Allyson Felix és Shelly-Ann Fraser-Pryce az atlétika legsikeresebb versenyzői közé tartoznak, megszámolni is nehéz hány érmet szereztek eddig. Mindketten pályafutásuk végéhez közelednek, édesanyaként készülnek a tokiói olimpiára. A BBC Conversation című podcastjében a civil életükről, anyaságról és arról is beszéltek, hogy milyen nehézségekkel kell megbirkózniuk fekete nőként a mindennapokban.


A legnagyobb siker a pályán


„Számomra egyértelműen a londoni olimpiai győzelem a legnagyobb eredmény. Ott állni a dobogó tetején leírhatatlan érzés, egyszerre vagy nagyon boldog és fut át az agyadon minden nehézség, amin átmentél az életed során.” – mondta Felix.
Atlétika
„Fog ez még összeállni jobban is" - mondta az új százas magyar csúcstartó, Takács Boglárka
EGY ÓRÁJA
„Nekem a dohai világbajnoki cím a legemlékezetesebb. 2016-ban nagyon rossz évem volt, két sérüléssel is meg kellett birkóznom. A következő évre komoly céljaim voltak, aztán egyszer csak nagyon rosszul kezdtem magam érezni. Kiderült, hogy terhes vagyok. A szülés után nyilván nehéz újra versenyezni, de Dohában sikerült újra nyernem. Nem csak emiatt különleges számomra az a verseny, a kisfiam is ott volt a stadionban, így együtt tudtunk ünnepelni. Ő nyilván semmit nem fogott fel az egészből, de én nem is lehettem volna boldogabb.” – nyilatkozta Fraser-Pryce.

A kezdetekről


„Los Angelesben nőttem fel, a Lakers nagy hatással volt rám is, így kiskoromban kosarazással kezdtem. Imádtam, de lássuk be, nem voltam túl jó. Középiskolába kerülve elkezdtem atletizálni és elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy abban van tehetségem. Egy ideig párhuzamosan csináltam a kettőt, de mire végeztem az iskolával rájöttem, hogy profi futó is lehetek.”Allyson Felix számára annyira jól sikerültek a középiskolai versenyek, hogy sportösztöndíjjal került be az egyetemre, ahol később pedagógia diplomát szerzett.
„Jamaicában gyerekkorban minden korosztálynak rendeznek versenyeket. Ha azt hinnétek, hogy már akkor sokat nyertem, nagyot tévedtek. Anyukám futott fiatalon, de aztán abbahagyta, amikor megszületett a bátyám, így ő erőltette, hogy járjak le edzeni. Eleinte nem is nagyon szerettem, de muszáj volt ott lennem. Mindig mondtam, hogy elmentem az edzésre, ami igaz is volt, de sokszor előfordult, hogy nem a pályán voltam, hanem elbújtam a vécében. Persze sokszor le is buktam, Anya telefonon utánamkérdezett az edzőnél. Középiskolában aztán meggyőzött, hogy csak egy évig vegyem komolyan az edzéseket, amit meg is tettem. Hirtelen elkezdtem fejlődni és meg is nyertem az első iskolai versenyemet. Rájöttem, hogy ha keményen odateszem magam, akkor lehet esélyem kitörni.” – a lustaság később is jellemző volt Fraser-Pryce-ra, az egyetemi évek alatt is előfordult, hogy az edzőtermi gyakorlatokat nem végezte el rendesen, de 20 évesen bekerült a jamaicai váltóba és elkezdte gyűjteni a világbajnoki érmeket is.

