Bejelentette visszavonulást a horvát magasugrólegenda, a kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai érmes Blanka Vlašić. Mint mondta, készen áll arra, hogy a csodálatos pályafutását követően új fejezetet kezdjen az életében. 


A közvélemény egy ideje már számított arra, hogy bejelenti a visszavonulását, hisz 2016 óta a folyamatosan kiújuló sérülései miatt már nem igazán versenyzett. Elmondása szerint azonban a döntését spontán módon hozta meg, egyszerűen mostanra érett meg benne az elhatározás. Elköszön a lány, aki saját bevallása szerint is magasugrónak született.
"A sportolók érteni fogják, amit mondok: a búcsú sosem könnyű"
- fogalmazott
Vlašić
.
"Rengeteg mindent hagyunk magunk mögött, hatalmas érzelmeket, meghódított csúcsokat, győzelmeket önmagunk felett, olyan csodálatos pillanatokat, amelyeket szavakkal nem is lehet leírni. Ezek az élmények azonban tovább élnek bennünk, visszük őket magunkkal. A megélt sikerek és kudarcok segíteni fognak abban, hogy egy új fejezetet írjak az életemben. A sport mindig része lesz a mindennapjaimnak. A megszerzett tapasztalatokkal és tudással aktívan hozzá akarok járulni az atlétika, és úgy általában véve a sport fejlődéséhez."
Atlétika
Duplantis az év atlétája versenyben is verhetetlen volt, a nőknél is világcsúcs kellett a címhez
17 ÓRÁJA
A 37 éves atlétanő úgy döntött tehát, hogy búcsút int annak a sportágnak, amit ő annyira szeretett, és ami többek között miatta volt annyira szerethető az elmúlt két évtizedben. Amikor általános iskola hatodikban élete legelső versenyét megnyerte magasugrásban, még kevesen gondolták, hogy egy ekkora bajnok lesz belőle.
Sportos családban nőtt fel, hisz édesapja, Joško Vlašić 1983-ban megnyerte a Mediterrán Játékokat és a mai napig tartja a horvát csúcsot tízpróbában. A versenyt Casablancában rendezték, abban a városban, amelyről később Blanka a nevét is kapta. A papának elévülhetetlen érdemei vannak lánya karrierjében.
"Magasugrónak születtem" | Eurosport
A 2015-ös pekingi világbajnokság egészen elképesztő versenyt hozott női magasugrásban. Mary Kuchina, Anna Chicherova és Blanka Vlašić fej-fej mellett haladtak. Mindhárman simán átvitték a 2.01-et, majd leverték a 2.03-at. Az aranyat végül a kevesebb rontásának köszönhetően Kuchina nyerte, Vlašićé lett az ezüst, míg Chicherováé a bronz.
"Egy sportoló kétszer hal meg. A második, a biológiai halál előtt ott van az a pillanat is, amikor búcsút mond a pályafutásának, akkor hal meg először"
- reagált
Joško Vlašić
lánya visszavonulására.
"Az ember ilyenkor húz egy vonalat, visszanéz és felteszi a kérdést: vajon megérte? Érdemes volt? Blanka hajlamos lenne azzal előhozakodni, ami nem sikerült, amit elmulasztott. Hajlamos lenne a csodaszép fehér vásznat beszennyezni fekete foltokkal."
"Blanka, nemcsak, hogy elképesztő eredményeket értél el a sportban, ezeket végtelenül tisztán és becsületesen tetted. Ráadásul úgy, hogy közben nem rejtetted el a személyiségedet sem, hanem megnyitottad magad az emberek előtt, amivel egycsapásra be is loptad magad a szívükbe szerte a világon. Büszkévé tetted a hazádat, az atlétikai közösségedet, a családodat. Boldog vagyok, hogy részese lehettem az utadnak. Apu."
Blanka felejthetetlen ugrásai örökre bevésődtek az atlétika és az egyetemes sport emlékezetébe. Összesen tizenkilenc érmet nyert a különböző világversenyeken, melyek közül tizenhárom aranyérem. Ezek közt ott van a 2007-ben, Oszakában megszerzett világbajnoki címe, melyet 2009-ben Berlinben meg is védett. 2010-ben Európa-bajnok lett Barcelonában, és van két fedett vb-aranya is Valenciából és Dohából. 
Összesen 165 alkalommal vitt át két méter fölötti magasságot, egyéni csúcsa 2 méter 8 centiméter, amelynél a női mezőnyben csak Stefka Kostadinova jutott magasabbra, de ő is csak egy centivel. Egyetlen egy fontos cím hiányzik csak az eredménysorából, az olimpiai arany. Talán ezért is volt olyan sokáig motivált, és ezért szívta fel magát újra és újra az ötkarikás játékokra. 2008-ban ezüstöt nyert Pekingben, 2016-ban pedig bronzot Rióban. 

Blanka Vlasic

Fotó: Eurosport

"Amikor először láttam Blankát ugrani, tudtam, hogy ez a lány nagyon sokra viszi majd"
- mesélte
Kajsa Bergqvist
, fedett pályás világcsúcstartó, a 2005-ös helsinki világbajnokság győztese.
"Belekerült néhány évbe, míg sikerült a hosszú lábait megfelelően koordinálnia, de utána nem volt megállás a számára. Mosolyt és jókedvet hozott a magasugrásba, szinte mindig show-t csinált, nemcsak a teljesítményével, hanem a karizmatikus személyiségével is. A riválisom volt, ugyanakkor a barátom is. Ő volt az egyetlen versenytársam, aki a világversenyeken a szobatársam is volt, és meg kell mondjam, mindig jól éreztük magunkat. Hihetetlenül jó humora van, és az ember iszonyatosan jól érezte magát a társaságában. Blanka, te vagy a legjobb!"
Teljesítményéért számos elismerést kapott. 2010-ben, amikor Európa-bajnok és fedett világbajnok lett, és amikor megnyerte a Diamond League-sorozatot, őt választották az Év Atlétájának. Horvátországban összesen hatszor szavazták meg őt az Év Sportolójának. 
Az ugrásai előtt a közönség ütemesen tapsolt, amit ő irányított is a pályáról. A nézők imádták a felszabadult, örömteli győzelmi táncát is. A versenyzése különleges élmény volt, ugyanis szinte mindenkit megfertőzött a nyitottságával és az életigenlő, pozitív hozzáállásával. Ha úgy volt, sírt, ha úgy volt nevetett, érzelmeit sosem fojtotta vissza. Olyan egyenes volt, olyan őszinte és valódi. Ugyanez a nyíltság tükröződött abban a levélben is, amelyben bejelentette a visszavonulását. 
"Bár az atlétika egyéni sportág, én mindig is úgy éreztem, hogy csapatjátékos vagyok, ugyanis sosem csak magamért ugrottam. A létező legnagyobb megtiszteltetés az volt a számomra, amikor tiszteletkört futhattam győztesként a horvát zászlóval a kezemben"
- zárta sorait
Vlašić
A pályán kihozta magából a legtöbbet, számtalanszor meghallgathatta hazája himnuszát, és érmek garmadáját szerezte a legkülönbözőbb versenyeken. Egy fantasztikus pályafutás végén most elérkezettnek látta az időt, hogy az élet egyéb akadályait kezdje el átugrani. 
De tán még jobb lenne, ha inkább táncolna közöttük.
részben croatiaweek
Atlétika
A világcsúcstartó Kipchoge is indul az áprilisi Boston Maratonon
01/12/2022 - 18:04
Atlétika
Budapest 2023: az atlétika hazatér az Eurosportra
28/11/2022 - 12:19