Sokan nem szeretik bizonyos sportágak női változatát, mondván lassú, körülményes, a férfiakéhoz képest nézhetetlen. Én nem tartozom a fanyalgók közé, azt vallom, hogy a női sportban is meg lehet találni a szépséget és az odaillő sportélményt, még ha az erő és a dinamika - a természetnek hála - más szinten is van. A női sport szépségét persze esztétikában vagy éppen dekoratív megjelenésben is meg lehet fogni, sokan ez utóbbival meg is elégszenek. Én is kapok időnként "miért nem tesztek ki ti is csajos képgalériákat?"-típusú véleményeket ismerősöktől, amely jól jellemzi, hogy a női sportolóknak hol a helye az emberek fejében.
Ha kritikával illetik is olykor a sportújságírást, el kell fogadni, hogy ez a műfaj alapvetően egy férfiak által férfiaknak készült változat, ahol a fogyasztók kiszolgálását (mint jó esetben mindenhol) azok igényeinek figyelembevételével lehet eredményesen megcélozni. Lehet persze próbálkozni a kereslet alakításával, formálásával is (majd mi megmondjuk nektek, hogy mi a fontos a sportvilágban!), de az ezen felfogáshoz történő csökönyös ragaszkodás többnyire biztos kudarchoz vezet. A "hogy ábrázoljuk a női sportolókat?" kérdéskör a vasárnap zárult Nemzetközösségi Játékok kapcsán kapott ismét kiemelt figyelmet, főként az ausztrál közbeszédben. A női 100 méteres gátfutás glasgowi döntőjébe ugyanis két ausztrál hölgy (Sally Pearson és Michelle Jenneke) is bekerült, ám a finálét hiába nyerte meg előbbi, mégis utóbbiról esett több szó ott messze délen.
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
13 ÓRÁJA
A 27 évesen pályája csúcsán lévő (nem mellesleg olimpiai és világbajnok) Pearson tehát hiába nyert, mégsem ő volt a fő attrakció, hanem a 2012-es junior vb-n a rajt előtti erotikus, csípőt rázó táncával feltűnt 21 éves Jenneke. Utóbbi nem is nagyon tiltakozik az ellen, hogy őt elsősorban csinos külseje miatt figyelik, különben nem pakolná tele Instagram oldalát bikinis fotókkal és nem vállalta volna el az amerikai Sports Illustrated magazin híres fürdőruhás kiadványában történő szereplést. Titulálhatjuk a Jennekéről ebből a perspektívából beszámolókat szexistának, de fogalmazhatunk száraz gondolatokkal, közgazdasági nyelven is. Mindenki abból él meg a piacon, amiből tud. Pearson a világ legjobb gátasa, így nyilván kapkodnak érte a versenyszervezők. Jenneke is lehet az (mert tehetséges, az idei 13.23 az egyéni legjobbja), de egyelőre a külsejéből és az abból fakadó publicitásból él meg.
Lehet elítélni a szexista töltetű beszámolókat és a csinosabb sportoló hölgyekre koncentráló sportoldalakat, de amíg a "Szexin  táncolt a rajt előtt az ausztrál gátas" típusú cikkek (ld. a fenti Youtube videó 25 milliós letöltése) nagyságrendekkel nagyobb kattintást kapnak az on-line médiában, mint mondjuk a "Pearson új gátazó technikával is legyőzhetetlen"-szerűek, addig ne várjon senki elmozdulást a sportmédia bulvár spiráljában. De ne feledjétek, ezen trend megfordításához a döntés a ti kezetekben, pontosabban az egeret felülről megtámasztó mutatóujjatokban van...
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
15 ÓRÁJA
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00