Mica Moore szerepelt már téli olimpián, Adele Nicoll viszont újonc lenne, amennyiben megkapná a lehetőséget a brit csapatban.


A két atléta szegről-végről ismeri egymást, hiszen a dél-walesi edzőtáborok során rendszeresen láthatták, amint a saját sportágaikban igyekeztek helytállni. Mostanság viszont nem az atlétikapályán gyűrik a kilométereket és hajítják a súlyokat, mivel mindketten ott vannak Nagy-Britannia pekingi olimpiára készülő női bobcsapatában. A játékok után pedig indulhat a felkészülés a jövő nyári nemzetközösségi játékokra, amelynek ezúttal Birmingham lesz a házigazdája.
Atlétika
Az olimpiai bajnok távolugró nem gondol az elvárásokra, csak egy cél lebeg a szeme előtt
TEGNAP 16:55
Maradjunk annyiban: Mica Moore és Adele Nicoll emlékezetes 2022-re készül. Közülük Moore számára nem új terep a bob, a 2018-as téli olimpián a kormányos Mica McNeill mögött ő volt a fékező, az eredményük pedig nem is volt rossz: nyolcadikként zártak. Moore ezt követően rövid időre eltávolodott a sporttól, hogy a tanulmányaira fókuszálhasson, de aztán a szíve mégis visszahúzta őt a versenyzéshez, miután egy tv-műsor miatt kilátogattak az egyik pályára.
Nem akarom, hogy 40 évesen arra gondoljak, megbántam pár dolgot. Mindenki életében az olimpia jelenti a csúcsot, mindegy, hogy egyszer, négyszer vagy soha nem jutottál el oda. Arra gondoltam, adok egy esélyt ennek, meglátjuk, mire vagyok képes, és hát most itt vagyok.

Ledobott 20 kilót

Adele Nicoll viszont abszolút újoncnak számít: a 25 éves sportoló nemrég még kizárólag a súlylökésre fókuszált, amelyben hazájában egyeduralkodónak számít, a nyolc legutóbbi bajnoki címet bezsebelte. A koronavírus-járvány alatt azonban átgondolta a dolgokat, és arra a következtetésre jutott, szeretne kipróbálni valami újat, amikor a lehetőség egy üzenet formájában az Instagram-oldalán landolt tavaly novemberben.
Mica McNeill az interneten látott pár videót Nicoll edzéseiről, és arra gondolt a látottak alapján, hogy minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy valaki jó második ember legyen a bobban. Számos példa van arra, hogy valaki az atlétikapályáról váltott a bobra, ám rendszerint – Moore-hoz hasonlóan – a sprinterek kerülnek be a csapatokba, az tehát, hogy meglátták Nicollban a lehetőséget, az McNeill éleslátását dicséri.
„Azt mondta nekem: elképesztően erősnek tűnsz. Gondolkoztál már azon, hogy adj egy esélyt a bobnak?” - idézte fel az üzenetet Nicoll. „Azt feleltem: nem, de folytasd. 'Nagyon erősnek, erőteljesnek és gyorsnak kell lenned' – válaszolta. Erre azt mondtam: erőteljes és erős vagyok, a sebességen pedig dolgozhatok. Gyerekként sok sportágat kipróbáltam, szóval tudtam, hogy megvan bennem a képesség, de ettől függetlenül kihívás lesz.”
„Négy héttel később már teszteltünk egyet a csapatával, utána pedig minden magától ment.12 hónappal ezelőtt kerültem be ebbe a sportágba, akkor még 96 kiló körül voltam. Azóta lementem 77-re, hogy Micával mehessek, mivel meghatározott súlynak kell lennie a versenyeken. Először is tehát a súlyvesztés jelentett kihívást, és csak utána térhettünk át azokra a részletekre, amik a bobsporthoz kellenek. De teljes mértékben imádom.”

Három atléta, egy hely

A két walesi jelenleg Innsbruckban készül az idény második világkupaversenyére. Mindketten tagjai a négyfős Team McNeill keretnek, a versenynapokon azonban csak egyikük kaphat lehetőséget a kormányos Mica McNeill mögött. A fékező szerepére egy harmadik jelölt is van: a korábbi sprinter Montell Douglas, aki a múlt heti világkupaversenyen rajthoz állhatott, és végül a 16. helyen zárt McNeill-lel.

