Csinos lányok, izmos, kisportolt fiúk akadtak bőven. Naná, hiszen atlétikai versenyre érkeztünk. Már önmagában ezért (ki-ki igénye szerint) érdemes volt kedden délután Székesfehérvárra utazni. Három év után ugyanis új helyszínen, a székesfehérvári Bregyó Közi Atlétikai Központban rendezték meg a Gyulai István Memorial atlétikai versenyt. A kisebb, de hangulatosabb stadion választása telitalálatnak bizonyult, az atlétika barátai ugyanis a korábbi évekkel szemben (amikor a Puskás Ferenc Stadion volt a helyszín) abszolút testközelből láthatták a világsztárokat. Még csak nem is kellett érte belógni sehová sem, mert a klasszisok saját versenyük előtt, után bizony felültek a lelátóra, így hol egy lengyel ex-világrekorder, hol pedig egy amerikai sztáredző kerülhetett rá az élelmes rajongók fotójára.
A lelátókat megtöltők (főleg akik a dobókör környékére helyezkedtek) alig 15 méterről láthatták olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián dobásait, de szinte valamennyi klasszis "érinthető" távolságban melegített saját versenye előtt. A televíziós közvetítések általában csak a kiemelt atlétákra koncentrálnak, itt viszont mindenki a kedve szerinti versenyt nézhette meg (az élő atlétika varázsa), így most a legtöbben a férfi kalapácsvetés, valamint a férfi magasugrás egymástól nem túl távoli helyszíne körül csoportosultak. Érdekes volt látni az vb erősségű kalapácsvető mezőnyt, ahogy az első sorozat előtt/alatt némán mászkáltak, még egymás tekintetét is kerülve a nekik kijelölt területen. A "feldühödött bikák" később lenyugodtak - hogy egy régi bankreklámot idézzek - akinek ment a verseny azért, akinek nem, azért. Volt, aki nem bírta a folyamatos álldogálást, leült, de akadt olyan is, aki még beszélgetést is kezdeményezett. Verseny alatt természetesen mindenki magára koncentrál, de azért akad mondanivaló. Megtudhattuk, hogy a 13 fős mezőnyből ki a lelkizős: a cseh Lukas Melich és a német Markus Esser rendre kijött a kerítéshez egy-egy jó tanácsért, a lengyelek, Sydney bajnoka, Szymon Ziolkowksi és a mostani nagy sztár, Pawel Fajdek ugyanakkor inkább egymás között az árnyékban osztotta meg gondolatát.
Az idei kalapácsvető ranglistán Pars Krisztián 82,49-el átvette a vezetést, az egy hete Velenjében dobott 82,37-el Fajdek a második. Rajtuk kívül az egyiptomi Mostafa Hicham Al-Gamal (81,27) és a tádzsik Dilshod Nazarov (80,62) jutott még ebben a szezonban a bűvös nyolcvan méter fölé.
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
TEGNAP 12:46
Persze Krisztián is gyakran kijött a stábhoz, neki is volt rendre közlendője. Az első, nyolcvanhoz közeli dobás után elégedetlen volt, pedig a közönségtől bezsebelte a vastapsot, csakúgy, mint valamennyi dobása után. Remekül versenyzett, pedig Fajdek a tavalyi moszkvai vb-hez hasonlóan most is sokkol(hatt)a volna. A lengyel világbajnok másodszorra 80,73-at dobott, de mielőtt még felhúzhatta volna a melegítőjét, a közvetlenül utána érkező Pars válaszolt, 81,65-ös idei legjobbjával lenyomta őt. A lengyel oda sem nézett, de a közönség reakciójából pontosan tudta, hogy vezetése alig három percig tartott. Féltávnál Fajdek "kisszünetre" ment ki (ehhez ilyenkor szükséges egy hivatalos kísérő is), de ez sem segített, két sorozatában is hiába forgott, nem találta a mozgást, később a szektort sem. Krisztián közben elkapta a ritmust, egyik dobása után keserédes mosollyal jelezte, hogy ez bizony 83-ig repült volna, ha végigviszi a mozdulatot. A nagy dobás kedd este aztán szerencsére nem is maradt benne, utolsóra élete legjobbját (!), 82,49-et dobott, amivel átvette a vezetést az idei világranglistán, ráadásul sorozatban negyedszer nyerte meg a Gyulai Memorial férfi kalapácsvető versenyét. Azt persze csak a helyszínen (a jó helyen és jó szögben) ülők láthatták, hogy Fajdek utolsóra remekül dobott, a szer (bár szektoron kívül csapódott be) könnyen elérhette volna a 83 métert. Fajdek - egyelőre nem túl stabil - mozgásában is benne van tehát a nagy dobás esélye, reméljük, hogy a 2013-as vb-vel ellentétben most nem az esztendő legfontosabb eseményén (az augusztusi Eb-n) jön majd ki belőle.

European Athletics Team Championship - Day 1

Fotó: Eurosport

A férfi magasugrás hozta az idén már-már "elvárt" szintet, az ukrán Bohdan Bondarenko(akire még az egykori helyi kedvenc, a "hazalátogató" hokis, Sofron István is kíváncsi volt) ugyan most "kivételesen" nem ugrott 240 felett, de így is belopta magát az emberek szívébe. Egyrészt másfél órán keresztül a kerítéstől két méterre melegített, így bárki szívhatott egy levegőt a világbajnokkal, másrészt rendesen odatette magát harmadszorra, amikor átvitte a 238-at, amivel a Magyarországon valaha ugrott legjobb ugrás is az övé lett. A 243-as egyéni csúcs most nem jött neki össze, az ügyességi számok szerelmesei azonban (a férfi kalapács remek döntője és a nagy visszatérő, Kővágó Zoltán által a hatodik sorozatban megnyert diszkoszvetés mellett) jócskán élvezkedhettek. Láthattuka "részeges" Ivan Ukhovot ollózva (!) átlibbenni majd két méteren, Bondarenko tyúkjárásra hasonlító bemelegítő mozdulatait, a verseny közben Red Bullt kortyolgató Fajdeket  és a kiesés után rögvest okostelefonját bütykölő Ziolkowskit. Aki lemaradt, jövőre pótolhatja, mert már most biztos, hogy 2015-ben újra Fehérvárra jönnek a világ legjobb atlétái.
A székesfehérvári versenyt a hosszabbitas.hu-n élőben követhettétek, a helyszíni közvetítésből az alábbiakban láthattok egy rövidített kivonatot, benne természetesen Pars Krisztián szenzációs győzelmével is.
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36