Nagy baj egyelőre még nincs a sportágban, de azért nem árt rögzíteni, hogy már Svájcban sem egyértelmű, hogy megtelik a lelátó egy atlétikai Európa-bajnokságra. Még a 2005-ben átépített, "alig" 19.900 fős kapacitással üzemelő legendás Letzigrundon sem. Ahol a múlt heti versenyek hat napja alatt bizony jócskán akadtak üres székek. A hivatalos kommüniké ugyan összesen 148.432 nézőről, a Zürich utcáin rendezett gyalogló és maratoni futó versenyek kapcsán pedig a gyanúsan kerek százezres nézőszámról ír, azért látni kell, hogy az oly gyakran a sportok királynőjeként emlegetett atlétika is beállt a sorba. Sztárok ide vagy oda, már a rekortán legjobbjainak is meg kell küzdeniük a nézettségért - Usain Boltot leszámítva ugyanis nincs olyan szupersztárja a sportágnak, akiért tódulnának az emberek a stadionokba.
"Mi is jobban örültünk volna, ha mindig telt ház van. Talán nem volt ideális a jegyárazási politikánk, ezért nem tudtuk meggyőzni az embereket arról, hogy időben érkezzenek az esti programra. Ettől még a versenyek hangulatával nem volt gond, remek volt az Európa-bajnokság színvonala és kiváló TV-s képek készültek Zürichben" - magyarázza némiképp a bizonyítványt az Eb főszervezője, Patrick Magyar, nem mellesleg az évenkénti Weltklasse viadalok főnöke. A délelőttök folyamán elért 65%-os, összességében pedig 80,7%-os telítettség mutatja, nem lesz könnyű dolga a következő Eb-t szervező Amszterdamnak sem.
A hollandok éppen ezért elébe akarnak menni a dolgoknak és már most komoly stratégiaváltáson gondolkoznak. "Mindenki kíváncsi arra, hogy miről szól a szlogenünk: Atlétika, ahogy soha korábban. Már most érzékeljük, hogy sokaknak tetszik az elképzelésünk, amely szerint több versenyt kiviszünk a város különböző részeire. A stadionunk lenyűgöző, de a Museumpleinbe, a múzeumi negyedbe tervezett diszkoszvető vagy gerelyhajító verseny különleges lehet" - nyilatkozta a 800 méter korábbi holland olimpiai bajnoka, Ellen van Langen.
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
11 ÓRÁJA

Usain Bolt és a riói tengerpart - igazi közönségvonzó páros

Fotó: Eurosport

A spanyolviaszt persze nem a hollandok találták fel, gondoljunk csak a jó ideig nagy sikerrel futó salgótarjáni ugrógálákra vagy éppen Usain Bolt sportágat népszerűsítő futásaira a riói Copacabanán. Rendben, azok bemutató jellegű versenyek, de az amszterdamiak ötlete így sem ördögtől való gondolat - ugye emlékszünk még az athéni olimpia súlylökő versenyeire, amelyet Olympiában rendeztek meg - és lehet, hogy ez a jövő, a túlélés útja. Még akkor is, ha nekem erről a folyamatról az a bizonyos mondás jut eszembe Mohamed és a hegy kapcsán...
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
13 ÓRÁJA
Olympic Games
„A tüntetés alapvető jog” – a világbajnok sprinter szerint nem szabad büntetni a sportolókat
23/07/2021 10:00