Mica McNeill és Montell Douglas egy 2017-es versenyen

Fotó: Getty Images

A tervek szerint egymást fogják rotálni az idény folyamán, februárban pedig – amennyiben kvalifikálnak – a legjobban teljesítő lány ülhet be McNeill mögé a pekingi olimpián. „Elég jó a hangulat a csapatban. Azt kell fejben tartanunk, hogy Micának ki kell juttatnia a bobot. Azt akarjuk, hogy a bob ott legyen a játékokon, bárki is üljön majd benne. Elég jó helyzetben vagyunk. Egymást motiváljuk, így tartjuk a másikat formában” - mondta Nicoll.
Mi hárman nem lennénk most itt, ha nem tartanának minket méltónak egy helyre a bobban.
Ami Moore-t és Nicollt illeti: ők nem csak a téli olimpiára készülnek 2022-ben, de abban bíznak, hogy bekerülhetnek a walesi csapatba a nemzetközösségi játékokon. Moore a sprintváltóban kaphat szerepet, Nicoll pedig már megdobta súlylökésben a részvételhez szükséges távolságot; ez utóbbit annak ellenére érte el, hogy rengeteg súlyt vesztett. A sportoló elmondta: nem aggódott túlzottan amiatt, hogy a ledobott kilók miatt gyengébben fog teljesíteni.
„A részemről ez kockázatos volt. Azt tudtuk, hány kilót kell leadnom, azt viszont nem, ez milyen hatással lesz a súlylökésre. Ugyanakkor ez alapvetően egy erőszám, amiben a sebességnek és az erőnek ugyanúgy megvan a szerepe. Szóval amíg meg tudom őrizni az erőmet, miközben még gyorsulok is, a tudomány alapján kizárt, hogy ez ártson a dobásoknak. Voltak persze nehézségek, mint minden sportolónál, amikor kicsit megrekedtem, és nem tudtam, mi lesz a következő lépés.”
Mégis sokkal boldogabb vagyok, hogy van ez az új kihívás.
A nyári eredmények alapján nincs miért aggódni, Nicoll ugyanis közel egy méterrel megjavította az egyéni csúcsát, ami remek helyzetbe hozta a birminghami részvételhez, egyelőre viszont a fókusz Pekingen van. 70 nappal a téli olimpiát megelőzően Moore azt érzi, nagyon más a felkészülés, mint a 2018-as phjongcshangi volt: akkor a brit szövetség öt hónappal a verseny előtt megvonta a támogatást a csapattól a túlzott kiadásokra hivatkozva.

Mica McNeill és Mica Moore

Fotó: Reuters

McNeill és Moore a közösségi finanszírozást választotta mentőövként, és már az első héten sikerült összekalapozniuk 30 ezer fontot. Habár a páros a nyolcadik helyen zárt Phjongcshangban – ami a brit női csapat történetében a legjobb helyezés – továbbra is külső támogatásra szorulnak: a költségeiket az egyik nemzetközi futárcég állja. „Nagyon más a mostani. Amikor legutóbb belecsöppentem, nagyon komoly stressz vezetett el az olimpiáig, nem fogok hazudni. Most viszont elég jó.”
„Az a célunk, hogy eljussunk az olimpiára, erős helyezéssel zárjunk, megmutatva, mire vagyunk képesek. Remélhetőleg ez további összegeket jelent a következő négy évre. Mindig dolgoztam a sport mellett, és persze panaszkodtam párszor emiatt, de valójában nagy értékkel bír. Javul az időmenedzsmented, megfelelően be tudod lőni a céljaidat, elvégzed a napi munkát, elkötelezett vagy. Ideális esetben viszont nem kellene pluszban még dolgozunk.”
A csapatnak hét világkupaállomás áll a rendelkezésére, hogy bebiztosítsa a kvalifikációt.
Forrás: BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Atlétika
Duplantisszal rajtol a hétállomásos versenysorozat, ahonnan egyenes út vezethet a vb-re
TEGNAP 14:57
Atlétika
Sok gond van a világgal, de pár elszívott joint aligha van ott a legnagyobbak között
22/01/2022 08:33