A jamaicai nem lassít, ha így folytatja, veszélyben lesz Florence Griffith-Joyner világcsúcsa.
Shelly-Ann Fraser-Pryce egyre csak tolja ki a határait, és 35 évesen is folyamatosan fejlődik. Monacóban futott egy 10.62-t, amely már csak két századra van az egyéni csúcsától, és tizenháromra a világ valaha futott leggyorsabb idejétől.
Néhány héttel ezelőtt ismét világbajnok lett 100 méteren, stabilan 10.70-en belül fut, úgyhogy neki köszönhetően folyamatosan újra kell értelmeznünk a nagyságról, a kiválóságról alkotott definíciónkat. Ráadásul nem csak a pályán, azon kívül is.
Atlétika
Visszalépett a világcsúcstartó az idei londoni maratontól
26/09/2022 - 15:00
„Az életkor része az életnek, része az utazásnak, de nem az határozza meg, hogy ki vagy” – mondta Fraser-Pryce. „Rajtad is múlik, fel tudsz-e nőni egy adott eseményhez, pillanathoz, vagy sem.”
Az élete, a pályafutása már a kezdetektől fogva tele volt károgókkal, pesszimistákkal, akik folyamatosan kétségbe vonták, hogy képes lesz-e teljesíteni. Eleinte túl tapasztalatlannak gondolták, később aggódtak, hogy az anyaság majd derékba töri a karrierjét, most pedig azt mondják, hogy ebben a korban bizony már ideje volna felhagynia a profi versenyzéssel.”
Ő azonban rég megtanulta már a helyén kezelni a sopánkodókat. Figyelmen kívül hagyja a negatív hangokat, és csak arra figyel, hogy megvalósítsa az álmait.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Fotó: Getty Images

„A pályán kívül úgy gondolom, a dolog arról szól, hogy bármit is csinálsz, az tegyen téged boldoggá. És, ha élvezed, ha örömöt okoz neked, akkor folytasd, és higgy benne, hogy képes vagy elérni, amit szeretnél.”
„És tudod, az is fontos, hogy ne hallgass mások véleményére. Ha nem tesznek hozzád, ha nem építenek, hagyd őket figyelmen kívül.”

Erőt ad az édesanyáknak szerte a világon

Fraser-Pryce 2017-ben adott életet kisfiának, Zyonnak. Azóta ő az édesanyák szószólója és példaképe a sportban és azon kívül is.
Ekkoriban arról posztolt a Facebookon, milyen könnyen el tudta engedni azt a célját, hogy megvédje címét a 2017-es londoni világbajnokságon. Azonnal az lett a legnagyobb vágya, hogy a létező legjobb anya legyen, aki csak lehet.
Ha valaki, ő aztán vastagon bebizonyította, milyen jól összeegyeztethető az anyaság és a versenyzés, pedig az atlétika egy olyan sport, amely fizikálisan és mentálisan is rengeteget követel.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Fotó: Getty Images

Van egy üzenete is az édesanyák számára.
„Az anyaság nem csökkenti a képességeiteket, nem veszi el azt a tehetséget, amivel rendelkeztek. Nagyon remélem, hogy nem rejtitek el az anyaság mögé azt, akik vagytok. Ez is része az utatoknak, ez is hozzátesz ahhoz a nőhöz, akik vagytok.”
„Az anyaság csak még teljesebbé tesz titeket. Legyetek erősek, és higgyetek benne, hogy ti is nagy dolgokat érhettek el. A dolgok változnak, de mindenképpen felérhettek a csúcsra.”

Még mindig van mit tenni azért, hogy egyenlőség legyen a sportban

Az elmúlt években a sprinternők teljesítménye egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a nők presztízse tovább erősödjön a sportban. Nemcsak Fraser-Pryce, Elaine Thompson-Herah és Shericka Jackson is oroszlánrészt vállalt ebből.
„Egyértelműen látszik a változás. A nők komoly eredményeket hoznak, nagyszerű versenyeket csinálnak, és rendkívüli teljesítményeket tesznek le az asztalra.”

Shericka Jackson és Shelly-Ann Fraser-Pryce

Fotó: Getty Images

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne volna még tennivaló. Hosszú utat kell még megtenni ahhoz, hogy a nők megkapják azt a nyilvánosságot és tiszteletet, amit megérdemelnek a sportban.
„Örülök, hogy végre kezdjük megkapni azt az elismerést, ami a teljesítményünk alapján jár nekünk. Tudjátok, sokan mindig a személyiségekkel jönnek, meg sok minden mással. Pedig, mi, nők is beletesszük ugyanazt a munkát, és sok férfi sem csinál semmi extrát, miután célba ér.”
„Nekünk akkor miért kellene valami pluszt csinálnunk, hogy ugyanazt a figyelmet megkapjuk, mint ők? Miközben ugye ugyanolyan jól teljesítünk.”

Amennyire csak tudja, kitolja a határokat

Már csak két év van a párizsi olimpiáig, és Fraser-Pryce egyértelmű szándéka, hogy ott legyen versenyzőként.
Még tovább szeretné bővíteni a már így is hatalmas eredménysorát. Van nyolc olimpiai érme, melyek közül három arany, és van tíz világbajnoki győzelme, köztük öt 100 méteren.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Fotó: Getty Images

Ő a leggyorsabb nő 2022-ben, a valaha volt leggyorsabb édesanya, és a harmadik leggyorsabb nő az örökranglistán.
„Hihetetlen belegondolni, hogy a 2007-es volt az első világbajnokságom, tartalékként ugyanis már ott voltam Osakában is. És most itt vagyok 15 évvel később, és még mindig csinálom, mert élvezem. Imádom kitolni a határokat, és remélem, hogy olyan örökséget hagyok hátra, amely jól példázza, hogy mi, nők bármit elérhetünk, amit csak akarunk.”
Forrás: olympics.com
Atlétika
Eliud Kipchoge tovább faragja ledönthetetlen szobrát, világcsúccsal győzött a Berlin Marathonon
25/09/2022 - 12:07
Atlétika
A Budapesti Honvéd nyerte az atlétikai csapatbajnokság döntőjét
18/09/2022 - 18:02