiaknak, hogy a váltó kezdőembere lehessen, mert ők végig kimért pályán futnak, de a dél-afrikaiak fellebbeztek, mondván, senki sem szólhat bele, miként állítják össze a váltójukat, olyan atlétákból, akik egyébként indulhatnak a versenyen. Ez utóbbi érvvel egyébként nehéz vitatkozni, mint ahogy az is egyértelmű, hogy fellebbezésük mögött nem kifinomult jogérzékük bújt meg, hanem jól felfogott érdekük.
Oscar Pistorius ugyanis nem tudott úgy rajtolni, mint a többiek. Nem léhaságból, vagy azért mert nem voltak jók a reflexei, hanem mert lábszár nélkül rajtolni nem lehet úgy, mint lábszárral.
Amikor a biomechanikusok azt mondták, hogy a 400 méter egészére nem jelent előnyt Pistorius karbon műlába, akkor azt is mondták, hogy amit a végén nyer azt elveszíti az elején.
Markus Rehm ugrásának azonban nincs eleje. Pontosabban van, csak nincs térdelőrajt, és akkor indul, amikor akar. És ez például érdekes kérdés lehet most, hogy a Német Atlétikai Szövetség elküldte bevizsgáltatni az ő műlábát is, mielőtt eldöntik, benevezik-e őt a zürichi Európa-bajnokságra.
Merthogy a többiek persze ugyanúgy protestáltak, mint annak idején Pistorius esetében, mondván, a lába egyfajta katapultként viselkedik, másfelől még hosszabb is 15 centivel, mint amilyennek lenni kéne (utóbbi egyébként futását figyelve eléggé egyértelműnek látszik).
Ha azonban elmondtuk azt, hogy Pistoriushoz képest a műláb okozta hátrány Rehmnél nem jelentkezik, azt is mondjuk el, hogy az előny sem. A dél-afrikai elsősorban azért jött annyira a végén, mert később savasodott, mint a többiek, hiszen könnyebb volt a "lába", távolugrás esetében viszont nem kell beszélnünk savasodásról. Itt nekifutásról, illetve elugrásról kell beszélnünk, ha ezt a kérdéskört vizsgáljuk, hiszen a légmunkánál, illetve a talajfogásnál aligha számít bármit is a lábszár milyensége. Ami a nekifutást illeti, ott nem érződik olyan rettenetes előny már ránézésre sem, Rehm sprinteredményei nem jobbak is, mint a többieknek.
Érzésem szerint, amit vizsgálni kell, az az elugrás. És ránézésre itt nem is a katapult, hanem a rugó volna a legjobb szó, amivel jellemezni lehet ezt a mozzanatot. Egy fémdarab, amit meghajlítunk, majd amikor már nem közlünk vele energiát, az kilő. Nem mondom, nem mondhatom azt, hogy ez előny, azt tényleg ki kell számolni, azt mondhatjuk, hogy ez így működik.
És azt, hogy hála az égnek vannak, akik ezt ki tudják számolni.
Ami viszont a lényeg: akármire is jutnak, a cél az kell hogy legyen, hogy Rehm-ék versenyezhessenek bárhol. Ha akarnak, versenyezhessenek Usain Bolttal is.
Olyan műlábakat kell gyártani, olyan technikai paraméterekkel, amikkel ez megtehetik.
Más út nincs.
Nem szabad, hogy legyen!
Atlétika
Először metamfetamin, utána "csak" nem működött együtt - újabb eltiltott atléta
TEGNAP 19:11
Olympic Games
Kihasználta a járvány alatti szünetet, és még erősebben venné célba a tokiói aranyat
16/06/2021 17:34