Shelby Houlihan az 1500 és 5000 méter amerikai csúcstartója mindkét távon esélyesnek számított volna az olimpián, egy szaftos burrito azonban a vesztét okozta.

Ezt állítja legalábbis az amerikai középtávfutó, akit négy évre eltiltottak, mert a szervezetében az anabolikus szteroidok csoportjába tartozó nandrolont találtak. A hírt a doppingellenes hatóságok egyelőre nem jelentették be, Houlihan azonban még az amerikai válogató előtt megerősítette a sajtóértesüléseket.
Azt mondja, ő eddig még csak nem is hallott erről a doppingszerről, és úgy gondolja, csak egy általa elfogyasztott burritóból kerülhetett a szervezetébe.
Olympic Games
Az atlétikai versenyek egyik legizgalmasabb összecsapásának tett keresztbe egy pozitív Covid-teszt
5 ÓRÁJA
„Tisztán és világosan szeretnék fogalmazni. Soha semmilyen tiltott teljesítményfokozót nem használtam” – írta az Instagramon. „Azóta megtudtam, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy ideje felismerte, hogy a sertéshús fogyasztása időnként fals pozitivitást mutathat nandrolon jelenlétére. Ennek az az oka, hogy egyes sertésfajták ezt nagy mennyiségben termelik. A legtöbb a belső szervekben található.”
„Miután értesítést kaptam a pozitív eredményemről, összeállítottam a listát azokból az ételekből, melyeket a december 15-i mintavételt megelőző héten fogyasztottam.”
„Arra jutottunk, hogy az eredmény legvalószínűbb magyarázata az a burrito lehet, amit nagyjából tíz órával a mintavétel előtt vásároltam és ettem meg. Az ételt az oregoni otthonom közelében található autentikus, mexikói ételeket kínáló utcai árustól vettem. Itt a sertés belső szerveit is felhasználják az ételek elkészítéséhez. Az Athletics Integrity Unit-nak (AIU) [ami a sportág tisztaságát felügyelő független szervezet] is beszámoltam arról, hogy úgy gondolom, ez lehet a pozitív minta oka.”

Shelby Houlihan

Fotó: Getty Images

„Amit csak tudtam, megtettem azért, hogy bizonyítsam az ártatlanságomat. Alávetettem magam hazugságvizsgálónak, sőt, még a hajamból is vetettem mintát az egyik legkiválóbb toxikológussal.”
„A vizsgálat alapján a WADA is elismerte, hogy a szer nincs beépülve a szervezetembe. Ha rendszeresen alkalmaztam volna, akkor annak egyértelmű nyomai lettek volna.”
„Amit itt látunk, az az amerikai közép- és hosszútávfutás egyik legnagyobb tragédiája” – mondta Houlihan edzője, Jerry Schumacher. „Nem csak azért, mert Shelby egy kivételes tehetségű atléta, hanem azért is, mert a benne lévő tehetséget szívós, fegyelmezett munkával fejlesztette. Ő egy elképesztően kemény atléta, egy csodálatos csapattárs.”
„Imád versenyezni. Lehet, hogy ő a legjobb 1500-as ebben az évben, de esélyünk sem lesz megtudni, hogy ez így van-e. És ez egy tragédia.”
Különösen nagy dráma Houlihan számára, hogy a tokiói és a párizsi olimpia mellett ki kell hagynia a 2022-ben Eugene-ben, az otthona közelében megrendezésre kerülő világbajnokságot is.
A womensrunning.com közölt egy részletes elemzést a nandrolon és a sertéshús, azon belül is kifejezetten a belsőségek kapcsolatáról. Ebből kiderül, hogy Houlihannak akár igaza is lehet.
Mindenképp tragédia, ami történt. Ha ártatlan, az egyszerre a sport és az ő személyes tragédiája. Ha csalt, a sport akkor sincs sokkal beljebb, amíg nem kellő megalapozottságú, majdhogynem esetleges döntések születnek a szennyezett húsokkal kapcsolatos doppingügyekben.
via eurosport.com
Olympic Games
Öt várva várt szereplés az olimpia atlétika programjából
14 ÓRÁJA
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
26/07/2021 20:32