2020 és a koronavírus okozta káosz


„Profi sportolóként is nehéz volt megélni az előző évet. Az olimpiára készült mindenki, óriási csapás volt a halasztás. Ezt feldolgozni kicsit olyan, mintha gyászolnál. Az edzésekkel is kreatívnak kellett lennünk, hiszen Los Angelesben nagyon kevés létesítmény maradt nyitva, sokszor az utcán edzettünk. Nem tudhatjuk hol tartunk jelenleg, de muszáj készülni, mert a cél még mindig Tokió, főleg, hogy ez lesz az utolsó olimpiám.” Felix az egyetlen női atléta, aki 6 aranyérmet szerzett olimpiákon, de szeretné tovább javítani a rekordját.
„Nekem is ez lesz az utolsó olimpiám, valószínűleg én leszek az egyik legidősebb a sprinterek között, de kit érdekel? Ha a fiam születése után vissza tudtam térni, akkor ez az egy év halasztás sem lehet akadály. Sokkoló volt, mikor kiderült, hogy halasztani kell, de aztán hamar rájöttem, hogy az egész világon mekkora bajt okoz a járvány. Új helyzetben vagyok, hiszen ennyi időt még sosem töltöttem otthon, mióta anya vagyok. Most meg kell tanulnom, hogy tudok magamra is koncentrálni, miközben a 3 éves fiam folyton rajtam lóg. Az alapítványomon keresztül sok nehéz sorsú gyereknek tudok segíteni, most különösen fontos, hogy összefogjunk.”Fraser-Pryce alapítványa a sportoló diákokat támogatja, hiszen a saját tapasztalatából is tudhatja milyen nehéz a sportra koncentrálni, ha közben gondot okoz a tankönyvek beszerzése, vagy a megfelelő étkezéshez való hozzáférés.
A sprinterkirálynő nem lassít, úgy érzi, benne van még egy olimpia és egy világbajnokság is | Eurosport
Shelly-Ann Fraser-Pryce olyan, mint a bor. Ahogy érik, egyre csak jobb lesz. A jamaicai sprinterkirálynő azt tervezi, hogy ott lesz a 2022-es atlétikai világbajnokságon, Eugene-ben. Akkor már 35 évesen. A vb-t eredetileg 2021-re tervezték, a koronavírus-járvány azonban közbeszólt. A tokiói olimpiát egy évvel eltolták, aminek következtében az atlétikai világbajnokságot is el kellett csúsztatni.

Az anyaságról


„Korábban azt gondoltam, hogy egy sportoló csak akkor gondolhat az anyaságra, ha már nem akar többet versenyezni. Mindig imádtam a gyerekeket, de még nem éreztem úgy, hogy kész vagyok feladni a versenyzést. Nagyon boldog voltam, mikor kiderült, hogy terhes vagyok, de közben folyamatosan aggódnom kellett a Nike szerződésem miatt. 32 hetes terhes voltam, amikor egy rutinvizsgálat kimutatta, hogy baj van a kislányommal. Azonnal bent tartottak a kórházban és sürgősségi császármetszést hajtottak végre az orvosok. Rémisztő volt a helyzet, hiszen tisztában voltam azzal is, hogy Amerikában egy fekete nőnél négyszer olyan magas az esélye, hogy a terhesség halállal végződjön. A lányomat végül egy hónap után vihettem haza, szerencsére azóta is jól van.”Felix azóta az aktivizmusát is komolyan veszi, felemelte a hangját a női sportolókat érő megkülönböztetés ellen, valamint az USA Kongresszusa előtt is felszólalt, hogy felhívja a figyelmet a fekete nők kockázatosabb terhességeire is.
„2017-ben minden energiámmal a sérülés utáni visszatérésre készültem, egyáltalán nem volt tervben, hogy gyereket vállaljak. Amikor a több napig tartó rosszullétek után kiderült, hogy terhes vagyok, csak ültem otthon teljes sokkban. Az első hónapokban hozzá kellett szoknom a gondolathoz, hogy egy darabig nem az atlétika lesz a legfontosabb, de visszatekintve egy igazi áldás, ami történt. Sokáig azt hittem, hogy szülés után esélytelen visszatérni a pályára, de aztán csak azért is meg akartam mutatni. Egy fertőzés miatt én is császármetszéssel szültem, ami miatt csak később tudtam újrakezdeni az edzéseket. A testem is nagyon másképp reagált a terhelésre, de mentálisan erős maradtam és végül újra világbajnok lettem.” Fraser-Pryce a szülés után 15 hónapig szoptatta Zyont, de ez sem gátolta meg abban, hogy visszakerüljön a jamaicai csapatba. Mindössze kilenc versenyre volt szüksége, hogy 11 másodpercen belülre kerüljön, a dohai világbajnokságon pedig csak minimálisan maradt el az egyéni legjobbjától 100 méteren.
Allyson Felix még mindig éhes a sikerre, és most már pontosan tudja, ki is ő valójában | Eurosport
Egy lelkész lányaként, egy veleszületetten szerény emberként, Allyson Felix nem a jutalmakat, az elismeréseket számolja, hanem azokat a dolgokat, melyekért köszönetet mondhat. Ennek megfelelően reagált, miután a tavalyi dohai világbajnokságon nyert egy újabb aranyérmet egy vadonatúj versenyszámban, a 4x400-as vegyesváltó tagjaként. Ez volt Felix 12. vb-aranyérme, ami eggyel több, mint ahányat Usain Bolt szerzett.

