A Baylor Egyetemen tanuló 18 esztendős Trayvon Bromell tovább faragta idén futott 10.01-es egyéni csúcsát, hiszen 9.77-et futott 100 méteren. A dolog szépséghibája, hogy a futam alatt túl nagy hátszél fújt, ezért nem számít hivatalosnak az eredmény. Ahhoz azonban még így is döbbenetes a futás, hogy az ember felkapja rá a fejét.
Bromell, aki 1995. július 10-én született, idén március 29-én 10.01-el már beállította a korábbi junior világcsúcsot (Mark Lewis Francis, Darrel Brown, Jeff Demps és 2013-ban a japán Yoshihide Kiryu futott századra ugyanennyit), a tavalyi esztendőben pedig már futott a bűvös 10 másodpercen belül is. Akkori 9.99-es eredménye - amelyet magaslaton, Albuquerque-ben futott - a +4,0 m/s-os hátszél miatt sajnálatos módon nem volt érvényes. Azonban futása már akkor jelezte, hogy egy kivételes futó készülődik a felnőtt élmezőnybe. Ilyen eredményt először a jamaicai Asafa Powell futott a világon 2005. június 14-én, ami akkor világcsúcs is volt. Rajta kívül hivatalos körülmények között 2006-ban az amerikai Justin Gatlin volt erre képes Dohában, és ebben az esztendőben Powell is még kétszer nyert versenyt ugyanezzel az időeredménnyel. A világcsúcs a 2009-es berlini világbajnokság óta 9.58 másodperc, amely a szintén jamaicai Usain Bolt nevéhez fűződik.
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
EGY NAP
Bromellnek ezen a mostani versenyen sem volt szerencséje a körülményekkel - ha szabad ilyet mondani egy ilyen szintű futásnál - hiszen a hátszél a +2,0 m/s-nál jóval erősebb, +4,2 m/s volt, ezért ez sem hitelesíthető eredmény. Azt viszont kíváncsian várhatjuk, hogy ha a tavalyi év során 9.99-ről 10.01-es hivatalos rekordig jutott, akkor az idei esztendőben ilyen kezdés után mennyi lesz a hivatalos egyéni csúcsa a szezon végére...
Atlétika
Mérsékelték Coleman büntetését, mégsem indulhat az olimpián
EGY NAP
Atlétika
Négylábú cukisággal támad a svéd doppingellenes csoport
12/04/2021 19:06