Újabb résszel bővült pénteken a szupercipőkkel kapcsolatos szappanopera. Ekkor rendezték ugyanis a britek maraton-válogatóját az olimpiára, melyet a 40. életévét hamarosan betöltő Chris Thompson nyert meg, írja a 

The Telegraph

.

 De nem ám akármilyen cipőben. A szponzora ugyanis megengedte neki, hogy amennyiben lefesti a márkajelzést, nyugodtan futhat akár az egyik rivális gyártó cipőjében is.


Thompson, aki egyébként ezüstérmes volt a 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon 10 ezer méteren, élete versenyét futotta a válogatón, mindössze három héttel a 40. születésnapja előtt. Megnyerte a versenyt, amivel biztosította helyét a brit olimpiai csapatban. 
Bár a svájci On nevű cég a cipőszponzora, ő úgy döntött, hogy egy feketére festett Nike Vaporfly Next% cipőben versenyez. A cipő titkos fegyvere a szénszálas talplemez, valamint a kivételes energia-visszanyerést biztosító habszivacs. A Vaporfly fejlesztések a felelősek a egyébként hosszútávfutás időeredményeinek 2017 óta tartó ugrásszerű javulásáért. 
Atlétika
A világcsúcstartó Kipchoge is indul az áprilisi Boston Maratonon
12 ÓRÁJA
Noha az On is rendelkezik egy karbonszálas technológián alapuló maratonfutó cipővel, Thompson úgy döntött, egy átfestett Nike-ban fut az olimpiai válogatón.
"Dolgozunk egy olyan hosszútávfutó cipő kifejlesztésén, mely már a legújabb forradalmi újításokkal is rendelkezik, a folyamat azonban tovább tart, mint gondoltuk" - nyilatkozta az On szóvivője. "Ilyesmi gyakran előfordul, amikor egy újgenerációs termékcsoport piacra dobása a feladatunk."
"Chrisnek egy alternatív megoldást kellett választania, egy olyan cipőben kellett futnia, melyben már benne van ez az új, forradalmi technológia. Nekünk az atlétáink a legfontosabbak, és hiszünk abban, hogy az olimpiai álom eléréséért folyó küzdelemben nem szabad kompromisszumot kötni. Ezért segítettünk neki egy olyan ideiglenes megoldást találni, amivel eséllyel szállhatott harcba az olimpiai részvételért."
Akár olimpiai érmek is múlhatnak a szupergyors, de veszélyes új futócipőkön | Eurosport
Hatalmas versenyt hozott a nőknél az október közepén Gdyniában rendezett félmaraton világbajnokság. A kenyai Peres Jepchirchir győzött világcsúccsal, azonban számos nagy esélyes bukott menet közben, ami az Athletics Weekly szakértői szerint aggasztó lehet a jövő évi tokiói olimpia maratonversenyére nézve.
Ez egyébként nem az első alkalom volt, hogy Thompson Nike cipőben futott. Ugyanezt tette a tavalyi Vitality Big Half elnevezésű félmaratonon is. 
"Az On egy nagyszerű cég, amely a legjobbat akarja az atlétáinak"
- mondta
Thompson
a pénteki győzelmét követően.
"Ezúttal is teljesítették minden igényemet és elvárásomat. Óriási változások zajlanak az utcai futásban, amire a gyártóknak valahogy reagálniuk kell. Büszke vagyok, hogy egy olyan céggel dolgozom, amelyik törődik a sportolóival. Ezért nem lehetek eléggé hálás nekik."
Miközben rengeteg szponzorral nem rendelkező futó is részt vett a pénteki maratonon, a Nike Vaporfly Next% volt a legnépszerűbb márka a rajthoz állók körében. Az Adidas, az Asics és a New Balance is megjelent azonban olyan cipőkkel, amelyek rendelkeznek már a szénszálas technológiával, valamint a hiperruganyos habszivaccsal is. 
Bárki, aki követte a hosszútávfutás világában zajló változásokat, tisztában lehet a legújabb fejlesztéseket övező ellentmondásokkal is. Egy dolog biztosnak látszik: a világ legjobb maratonistáinak muszáj szupercipőben futniuk, különben komoly hátrányba kerülnek. 
A Nike éveken át a versenytársak előtt járt, mostanra azonban többek között az Adidas és a New Balance is elkezdett használni egy, az övékéhez nagyon hasonló technológiát. Az On nem tart még itt, úgyhogy mindenképpen üdvözölni kell, hogy hozzájárultak ügyfelük szabad cipőválasztáshoz. 
Az, hogy Thompson Nike-ban futott, semmit nem von le az érdemeiből. Abból, hogy parádés versenyzéssel, majdnem az egész távot az élen, teljesen egyedül futva nyerte meg a válogatót. A Nike ugyanis nem biztosított számára előnyt a riválisaival szemben. Annyi történt, hogy nem volt hátrányban. 
Az, hogy Thompson mennyire boldog, egyértelműen lejön a fönti képsorokból. És az olimpiai kvótához akkor tegyük még hozzá, hogy édesapa is lett néhány nappal korábban. 
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
28/11/2022 - 12:19
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00