A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbez Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság szeptemberben elutasította a keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be - adta hírül az 

insidethegames.biz

.


A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a svájci bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.
Olympic Games
Tíz másodperc alatt lesz jelentkező az olimpiai aranyra az eltiltott atléta távollétében
13 ÓRA
"Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk"
- jelentette ki a szeptemberi elutasító bírósági döntés után a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.
Greg Nott, Semenya ügyvédje a mostani fellebbezést indokolva azt mondta, hogy egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell. Semenya pedig így fogalmazott: "Nem vagyok hajlandó engedni, hogy a WA megakadályozzon abban, hogy az legyek, aki vagyok."
Semenya tovább harcol a női atléták jogaiért | Eurosport
Tovább küzd a nők jogaiért Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította a keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be. A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
MTI
Atlétika
Lenyomni, amit Forrest Gump? - Egy őrült fazon megcsinálta!
18/04/2021 13:15
Atlétika
A világcsúcstartó Kipchoge nyerte a Hamburgból Hollandiába költöztetett maratont
18/04/2021 10:50