Sergey Bubka szerint Armand Duplantis messze nincs még a csúcson, úgy véli, minden bizonnyal jó néhány alkalommal javít még világcsúcsot a jövőben.

A korábbi nagy bajnok úgy látja, a svéd tehetségnek rendkívül nagy esélye van arra, hogy aranyérmet nyerjen az idei tokiói játékokon. Persze a beszélgetés során az utód is dicsérte az elődöt; a svéd sztár tisztelgett a legenda egykori bő egy évtizedes dominanciája előtt.
Duplantis tavaly megdöntötte Renaud Lavillenie világcsúcsát, melyet a francia hat évvel korábban állított fel. Előbb Lengyelországban ugrott egy 6 méter 17 cm-t, melyet egy héttel később Glasgow-ban megtoldott még egy cm-rel. Néhány hónappal később, a római Diamond League-versenyen pedig megdöntötte Bubka szabadtéri világcsúcsát, az új rekord 6m 15.
Atlétika
Sok gond van a világgal, de pár elszívott joint aligha van ott a legnagyobbak között
22/01/2022 08:33
„Nagyszerű, amit eddig elértél” – mondta Bubka, aki összesen 35-ször javított világcsúcsot és hat alkalommal nyert szabadtéri világbajnokságot. „De úgy gondolom, a jövőben ennél még magasabbra is juthatsz. Tisztában vagyok vele, hogy az olimpia nagyon fontos a számodra. Ez egy rendkívül különleges esemény egy sportoló életében, sok szerencsét kívánok hozzá.”
„Ha visszagondolok, eszembe jut az 1984-es olimpia, amit a bojkott miatt sajnos ki kellett hagynom. Akkor elvesztettem egy álmot sok társammal együtt, hiszen nagyon szerettük volna megmérettetni magunkat. Most egy picit más a helyzet a világjárvány miatt, de át tudom érezni, milyen lehetett megtudni, hogy elhalasztják a játékokat.”
„Nagyon rosszul érintett a döntés” – mondta Duplantis. „Épp jöttünk ki a fedett pályás szezonból, ahol két alkalommal is világcsúcsot javítottam. Mondhatjuk, hogy ott voltam a világ tetején. Fantasztikusan mentek az ugrások, éreztem a ritmust, minden teljesen egyben volt a számomra. Két héttel később azonban jött a döntés a halasztásról. A legfontosabb az volt, hogy fenntartsam a motivációt és az izgalmat magamban. Hogy az járjon a fejemben, hogy halasztás történt, nem pedig törlés.”
„Olyan magasra akarok ugrani, amilyen magasra csak tudok, de most az számomra a legfontosabb, hogy megnyerjem az aktuális világversenyeket. 2019-ben lecsúsztam az aranyéremről, és másodikként zártam a világbajnokságon. Ezt a versenyt természetesen mindenképpen szeretném majd megnyerni, ráadásul nem is egyszer.„
A legkiemelkedőbb verseny azonban az olimpia, ez a sport csúcsa, ennél nincs feljebb. Fontos számomra, hogy megnyerjem ezt a versenyt, hisz csak így lehet belőlem minden idők egyik legnagyobb rúdugrója
„Elképesztően nagy esélyed van arra, hogy olimpiai bajnok legyél, és hogy átérezhesd egy ilyen fantasztikusan nagy győzelem értékét” - reagált Bubka. „Azt kívánom, hogy ki tudd hozni magadból a legtöbbet, hogy fönn tudd tartani a motivációdat, és persze, hogy boldoggá és büszkévé tudd tenni a családodat, és az atlétika rajongóit.”
Duplantis arról is beszélt Bubkának, hogy hosszú éveken keresztül ő volt a legfőbb példaképe.
„Úgy nőttem föl, hogy már nagyon fiatalon elkezdtem ugrani. Négy-ötéves koromban egyfolytában a rólad készült videókat néztem, és akkor még lehetetlennek tűnt mindaz, amit tőled láttam. Aztán, ahogy teltek az évek, elkezdtem, egyre közelebb és közelebb jutni a hatméteres határhoz. Ami korábban csak álom volt, szépen lassan elkezdett valósággá válni.”

Armand Duplantis

Fotó: Getty Images

Amit eddig elértem, annak a nagy részét neked köszönhetem, mert te tetted olyan magasra a lécet.
„Van még jó néhány dolog, ami kell ahhoz, hogy utol tudjalak érni. De remélem, a pályafutásom még csak most kezdődött, és képes leszek nagyon nagy eredményeket elérni.”
Duplantist egyébként a tavalyi teljesítménye alapján jelölték a Laureus Év Sportolója díjára. A hagyományoknak megfelelően az elismerésért kiélezett verseny várható majd közte, valamint Joshua Cheptegei, Lewis Hamilton, Rafael Nadal, LeBron James és Robert Lewandowski között.
Forrás: Athletics Weekly
Atlétika
Duplantis: „Minden alkalommal rámegyek a világcsúcsra, amikor esélyem nyílik rá”
20/01/2022 18:19
Atlétika
Nyomsz egy világcsúcsot, amibe beleremeg a Föld is, de mit csinálsz utána?
16/01/2022 16:36