Armand ’Mondo’ Duplantis szerint a golf iránt érzett szeretete jobb atlétává tette őt a hamarosan kezdődő tokiói játékok előtt.

A koronavírus-járvány következtében a legtöbb szabadtéri sporteseményt elhalasztották tavaly, nem volt kivétel ez alól az olimpia sem. A svéd-amerikai rúdugrózseni eredetileg azért fordult a golf felé, hogy kieressze magából a gőzt, hogy levezesse a felgyülemlett feszültséget.
Mostanra odáig jutott, hogy megőrül érte, a függője lett, ráadásul jól is megy neki. Ez lett az új szenvedélye, de úgy érzi, rúdugróként is profitált belőle.
Olympic Games
Történelmi sikerek és nagy durranások, egy erős nap az atlétikában - videókkal
18 ÓRÁJA
„Miután tavaly márciusban véget ért a fedett pályás szezon, az összes többi versenyt elhalasztották, beleértve az olimpiát is” – mondta Duplantis a Golf Digestnek.
„Így aztán a barátaim és én elkezdtünk keresni magunknak valami elfoglaltságot. Volt két golfpálya a louisianai otthonom közelében, úgyhogy adtunk neki egy esélyt. Mielőtt még ráeszméltünk volna, mit is csinálunk, már hetente ötször jártunk és nyomtuk. Teljesen rákattantunk.”
Duplantis nem hagyta abba azonnal a rúdugrást, azonban a Louisiana Egyetemen található edzőpályáját hamarosan bezárták. Ezután arra kényszerült, hogy az édesapja kertjében folytassa az edzéseket.
„Apu épített egy pályát nekem, én meg visszamentem oda edzeni. Nem volt a legjobb minőségű cucc, de legalább rúd volt a kezemben és edzettem. A rúdugrás is olyan, mint a golf, sokat kell gyakorolni. Eléggé speciális és időigényes.”
Az idén a többiekkel együtt ő is visszatért a versenyekre, és márciusban megnyerte a fedett pályás Európa-bajnokságot. Ami a szabadtéri versenyeket illeti, egy héttel ezelőtt 6 méter 10-et ugrott egy hollandiai versenyen, ami csak 5 centivel marad el a valaha volt legjobb szabadtéri eredménytől, ami egyébként tavaly óta az ő nevéhez fűződik. Szeptemberben, a római DL-versenyen döntötte meg Sergey Bubka korábbi rekordját.
https://i.eurosport.com/2021/05/10/3129937.jpg
Biztos benne, hogy a golfnak vannak olyan elemei, melyek segítettek neki jobb rúdugróvá válni. Főleg a dolgok mentális részét illetően.
„Ha gyorsnak és erősnek érzem magam, jó eredményeket érek el a rúddal. A golfban ez nem feltétlenül van így. Függetlenül attól, hogy érzem magam, a labda mehet bárhová. A ritmus rettentő fontos. Amikor ugrom, fel kell magam spannolni, hogy minél gyorsabb legyen a nekifutás. De a golfban nem egészen ezt akarja az ember.”
„A golfpályán nyugodtnak kell maradnod. Nem lehetsz túl izgatott, ha jót ütöttél, de nem is kedvetlenedhetsz el, ha épp rosszat. Meg kell, hogy találj egyfajta egyensúlyt. Ráadásul mindkét sport olyan, hogy előre kell nézni. Ami megtörtént, már nem számít. Csak a következő ugrás, meg a következő ütés számít. A rövidtávú memória kulcskérdés. Tudni kell felejteni.”
Lehetséges, hogy ebben a szezonban egy más Duplantist látunk majd az ugrások előtt nekifutni. Egy olyan Duplantist, aki már az elejétől komolyan veszi a versenyeket. Azt mondja ugyanis, hogy a golf arra is megtanította, hogy már az első kísérletébe is mindent beleadjon, és ne tékozoljon el egyetlen lehetőséget sem.
https://i.eurosport.com/2021/06/11/3150778.jpg
„A golfban minden ütés olyan, mintha az utolsó ugrás volna. A golf éppen ezért rengeteget segít nekem koncentrálni az ugrások előtt.”
„Nagy hibám volt és bántott is, de nem tudtam kellőképpen komolyan venni az első, de sokszor még a második ugrásomat sem. Tudni, hogy úgyis van még egy harmadik kísérletünk, nem mindig jó dolog. Nem mindig van ám akkora mozgásterünk, mint gondoljuk.”
„A golf ebben segített. Megértette velem, hogy minden ütés számít. És ez a hozzáállás most már ott van bennem ugrás közben is. Most már tudom, hogy egyik kísérletemet sem vehetem könnyedén.”
via eurosport.com
Olympic Games
A világcsúcstartót sokkolta, hogy a legnagyobb riválisa lemarad az olimpiáról
29/07/2021 17:02
Olympic Games
Öt várva várt szereplés az olimpia atlétika programjából
28/07/2021 19:31