A király meztelen!” Így szól a L'Équipe atlétikai Eb-ről szóló mai cikkének címe. Zseniális, mert duplán is igaz. Tegnap Mahiedine Mekhissi-Benabbad a célegyenesbe fordulva már tökéletesen tisztában volt azzal, hogy sorozatban harmadszor is meg fogja nyerni a 3000 méteres akadályfutás Európa-bajnoki döntőjét. A szenzációs futó, aki viselkedésével már korábban is okozott felháborodást - például amikor megtámadott egy tizennégy éves, kabalafigurának öltözött gyereket - úgy gondolta, labdarúgó módjára ünnepli meg a sikert, és már a célba érkezés előtt megkezdte „gólörömét”, méghozzá meze levételével. Hiba volt.
22:15 környékén még elég higgadtan beszélgetett honfitársával, a második helyen célba érkező Yoann Kowallal, főleg azt követően, hogy elsőre csak sárga lapos figyelmeztetést kapott. „Szereti a labdarúgást, úgy akart ünnepelni, mint ahogyan ott szoktak”- adott magyarázatot edzője, Philippe Dupont.
Még akkor is jó volt a hangulat, amikor a 2006-os Európa-bajnok Jukka Keskisalo azt mondta neki: „Ha annyira erős voltál, nem csak a felsődet kellett volna levenned.”
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46
Az már kevésbé volt mókás, amikor valaki odasúgta Kowalnak: „ha reklamálsz, te leszel az Európa-bajnok”. Természetesen ez meg sem fordult a fejében, a csapattársával csak nem szúr ki az ember, főleg azért, mert semmilyen előnye nem származott Mekhissinek abból, hogy nem volt rajta a felsője. A spanyolok viszont megtették, hiszen pontosan tudták, egy bronzérmet jelent Ángel Mullerának a francia kizárása. Hiába lett ezzel az aranyérem várományosa, Kowal kiakadt: „Mit akarnak a spanyolok? Ha meglökött volna valakit, nem szólnék semmit. De ő nyert! Én lettem a második, sportszerűen vertek meg.” A lengyel Krystian Zalewski sem értette, mi történik, ő is azt mondta, harmadik lett, a bronzérem az övé, nem az ezüst.

Érdemes nézni a háttérben Kowal örömét, ami akkor még a második helynek szólt

Fotó: Eurosport

A szabály viszont szabály, és az, amit Mekhissi tett a 143.1-es, a ruházatra és a 143.7-es, a rajtszámra vonatkozó rész miatt is kizárást von maga után. (Utóbbi például előírja, hogy két rajtszámnak kell jól láthatóan a versenyzőn lennie a rajttól a célig).
Hamar jött a hír, helyt adtak a spanyolok óvásának. A franciák fellebbeztek, de hiába.
22:57-kor a Francia Atlétikai Szövetség általános igazgatója, Julian Mauriat, valamint a szövetségi kapitány Ghani Yalouz közölte a sajtó képviselőivel, hogy a fellebbezést elutasították. Mekhissi-Benabbad aranya elveszett. Az Eb egyik legmagabiztosabb aranya.
A versenyző 23:40-kor a Facebook oldalán írt szurkolóinak: „
Úgy tűnik, kizártak. Nagyon tisztelem az ellenfeleimet, és imádom a sportomat, úgyhogy elfogadom, sportszerűtlen voltam. Viszont senki sem veheti el tőlem azt az örömöt, amit a célvonalon való áthaladás során éreztem. Sajnálom, egész egyszerűen csak arra gondoltam, hogy úgy ünneplem a győzelmemet, mint egy labdarúgó, semmilyen nagyképűség, vagy arrogancia nem volt a háttérben a versenytársaimmal, vagy a közönséggel szemben. Most még nem tudom, rajthoz állok-e 15
00
-on, majd reggel meglátom. Történjen bármi, elfogadom a zsűri döntését, akár egyetértek vele, akár nem, még úgyis, hogy a végeredmény hamis marad. Nagyon köszönöm az összes támogatást, amit a közösségi médiában kaptam!
Régen várt az ember akkora izgalommal egy ünnepélyes eredményhirdetést, mint amilyen ezé a számé lesz, hiszen az újdonsült Európa-bajnok, Yoann Kowal tegnap első lendülettel azt nyilatkozta: „Nem tudom, mik a szabályok, de ha erre lehetőség van, nem fogok felállni a dobogó legmagasabb fokára.” Az viszont biztos, hogy tegnap este a célba érkezése után megkérte barátnője kezét. Ki hitte volna, hogy a kérdésre kapott "igen" mellett lesz egy "nem" is, ami alapvetően befolyásolja a karrierjét.
Hiszen a szabály, az szabály, és Mekhissi-Benabbadék fellebbezése után ő Európa új bajnoka.
Az már más kérdés, hogy mi a különbség sportág és sportág, az atlétika és a labdarúgás között...
Olympic Games
A többször is elmeszelt sprinter aranyéremért megy Tokióba
11/05/2021 14:28
Atlétika
Magyar arany rögtön az idei szabadtéri szezon első versenyén
09/05/2021 20:36