Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jobb a női kínai pingpong, mint a férfi?

Vörös Csaba

Frissítve 30/07/2021 - 17:47 GMT+2

Mielőtt a kínai asztaliteniszezők elindultak volna Tokióba, rendeztek a játékosok között egy csapatmeccset. Meglepő eredmény született.

Asztalitenisz, olimpiai női döntő

Fotó: AFP

A felállás a lehető legegyszerűbb volt: a női olimpiai játékosok játszottak a férfiak ellen. De nem körmérkőzést, hanem összesen három meccset, olimpiai szimulációs rendszerben 8:6-ról kezdve a szetteket.

Nem csigázom tovább a kedves olvasót – a hölgyek megverték a férfiakat. Most azok után, hogy mindenkinek leesett az álla, vizsgáljuk meg a kérdést, hogy dobták-e a férfiak a meccset vagy sem. Mivel mind a hármat végignéztem, a játék képe alapján, az a véleményem, hogy nem. Ott ült a teremben az egész kínai válogatott, orvosostul, edzőstül, szakvezetőstül, mindenestül, néhányszor nekifutottam összeszámolni, hány világbajnoki cím tapsol a teremben, de rendre belezavarodtam. Őket átverni, nyilván nem lehet, legfeljebb, ha előre szóltak nekik, hogy mi lesz a végeredmény.
De!
A találkozót közvetítette a televízió, és Kínában alsóhangon félmilliárd játékos van, akiket átverni szintén lehetetlen. Egy fals meccset, akinek van némi tapasztalata a játékról, rögtön kiszúr. Tehát fogadjuk el a tényt: a kínai női válogatott elverte a kínai férfi válogatottat.
Olimpiai szimulációs meccsnek keresztelték el az összecsapást: Women vs. Men, és Szun Jing-sa 4:3 arányban megverte Hszu Hszint. A Tokióban olimpiát nyert Csen Meng szintén 4:3-ra győzött Fan Csen-tung ellen, és egyedül Ma Long tudott nyerni Liu Si-ven ellen 4:2-re. A végeredmény 2:1 a Women csapatnak, szetteket tekintve pedig 10:10-zel zártak.
picture

Asztalitenisz: A női egyes döntő összefoglalója

A végeredmény okait nagyon nehéz megfejteni, de azért találni magyarázatot. Illetve találni magyarázat arra, hogy miért tudnak ennyire partiban lenni a nők a férfiakkal. Először is: rengeteget fejlődött az utóbbi néhány évtizedben a női pingpong, felgyorsult, látványos lett – köszönhetően legfőképpen a kínaiaknak. Kínában a válogatott össze van zárva, rengeteget játszanak egymással a nők és a férfiak, ismerik egymás játékát, szerváit, titkait. S nem utolsó sorban, amíg a férfi pingpongban a gyorsaság mellett még mindig nagyon dominál az erő, addig a nőknél a passzivitás is átment gyorsaságba, amivel hatástalanítani tudják az erőt. Ugyanakkor a fonák oldalon ugyanolyan hatékonyan indulnak, pörgetnek, mint a tenyeres oldalon. Vagyis, ha Hszu Hszin hátralép pörgetni – ahogy szokott –, hatalmas terület marad az oldalán, amit az asztalközelben játszó Szun Jing-sa kíméletlenül ki tud használni mind a két oldalról.
De nem az én tisztem megfejteni a titkot, vannak erre sokkal jobb szakemberek. Azonban, ha a kínai nők partiban vannak a kínai férfiakkal, akkor elcsodálkozik-e valaki, amikor állandóan egymás között osztják szét az olimpiai aranyérmet. Mert hát a hölgyeknél 1988 óta ez a helyzet...
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés