Katharina Bauer azért harcol, hogy szerepelhessen a tokiói olimpián. Ezzel ő lehetne az első sportoló, aki beültetett defibrillátorral érne el ekkora sikert.

Bauer gyermekkora óta küzd szívbetegséggel. Az átlagos emberi szív naponta nagyjából százezret üt, az övé viszont többet. Fiatalabb korában még két műtéttel kordában tudták tartani az állapotát, viszont 2018-ra már annyira rossz volt a helyzet, ami életveszélyes volt számára. A 2018-as fedett pályás szezon utáni vizsgálaton kiderült, hogy egy úgynevezett extraszisztolés szívverése van, ami miatt bármikor leállhat a keringése. Egyetlen megoldás maradt, mégpedig, hogy közvetlen a mellkasába ültetnek egy defibrillátort, ami az esetleges szívleállás után rögtön gondoskodna az újraindításról.
Szó volt róla, hogy be kell fejeznem a pályafutásomat, de a doktorok még sosem talákoztak az enyémhez hasonló esettel, így nem adtam fel.
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
12 ÓRÁJA
Nem volt ismeretlen számára a kényszerpihenő, hiszen korábban csuklótöréssel és gerincsérvvel is küzdött. Az operációja után pár héttel újrakezdhette az edzéseket, immár a "Defi-vel" együtt.
A következő szezonban rögtön a nemzeti bajnokság második helyén végzett, ezzel magát is meglepve. Bauer továbbra sem tartja magát különlegesnek a Defi miatt, de tisztában van azzal, hogy a helyzetét a javára is tudja fordítani. Jelenleg az egyéni legjobbja szabadtéren 4,65 m, fedett pályán pedig 4,6 m.

Katharina Bauer a műtéti hegét mutatja

Fotó: AFP

"Igen, a defibrillátor a testem része, ez számomra élet-halál kérdése. De jóval több vagyok ennél, mindig sokat kellett harcolnom, hogy most itt lehessek. Sok szponzorom van, aki orvostechnológiai eszközözökkel foglalkozik, többször tartottam már motivációs beszédeket a felkérésükre. Ennek ellenére nem szeretnék mindig visszamenni az időben, hogy a műtétemről és a betegségemről kelljen mesélnem."

Tokyo 2020

Természetesen Bauer számára is az olimpiai szereplés lehetne a pályafutásának a csúcsa, de tisztában van vele, hogy az idei verseny nem lesz olyan hangulatú, mint a többi olimpia.
"Jelenleg korlátozások nélkül tudunk edzeni, de sosem tudhatjuk mit hoz a holnap. Éppen csak működünk... Nagyon rossz belegondolni, hogy ha kijutok akkor üres lelátok előtt kell ugranom, ráadásul a többi versenyzővel sem tarthatjuk a kapcsolatot az olimpiai faluban. Természetesen ez egy rendkívül szomorú szituáció, én sem így képzeltem el, hogy valóra váltsam az álmomat."
via: sportschau.de
Atlétika
Kenyának kezd nagyon ciki lenni a dopping, most pénzzel próbálják megfékezni
25/11/2022 - 11:00
Atlétika
Világcsúcsot futott volna, de csúnyán kibabráltak vele a szervezők: elmérték a pályát
20/11/2022 - 15:23