Grant Holloway a Tom Jones Memorialon bizonyította, hogy a formája már most kiváló. 13.07-tel nyerte a 110 gátat, ami a világ idei legjobb eredménye.

A világbajnoki címvédő sorra keresi fel a szám korábbi legendáit, hogy árulják el neki, mi a siker titka. Ők pedig állnak rendelkezésére.
„Mindannyian emlékezhetünk, a ’The Last Dance’ azon fontos pillanatára, amikor Kobe Bryant odasétál Michael Jordanhez, és megkérdezi tőle, ’Hogy lehetek jobb?’” – mesélte Holloway.
Atlétika
Semenya még mindig túl gyors – letartóztatták gyorshajtásért
20 ÓRA
A 23 éves gátas nem fél azokhoz az atlétákhoz fordulni, akiket különösen nagyra tart. 110 gáton 12.98 a legjobbja, ami minden idők 18. leggyorsabb futása, ha pedig csak az amerikaiakat nézzük, a kilencedik.
Jobb akar lenni az összes gátasnál, aki még előtte van ezen a listán, csak így érheti el ugyanis a céljait. Világcsúcstartó akar lenni, és olimpiai bajnok Tokióban.
Tavaly nyáron a korábbi világcsúcstartó, kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Colin Jacksont kereste meg egy Zoom-beszélgetés erejéig.
„A legkeményebb, a legfontosabb kérdéseket tettem föl neki. Hogy lehetek gyorsabb? Hogy tarthatom meg minél inkább a sebességemet a gátak között?”
Jackson nyitottan és őszintén válaszolt mindenre, amit Holloway kérdezett tőle, a fiatal sprinter pedig megfogadta a tanácsokat. Ennek kiváló bizonyítéka, hogy február 24-én, egy madridi versenyen egy századdal megdöntötte Jackson 27 évet megélt 60 gátas világcsúcsát. Az új rekord 7.29.
„Amikor Colin a maga rekordját futotta, én még gondolat sem voltam. Az, hogy én 23 évesen képes voltam erre az eredményre, jól mutatja azt a fejlődést, amin keresztülmentem az elmúlt időszakban.”

Colin Jackson

Fotó: Eurosport

Ez a rekord felrázta az egész amerikai csapatot, akik 2016-ban, Rióban érem nélkül maradtak ebben a versenyszámban. Ez komoly csapás volt a számukra, hisz az 1896-os olimpiáig visszamenőleg - a bojkott miatt kihagyott moszkvai játékokat leszámítva - legalább egy érmet mindig szerezetek 110 gáton. Nem ritkán kettőt is, sőt, öt alkalommal csak amerikaiak álltak a dobogón.
„Úgy gondolom, most újra visszakerülünk a térképre” – mondta Holloway, aki április 10-én egy hátszeles 13.04-gyel indította a szabadtéri szezonját a Miramar meghívásos versenyen.
Amerikaiként legutóbb Aries Merritt nyerte meg olimpián a 110 gátat. Ő a 2012-es londoni játékok bajnoka, egyszersmind ő tartja a szám világcsúcsát is 12.80-nal.
Én is akarom azt, amit Aries elért. Olimpiai aranyérmet akarok, világcsúcsot akarok. Ő a szint előttem, akit meg kell haladnom.
A 35 éves Merritt, aki egyébként, még mindig versenyez, készséggel próbált segíteni Holloway-nek.
„Aries imádja visszanézni és kielemezni a versenyeket, és őszinte válaszokat ad nekem.”
Holloway a 2013-as világbajnok David Olivert, és az 1996-os atlantai olimpia bajnokát, Allen Johnsont is a mentorai közé sorolja.
„A velük folytatott beszélgetések segítenek abban, hogyan tehetem a gyengeségeimet erősségekké, és hogy közben hogyan maradhatok erős azokban a dolgokban, amikben már most is erős vagyok.”

Aries Merritt

Fotó: Reuters

A rajtja már most is nagyon jó, a táv második felében azonban még akadnak gondjai. Itt mindenképpen javulnia kell ahhoz, hogy be tudjon menni 12.80 alá.
Miért ne dönthetném meg én a világcsúcsot? Számomra ez a kérdés. Elég régóta fennáll már, úgyhogy ideje, hogy megdőljön.
Amikor a fedett pályás rekordot megdöntötte, nem érezte magát a legjobban.
„A karom gyenge volt, a hajlítóm feszült, a vádlim merev volt. De a szívem úgy vert, mint a 2019-es világbajnoki döntőben, ahol azok ellen futottam, akiket korábban a youtube-on néztem. Nem éreztem, hogy itt valami nagy dolog történhet. Aztán eldördült a pisztoly, kilőttem a rajtgépből, mint egy rakéta, végigtoltam, és ott volt a 7.29. Az ember az ilyen pillanatokat keresi.”
A járvány miatt szinte teljesen üres stadionban futotta a világcsúcsot.
„Amikor Colin anno megfutotta az övét, zsúfolásig tele volt a stadion. Amikor én, akkor csak a média képviselői voltak jelen. Ha lesznek nézők, én is fel tudok majd nőni a feladathoz.”
2020 elején Holloway tűnt a tokiói olimpia legnagyobb esélyesének. Aztán jött a világjárvány és a játékok elhalasztása.
„Amikor beütött a covid, az érzelmileg és mentálisan is komoly hatással volt rám. Kisgyerekkorom óta arra készültem, hogy majd futok az olimpián. Aztán kiderült, hogy az álmom beteljesülésére még egy évet várnom kell. Abban a pillanatban azt sem tudtam, akarok-e még futni 2020-ban. Nem láttam értelmét, mégis miért futottam volna?!”

Grant Holloway

Fotó: Getty Images

Végül aztán rajthoz állt Monacóban és Budapesten is, de nem volt egyszerű motiválnia magát. Nem dominálta a versenyeket, de legalább megmérette magát. Kikapcsolódásként pedig sokat videójátékozott és golfozott.
Összességében büszke arra, ahogy az elmúlt években fejlődött. 2017-ben még 13.39 volt a legjobbja, amit a következő évben 13.15-re javított. Majd jött 2019, amikor megfutotta jelenlegi egyéni csúcsát, a 12.98-at. Nehéz megmondani, mire lett volna képes, ha nincs a járvány.
Vártam, hogy eljöjjön az én időm. Most itt a lehetőség, hogy megmutassam, mit tudok, és ezt az esélyt nem akarom elszalasztani.
Reméli, hogy hosszú, eredményekben gazadag pályafutás vár rá, ha pedig már visszavonult, ő is készen áll majd megosztani a tapasztalatait a fiatalokkal.
„Bízom benne, hogy az utánam jövők meg fognak keresni. Akkor talán már olyan eszköz is a rendelkezésünkre áll majd, melynek segítségével meg is tudjuk érinteni a másikat.”
Ő azonban előbb még megpróbál érinthetetlen maradni.
via Team USA
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28