Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sztárdömping a fedett atlétikai Eb-n - Jön Jacobs, Warholm és a friss világcsúcstartó Bol

Kálmán Laci

Frissítve 03/03/2023 - 10:11 GMT+1

A hétvégén rendezik Isztambulban a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot, amelyen 51 ország több mint 600 sportolója vesz részt. Kiválasztottunk öt atlétát a teljesség igénye nélkül, akiknek a versenyzését mindenképpen érdemes lesz követni. Köztük van az újdonsült fedett 400-as világcsúcstartó Femke Bol, valamint a 100-as olimpiai bajnok Marcell Jacobs is.

Óriási világcsúcs 400 gáton

De szót ejtünk az 1500 olimpiai bajnokáról, Jakob Ingebrigtsenről is.
Cikkünk írásakor már javában zajlik az Eb, melynek beharangozóját itt nézhetitek, illetve hallgathatjátok meg. Sőt, már vannak is remek magyar vonatkozású hírek a 800-as Vindics Balázst és Bartha-Kéri Biankát, valamint súlylökésben a fedett világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anitát illetően. De akkor nézzük az öt kiválasztott atléta esélyeit.

Marcell Jacobs, 60 méteres síkfutás

Fontos szezon előtt áll a 100 méter olimpiai címvédője, aki reméli, jó időre maga mögött hagyta a sérülésekkel tűzdelt 2022-es évet, melyek miatt ki kellett hagynia a eugene-i világbajnokságot is. Mindenképpen bizonyítani akar, hisz alig másfél év van már csak hátra a párizsi olimpiáig.
Jacobs címvédőként indul 60 méteren, hisz, 2021-ben, Torunban ő nyerte ezt a számot. Egyszerre egyébként négy címnek is birtokosa, hisz ő az uralkodó olimpiai bajnok, a fedett világbajnok és a szabadtéri Európa-bajnok is.
Az elmúlt hetek nem teljesen a tervei szerint alakultak, hisz Lievinben kikapott Ferdinand Omanyalától, ráadásul az olasz bajnokságon a 22 éves Samuele Ceccarelli legyőzte őt 60 méteren.
Honfitársával Isztambulban is megküzdhet, valamint ott lesz a brit Reece Prescod is, akinek a 6.49-es egyéni csúcsa mindössze nyolc századdal lassabb, mint Jacobs legjobbja.
picture

Tokyo 2020 | Marcell Jacobs 100m

Fotó: Eurosport

Femke Bol, 400 méteres síkfutás

A holland kiváló fedett pályás szezont fut, amire a legjobb bizonyíték természetesen a 400-as világcsúcsa, amelyet február 19-én ért el a holland bajnokságon. Az elsősorban gátasként ismert Bol 49.26-ot repesztett, amivel átadta a múltnak a csehszlovák Jarmila Kratochvilova 49.59-es rekordját, amelyet még 1982-ben futott.
Bol toronymagas esélyes lesz 400-on az Eb-n, ő az egyetlen ugyanis a mezőnyben, aki 50 másodpercen belül tud. Papíron Lieke Klaver lesz a legnagyobb riválisa, aki 50.34-es egyéni csúccsal rendelkezik.
A tavalyi müncheni szabadtéri Eb-n bevállalta a 400/400 gát duplát, és milyen jól tette, hisz mindkét számban aranyérmet szerzett. Sőt, a holland váltót hozzásegítette egy Európa-bajnoki címhez 4x400-on is.
Remélhetőleg szabadtérre is át tudja majd menteni a formáját, és a budapesti világbajnokságon nagyot meccsel majd a 400 gát világcsúcstartójával, Sydney McLaughlinnel is.
picture

Femke Bol

Fotó: Imago

Jakob Ingebrigtsen, 1500 és 3000 méteres síkfutás

Ha van ember, aki megállíthatta volna Jakob Ingebrigtsent, és megakadályozhatta volna, hogy a norvég mindkét szám aranyérmét elvigye, az Jake Wightman lehetett volna. Mivel azonban a brit sérülés miatt kihagyja a fedett szezont, nehéz olyat látni a mezőnyben, aki kihívás elé állíthatná az 1500 méter olimpiai, és az 5000 méter világbajnokát.
Ingebrigtsen arra készül tehát, hogy duplázzon 1500 és 3000 méteren, ahogy azt tette két éve Torunban is. Betegség és sérülés miatt nem versenyzett sokat eddig az idén, de Lievinben indult, és meg is nyerte az 1500-at.
Ha mindenképp találni akarunk egy kihívót a számára, leginkább talán Neil Gourley lehet az, aki a múlt héten 3:32.48-as brit csúcsot ért el Birminghamben.
3000-en talán a spanyol Adel Mechaalra érdemes figyelni, aki 2017-ben Európa-bajnok, két éve pedig bronzérmes volt ebben a számban. A legjobbja azonban bő 18 másodperccel elmarad Ingebrigtsenétől.
picture

Jakob Ingebrigtsen

Fotó: NTB

Malaika Mihambo, távolugrás

Az olimpiai és a világbajnoki cím védője természetesen az Európa-bajnokság toronymagas esélyese is. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a legutóbbi két Eb-n, Mümchenben szabadtéren, valamint Torunban fedett pályán sem versenyzett csúcsformában, és „csak” ezüstérmet szerzett.
Lengyelországban az ukrán Maryna Bekh-Romanchuk 6.92 méterrel győzött, miközben Mihambo 6.88-cal csak második lett. Münchenben pedig a szerb Ivana Vuleta volt az, aki nagyobbat ugrott nála. Lehet persze, hogy pont ez a két ezüst ad neki extra motivációt, és mindenképpen aranyat nyerni megy Isztambulba.
Vuleta lehet a legnagyobb kihívója, vagy esetleg az Európa-bajnoki bronzérmes brit Jazmin Sawyers, aki nemrég megnyerte hazája bajnokságát.
picture

Malaika Mihambo

Fotó: Getty Images

Karsten Warholm, 400 méteres síkfutás

A 400 gát világcsúcstartója komoly sérülésekkel küzdött 2022-ben, reméli azonban, hogy az idén visszatér majd a világbajnoki címeket érő formájához. A fő célja tehát alighanem a budapesti vb lesz, ahol harmadszor is világbajnok szeretne lenni 2017 London, és 2017 Doha után.
A tavalyi eugene-i vb-re nem jött rendbe az a hajlítósérülése, amelyet a rabati Diamond Legaue-versenyen szedett össze, így nem tudta kihozni magából a maximumot, és csak a hetedik helyen végzett. Egy hónappal később azonban Münchenben már újra topformában volt, és megnyerte a müncheni Eb-t.
Isztambulban 400 síkon fut majd, ahol a legjobb ideje 45.05. Az idén 45.31-ig jutott, amelynél senki sem futott jobbat a mezőnyben, a legközelebb Oscar Husillos van hozzá 45.58-cal.
picture

Karsten Warholm

Fotó: AFP

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés