Halász Bence magabiztosan nyert a Magyar Nagydíjsorozat budapesti versenyén.
A versenyt magyar kommentárral visszanézhetitek az Atlétika TV Youtube-csatornáján.
Atlétika
Kozák Luca: "Egyre inkább hiszek abban, hogy jöhet valami 'nagy durranás' is"
TEGNAP - 11:16
A nemzetközi szövetség Continental Tour Bronze-sorozatának hazai állomása már a 2023-as, budapesti világbajnokságra vonatkozó kvalifikáció része, a magyar atléták pedig a pontgyűjtés mellett színvonalas nemzetközi mezőnyben fejlődhetnek. A müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmes Halász Bence számára a vb-részvételt illetően már nincs tétje a következő időszaknak, mivel a kontinensbajnokságon nyújtott remek teljesítményének köszönhetően biztos vb-induló.
Péntek kora délután ideális versenykörülmények között Halász ígéretes első dobását (76,09 méter) biztató folytatást követte (76,93), utána azonban három érvénytelen kísérlete volt, majd sorozatát újabb sikeres dobással zárta (76,77). A magyar atléta, aki augusztus közepén Münchenben 80,92 méterrel lett második az Eb-n, 77 méter alatti eredménnyel is fölényesen nyert, a második helyezett Varga Donát több mint három méterrel maradt el tőle (73,54).
Halász elmondta: fontos versenyként kezelte a Magyar Nagydíjsorozat budapesti állomását, de az Eb után testileg és fejben sem tudja hozni a legjobbját, hiába érzi, hogy az változatlanul megvan benne.
"Ugyanúgy edzünk, ugyanúgy készülünk, ahogyan az Eb előtt, de valahogy semmi sem ugyanaz. Kicsit elveszett a koncentráció, a fókusz, ami meg is látszódott a mai teljesítményemen. Idénre már megvolt a csúcsformám, onnantól kezdve minden visszalépés, csak lefelé vezet az út. Ennek ellenére azért szerettem volna a mainál nagyobbat dobni, mert az Eb után azt tűztem ki merész célként magam elé, hogy idén még legalább egy versenyen nyolcvan méter fölé kerüljek. Ennek teljesítésére még két lehetőségem maradt a szezonban" - nyilatkozta. Hozzátette: a jövőt illetően a 82 méter feletti eredményt sem tartja elérhetetlennek, de ebben nem lehet kihagynia lépcsőfokokat, úgy a felkészülés során az edzésmunkában, mint a versenyeken a métereket illetően.
A 100 m gáton ugyancsak Eb-második - így vb-induló - Kozák Luca az utolsó pillanatban betegség miatt nem tudott rajthoz állni a budapesti viadalon. A favorit hiányában Kerekes Gréta 13.49 másodperccel nyert, szoros csatában, mindössze egy századdal előzte meg Tóth Annát. Kerekes szerint ezúttal kis hiba is belefért részéről a győzelembe, és sajnálja, hogy elmaradt az újabb küzdelme Kozákkal, akivel mindig jókat versenyeznek, és akinek jelenléte motivációt jelent az egész magyar mezőny számára.
A női 100 méteren magyar csúcstartó Takács Boglárka 11.45 másodperccel ötödik lett egy remek mezőnyben, melyben a 4×100 méteres váltóval olimpiai és kétszeres világbajnok jamaicai Natasha Morrison ért elsőként célba 11.21-gyel. Takács elmondta: erős mezőnyben, jó versenyben lett ötödik, és bár picit jobb időt remélt magától, nagyjából azért ezt tervezte erre a péntekre. A sprinter később 200 méteren is indult, ott 23.44 másodperces egyéni rekorddal a hatodik helyen végzett.
A viadalon mintegy nyolcvan magyar atléta vett részt, a müncheni Eb-keret nagyobb része mellett számos fiatal tehetség is elindult. A női versenyszámokban a hazaiak képviseletében Gyurátz Réka 69,91 méterrel nyerte meg a kalapácsvetést, Szilágyi Réka 60,09 méterrel a gerelyhajítást, Klekner Hanga 4,32 méterrel a rúdugrást, Molnár Janka 56.97 másodperccel a 400 méteres gátfutást, Bartha-Kéri Bianka 2:01.21 perccel, élete második legjobb eredményével a 800 métert, Farkas Petra pedig 6,42 méterrel a távolugrást.
Huller Dániel 1:46.08 perccel 800 méteren bizonyult a legjobbnak, míg Palkovits István 8:23.80 perces korosztályos magyar rekorddal győzött 3000 m akadályfutásban.
A 2021-ben életre hívott Magyar Nagydíjsorozat második állomását kedden, Pápán rendezik, a belépés - csakúgy, mint a budapesti versenyen - ingyenes.
MTI
Atlétika
Visszalépett a világcsúcstartó az idei londoni maratontól
26/09/2022 - 15:00
Atlétika
Eliud Kipchoge tovább faragja ledönthetetlen szobrát, világcsúccsal győzött a Berlin Marathonon
25/09/2022 - 12:07