„Hónapokig csak biciklizni meg úszni tudtam. Aztán elmentem Glasgow-ba és egyéni csúcsot futottam 100-on” – mesélte a kanadai tízpróbázó.
Damian Warner számára kellemes érzés volt felidézni ezt az emléket, miközben egy kényszermegoldásként felállított ponyvának dobálta a diszkoszt a télen. Alig várja már, hogy 18 hónap után végre újra versenyezni tudjon.
A kanadai csúcstartó arra készül, hogy hatodik címét is megszerezze a május végén, Götzisben megrendezésre kerülő hagyományos tízpróbaviadalon. Azt követően pedig jöhet pályafutása harmadik olimpiája, Tokióban.
World Championships
A visszatérő Felix döntőbe juttatta az amerikaiakat, kiszállt a tízpróba éllovasa
24/07/2022 - 10:14
„Semmi sem változott” – mondta a riói olimpia bronzérmese.
Aranyéremért megyek az olimpiára.
„Nehéz megmondani, hogy ehhez hány pont kell majd, de bízom a testemben, és abban, hogy az képes lesz megoldani a feladatot. Jó ideje nem kellett már csúcsformába hoznunk magunkat, de az elvégzett edzések azért megteszik a hatásukat.
Kíváncsi vagyok, mi történik majd Götzisben, még az is lehet, hogy képes leszek magam meglepni.”
Ha nem jön közbe semmi, bármilyen tízpróbaversenyen biztosra vehető, hogy Warner megnyeri a 100 métert és a 110 gátat. A 9000 pont és a legfényesebb érem az elmúlt évek világversenyein mindig azon múlott, hogy a többi nyolc számban nem tudott konkurálni a legjobbakkal.
„Sokat léptem előre az ugrószámokban és a dobások is elég jól mennek. Mentálisan is egyre jobban értem és érzem, hogy a többi számban hogyan kell versenyezni. Rúd- és távolugrásban, mivel mostanában nem szorított semmilyen határidő, visszamentünk az alapokhoz, és elkezdtük újra felépíteni a technikát. Épp arra volt szükségem, hogy a lehető legtöbb időt tudjam erre fordítani.”

Damian Warner, Doha 2019

Fotó: Getty Images

„Van még hátra néhány hónap edzés, és persze fontos, hogy közben egészséges maradjak. Úgy gondolom, készen állok majd, hogy megfelelő eredményt érjek el.”
A világ egyik legjobbjaként, nem kellett azon aggódnia, hogy kvalifikálni tudja-e magát a tokiói játékokra. Egyike azon 12 atlétának, akiknek a helye biztosított volt, miközben a további 12 helyért komoly küzdelem folyt a többiek között.
Warner támogatja riválisának, Frederik Samuelssonnak a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez intézett levelét, melyben azt kéri, hogy a jövőben 24-nél több tízpróbázó indulhasson a világversenyeken. Ha ez a szabály már 2012-ben is érvényben lett volna, Warner nem jutott volna ki a londoni olimpiára, ahol pedig végül az ötödik helyen végzett.
„Ha ilyen kevés tízpróbázó állhat csak rajthoz, sokaktól elveszik az esélyt, hogy kiugró teljesítményt érjenek el a világversenyeken. Ez egy elég alacsony szám, főleg, ha megnézzük, hányan indulhatnak 100 méteren vagy maratonon. Tudom, hogy egy tízpróbaverseny lebonyolításhoz két nap szükséges, de a versenyszám érdekében valahogy meg kellene oldaniuk, hogy több sportoló vehessen részt ezeken.”

Warner a dobogó harmadik fokán Rióban

Fotó: AFP

„Közbejöhet ez-az, például sérülések, pozitív doppingesetek és a rajtlistán lévők száma máris húsz alá csúszik. A sportág érdekében valahogy kezelniük kell ezt a problémát.”
A götzisi verseny, a covid miatti protokollok és a helyszíni tesztelés miatt jó alkalom lesz arra, hogy felmérjék, hogyan működik majd az olimpia. Warner sok helyen versenyzett már életében, Japánban azonban még sohasem.
„Van valamiféle elképzelésem arról, hogy néz majd ki a dolog – normális olimpia, csak kevés néző, esetleg teljes zárt kapus megoldás. Mostanra már több dolgot megtervezhettek volna, de gondolom, a sportolóknak majd mindenképpen az olimpiai faluban kell maradniuk. Vannak kijelölt dátumok, de azok még nyilván változhatnak. Amit a tízpróbaversenyekből megtanultam, hogy jól kell tudni alkalmazkodni, és jól kell tudni kezelni a felmerülő helyzeteket.”
Ugyanez igaz lehet a szülőségre is. Warnernek és párjának, Jen Cottennek ugyanis a múlt hónapban született meg első gyermeke.
„Szó se róla, nem unatkozunk. Az alvás kicsit hektikus mostanában, de rettentően élvezem, és nagyon boldog vagyok.”
Forrás: The London Free Press
Atlétika
Egy lepukkant hokicsarnok és gimis tanárai segítségével lett olimpiai bajnok
06/10/2021 - 13:21
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
26/07/2021 - 18:41