Az utolsó napok is hoznak óriási meglepetéseket az indulói létszámban. Nemrég Ivan Ukhovról és Ashton Eatonról jelentettünk, a mai nap pedig egy újabb világsztáré. Olyané, akinek jelenléte miatt a férfi magasugrásra az egész világon kíváncsiak lesznek az atlétika szerelmesei. Az utolsó pillanatban bejelentett induló ugyanis nem más, mint Ukhov több, mint méltó ellenfele: Bohdan Bondarenko is ott lesz kedden Székesfehérváron.
A férfi magasugrásban 2013-ban valahogy megindult valami. Addig alacsonyabban osztottak érmeket: 240 cm alatt nyerni lehetett szinte bármilyen versenyen. Tavaly óta azonban, ha ott vannak bizonyos emberek az indulók között van, akkor kivételes eredményekre és versenyre van kilátás. Szinte bármikor a levegőben van egy új világcsúcs, de legalább a kísérlet rá szinte garantált.
Nem csupán egy, hanem többféle párosítás izgalmas és ilyen lesz ez kedden is, hiszen az ukrán Európa-csúcstartó és az orosz párharca olyan kuriózum, amely ritkaság és hatalmas szervezői bravúr. Egy ilyen csatát szeretne látni mindneki, aki csak picit is követi a férfi magasugrást, és most nem is kell messzire, csupán Székesfehérvárig menni.
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
EGY NAP
Hozzá nem tudunk szerelmi bánattól ittasan ugrott magasságokat avagy nagyobb botrányokat társítani. mert nincsenek. Pedig a hórihorgas, elképesztően vékony, nemsokára 25 esztendős klasszis a maga módján szintén érdekes figura. Talán a legfurább az, amikor a nagy ugrások előtt csendet kér: egy egész stadionnyi embert képes mára már olyan csendre inteni, hogy egy tüsszentés is cunaminak hangzik.
Azt mondja, ha hallja a neki szánt tapsot, nem tud magára figyelni. Túlságosan izgatott lesz. Hozzátette, próbál a jövőben ezen változtatni, de talán nem is baj, ha megmarad ennél a módszerénél: ilyenkor biztosan mindenki rá figyel majd és tudja, hogy ő ugrik. Különben sem mindig jó együtt úszni az áramlatokkal: ha neki így jó, hát nem tapsolunk, csak ha ugrott. Persze neki is vannak mókás videói, íme egy:
Bondarenko junior világcsúcstartóként indult, majd pár évig úgy tűnt. A sérülésekkel nagyobb küzdelmeket vív, mint az ellenefelekkel. Ez egészen 2013-ig zajlott, amikor valami más lett. A mezőny egyik legmagasabb ugrója ugyanis már tavaly meglepő eredménnyel rukkolt elő a szezon nyitó versenyén: 233 cm-es első egyéni csúcsát a szezon folyamán 241 cm-re tornázta. Ekkorát pedig ember nem ugrott 1994 óta.
Az ukrán ezután - bár utolsó kísérletére jutott át ezen a magasságon -, még három próbát tett a világcsúcsot jelentő 246 cm-re, amelyekből egyik sem volt elvetemülten rossz.
A szezon egyik legizgalmasabb versenye méltó módon a moszkvai világbajnokság volt. Hárman ugrottak 241 cm-re és közülük Mutaz Essa Barshim merész vállalásra tudta "kényszeríteni" Bohdant. Ha a katari átugorja ugyanis a vállalt magasságát, az ukrán csak világcsúccsal nyerhetett volna. Végül a 241 cm elég volt, de ismét láthattunk világcsúcs kísérletet.
Az idei év ott folytatódott, ahol a tavalyi befejeződött. Májusban 240 cm-rel nyitott, majd június közepén újabb határon jutott át: az új egyéni csúcs 242 cm. New Yorkban ő és Barshim történelmet írtak: soha eddig ugyanazon a versenyen nem ugrott két ember ekkorát. Bondarenkónak ez ráadásul Európa-csúcsot is jelentett. Patrik Sjőberg 1987-ben felállított rekordját állította be és lett ezzel holtversenyben többedmagával a második legmagasabbra ugró férfi a világon.
Székesfehérvárra ráadásul egy 240 cm-es ugrással a lábában érkezik. Lausanne-ban, ahol tavaly megindult a félelmetes sorozata, megismételte győzelmét. Ugyanitt Ukhov 238 cm-ig jutott. Ilyesmi magasságokra lehet számítani kedden, páratlan párharcra, egy újabb kivételes csemegére. Nekünk, atlétika-függőknek pedig csupán még egy okkal több, miért is kell látni mindenképp ezt a versenyt.

Fotó: Eurosport

Atlétika
Mérsékelték Coleman büntetését, mégsem indulhat az olimpián
EGY NAP
Atlétika
Négylábú cukisággal támad a svéd doppingellenes csoport
12/04/2021 19:06