A férfiak és nők fizetése és elismertsége közti szakadékról


„Nagyon nehéz megmondani, hogy hol is tartunk most, mert majdnem mindegyik szponzori szerződés titkos, de ennek ellenére úgy érzem, hogy a különbség csökken. A jó eredmények miatti médiafigyelem a mai napig sokkal nagyobb a férfiaknál. A nőknél szerintem csak azok tudnak a középpontba kerülni, akik amellett, hogy sikeres sportolók, csinosak is. A Nike elleni sikeres pereskedésem nagy győzelem a női sportolók számára, de fontos hangsúlyozni, hogy amit a Nike csinált teljesen általános gyakorlat volt. Nekem 70 százalékkal akarték csökkenteni a támogatásom, de ma már a szülés után majdnem egy évig ilyet nem tehetnek. Nagyon örülök, hogy sikerült nyerni ellenük, de lelkileg nagyon kimerítő időszak volt ez számomra.”Allyson Felix különösen fontosnak tartja, hogy a nők jogaiért harcoljon, mert ezzel a saját kislánya jövőjét is megkönnyítheti.
„Minden női sportoló hálás lehet Allysonnak. Manapság csökken a különbség a nemek között, de sajnos nem elég gyorsan. Teljesen normálisnak gondoljuk, hogy egy verseny előtt kihúzzuk a szemöldökünket és kisminkeljük magunkat. Szégyen, hogy nőként képtelenség elég figyelmet elérni csak a pályán nyújtott teljesítményünkkel.”Fraser-Pryce elmondta, hogy Jamaicában sokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen kevesebb lehetőségük van szponzori támogatást szerezni, mint például egy amerikai társuknak, ezért különösen fontos, hogy a nőkre is elég figyelem jusson.
Áttörés a Nike GYES-politikájában: Nem büntetik tovább a terhes vagy szülés után álló sportolónőket | Eurosport
Szupersztár sportolónők nyomására megenyhült és megtört az egyik legnagyobb sportszergyártó vállalat várandós női sportolóik támogatása kapcsán. Tavasszal és kora nyáron sorozatos kritikák érték a Nike-t, amikor szponzorált sportolóik közül többen is jelezték, hogy várandósságuk idejére és a szülés után a vállalat csökkentette vagy éppen teljesen megszüntette fizetésüket és a támogatási összeget, mondván, hogy azt a cég a teljesítmény után fizeti, viszont a gyermeküket váró vagy éppen szülésen túleső sportolók értelemszerűen nem hozták a várt eredményeket (vagyis konkrétan nem is versenyeztek).

Milyen tanácsot adnál a fiatalabb énednek?


„Tanuld meg élvezni az életet, legyél türelmesebb. Ne legyél annyira csalódott egy-egy vereség után, mindig csak előre kell nézni.” – mondta Allyson Felix.
„Csak a pillanatnak élj, élvezd ki a sikereidet! Vannak jobb és rosszabb napok is, de tudni kell mindent élvezni.” – bölcselkedett Shelly-Ann Fraser-Pryce.
BBC
Atlétika
Semenya: „Azt hitték péniszem van, ezért gondoltam, megmutatom a vaginám”
8 ÓRÁJA
Atlétika
Közel húszéves magyar rekord dőlt meg - új csúcsot futott 100 méteren Takács Boglárka
EGY NAPJA