David Rudisha, a 800 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka még nem döntötte el, megpróbálja-e megvédeni címét a tokiói olimpián. A kenyai atléta komoly sérüléshullámmal küzdött az elmúlt években, így nem vehetett részt a legutóbbi két világbajnokságon sem. 


A világcsúcstartó 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban is aranyérmet szerzett 800 méteren. Azóta azonban folyamatosan sérülésekkel bajlódik és alig-alig tud versenyezni. Korábban a térdével és a hátával voltak problémái, az idén azonban a bokája sérült meg.
Az év elején végre újra edzésbe állt, tavasszal azonban rosszul lépett, kifordult a bokája, amit meg is kellett műteni. Ez azt jelentette, hogy ha idén lett volna a tokiói olimpia, bizonyosan nem tudott volna rajthoz állni. 
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
13 ÓRA
"Elég nehéz ez az időszak a koronavírus-járvány miatt, én pedig folyamatosan küzdök a sérülésekkel is. Mostanában szinte egyáltalán nem tudtam edzeni"
- mondta
Rudisha
.
"Jövőre fogok tudni döntést hozni arról, hogy milyen az egészségi állapotom, milyen az erőnlétem és hogy visszatérek-e."
"Akkor fogom tudni megítélni, hogy hol is tartok valójában, akkor fogom tudni felmérni, hogy képes leszek-e visszatérni, vagy esetleg meg kell hoznom egy másik komoly döntést. De szeretek futni, szeretem ezt a sportot. Abbahagyni sosem fogom, hisz futó vagyok, úgyhogy mindig futni fogok. Az a kérdés csak, hogy profi szinten, vagy csak azért, mert élvezem."
A kétszeres olimpiai bajnok 800-as, David Rudisha már biztosan nem versenyezhet ebben a szezonban, már amennyiben egyáltalán lesz szezon. Nemrég állt újra edzésbe, azonban ismét megsérült és műteni kellett. Az az egyetlen szerencséje, hogy a tokiói játékokat nem az idén rendezik, így megmaradt az esélye, hogy harmadszor is olimpiai bajnok lehessen.
Rudisha hangsúlyozta, semmiképpen sem szeretné siettetni a visszatérését, semmit sem szeretne elkapkodni.
"Év elején volt egy komoly sérülésem, és időbe telik, mire az ember újra teljesen felkészül, mire újra teljesen éles lesz. Az idő itt fontos tényező, ezért ha nem lesz elég időm, az egészből nem lesz semmi. Nem egyszerű dolog azon a szinten futni, ahol korábban én jártam."
"Egy rendkívül hosszú folyamatról van szó, amin ha nem tudok a megfelelő ütemben végigmenni, akkor nem fogom tudni elérni azt a szintet, amire szükségem volna. De persze minden tőlem telhetőt megteszek majd. Rengeteg tényező kell ahhoz, hogy ez sikerülhessen."
Rudisha története úgy kerek, hogy ha a föntiekhez hozzátesszük, hogy 2016 után nem csak sérülésekkel, hanem magánéleti problémákkal is küzdött. Négy évvel ezelőtt szétmentek a feleségével, nem sokkal a harmadik gyermekük születése után. Ezt követően jöttek a sérülések, és a velük együtt járó tétlenség és feladathiány. Amíg nem versenyezhetett, a bulikba, az alkoholba menekült a problémái elől.
A kétszeres olimpiai és világbajnok nyolcszázas, David Rudisha élete 2016-ban kezdett el szétcsúszni, amikor ő és felesége, Elizabeth Naanyu elváltak egymástól. Ettől kezdve egyik baj követte a másikat és egyre mélyebbre került. 2017-től sérülésekkel is küzdött, melyek következtében a versenyek zömétől kénytelen volt távol maradni.
Tavaly márciusban jött az újabb csapás, meghalt ugyanis az édesapja, aki a legnagyobb inspirációt jelentette számára. Néhány hónappal később pedig autóbalesetet szenvedett, melynek során ugyan nem sérült meg komolyabban, de ki kellett hagyni a dohai világbajnokságot. 
Erre jött az idei év, az újabb sérülés, a műtét. Annyi öröm maradt neki az ürömben, hogy a tokiói játékokat 2021-re halasztották, így lehet még esélye arra, hogy zsinórban harmadszor is olimpiai bajnok legyen.
BBC
Atlétika
Mérsékelték Coleman büntetését, mégsem indulhat az olimpián
14 ÓRA
Atlétika
Négylábú cukisággal támad a svéd doppingellenes csoport
12/04/2021 19:06