Sajtótájékoztatót tartott a MOM Kulturális központban Gyulai Márton, a MASZ főtitkára, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Spiriev Attila, aki a MASZ szakmai igazgatója. 2014. július 8-án Székesfehérvár ad otthont a lassan hagyományosnak mondható Gyulai Memorial atlétikai versenynek.
2011-ben rengeteg évnyi kényszerpihenő után éledt újra először a hajdani GP versenyek utódja immáron Gyulai István emlékére. Azóta a negyedik kiadását éli, és ahogy Spiriev Attila elmondta, a kezdet kezdetén Asafa Powell menedzserével együtt  többen érdeklődtek a tavalyi eredményekről mivel egész egyszerűen túl jó volt a verseny ahhoz, hogy akkor legyen még csak újszülött korban.
Azóta persze kinőtte magát és a sikersztoriba beletartoznak például olyan kuriózumok is, hogy itt láthattunk először Magyarországon 100 métert 10 másodperc alatt futó férfit: a jamaikai Asafa Powell ezt kétszer is megmutatta anno 2011-ben, a döntőben 9.86-ig jutva.
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
TEGNAP 12:46
2012-ben a verseny benne volt az augusztus 20-ai ünnepségsorozatban ahol régi pompáját idézve tele volt a Puskás Ferenc Stadion is nézőkkel. A program legvégén a londoni Olimpia magyar hőseivel is találkozhattak a kilátogatók, ami kimondottan vonzó volt az ötkarikás játékok után pár héttel.
A tavalyi évben a névadó, Gyulai István 70.születési évfordulóját ünnepelhettük és ekkor már a világ 800 egynapos versenye közül a 20. legrangosabb helyre sikerült felugrania a Memorialnak. 2012-ben European Classic versennyé minősült, egy évvel később pedig már az IAAF Hammer Throw Challenge sorozat része volt férfi kalapácsvetés míg az idei évben már a hölgyek versenyszáma is benne van a sorozatban. Minden évben rengeteg világsztár indult és itt sem túlzok, hiszen legtöbbjüket addig csupán a televízió képernyőjén keresztül láthattuk. Eddig olyan neveket említhetünk Asafa Powell mellett, mint Jason Richardson, Christian Taylor, Sanya Richards-Ross, Virgilius Alekna, Kim Collins, Carmelita Jeter, Yuriy Borzakovskiy és még sorolhatnánk.
A verseny számos hazai sztárt is felvonultatott és felvonultat. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a magyar legjobbaknak is lehetőséget biztosítsanak és lesz junior (tehát 19 év alattiaknak) megrendezett illetve csak külön hazai versenyszám is. Üde színfoltja volt eddig is a versenynek – és azóta pár helyen leutánozták – az a „Te mennyit tudsz 100-on?”, ahol bárki megméretheti saját tudását hivatalos versenykörülmények között.
Az idei év indulóival már zajlanak a tárgyalások de konkrét neveket még nem tudni. Pályacsúcsokra viszont biztosan számíthatunk: Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondása alapján a mindössze pár hete átadott sportkomplexum tökéletesen kielégíti majd az atléták és a nézők igényeit is. Mobil lelátókkal 3500-4000 fő befogadására képes a stadion, ahol ténylegesen testközelből lesznek láthatóak az indulók. A város nem titkolt célja az, hogy minél többször rendezhesse meg nem csupán ezt a rangos megmérettetést hanem más, esetlegesen hazai szinten fontos rendezvényeket is. Az emlékverseny egyben főpróbája lesz a pár héttel utána megrendezésre kerülő Öttusa Európa-bajnokságnak is.
Az valószínűsíthető, hogy a helyiek nagy számmal fognak kilátogatni és a hangulat már csak a kisebb, de teli stadion miatt is szenzációs lesz, úgyhogy remélhetőleg minél több atlétikát szerető rajongó veszi majd célba júliusban a várost.
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36