Skinner ezüstérmet szerzett ugrásban, pedig eredetileg már a hazautat tervezte. Biles visszalépése után azonban szerepelhetett a döntőben, ahol másodikként zárt.

A 24 éves tornász számára úgy tűnt, hatalmas csalódás lesz élete utolsó olimpiája. Öt év, meg persze az előtte lehúzott hosszú évek munkája látszott elúszni, mikor az ugrás selejtezőjében negyedik helyet érő pontszámmal jutalmazták. Skinner könnyes szemmel hagyta el a versenyhelyszínt. Eredménye alapján helye lett volna a fináléban, de a szabályok értelmében csak két versenyző képviselhet egy nemzetet, és miután Simone Biles és Jade Carey is előtte végzett, úgy nézett ki, hogy véget ér Skinner számára az olimpia. Mindez egyben egész pályafutása lezárását is jelentette volna, miután nem volt tagja a csapatversenyben favoritnak számító amerikai együttesnek. A négy csapattag mellett Skinner és Carey versenyeztek úgy Tokióban, hogy csak egyéniben képviselték az Egyesült Államokat, utóbbi két szerenkénti döntőbe is magas pontszámmal került be, így Skinner úgy érezte, ő lesz az egyetlen amerikai női tornász, aki érem nélkül fog hazautazni. Csalódottan vette tudomásul, hogy így ér véget pályafutása, a közösségi médiában megjelentette búcsúszövegét, és már hazautazni készült, mikor olyan váratlan fordulat következett be, amire senki sem számított.
Simone Biles drámája az egész tokiói olimpia egyik központi beszédtémájává vált. Az amerikai szupersztár, akitől mindenki azt várta, hogy sorra nyeri az érmeket, a csapatverseny során első rontott ugrása után kiszállt, majd később bejelentette, hogy mentális okokból nem versenyez összetettben, s szép sorjában a szerenkénti döntőktől is visszalépett, végül egyedül a gerendát vállalta, ahol bronzérmet szerzett.
Tokyo 2020
Simone Biles: ma sem változtatnék semmin
21/08/2021 15:11
Biles visszalépése azt jelentette, hogy MyKayla Skinner mégiscsak ott lehetett az ugrás döntőjében, ahol a brazil Rebeca Andrade mögött a második helyen zárt, és olimpiai ezüstéremmel zárta le pályafutását. Skinnernek 2014-ből volt egy világbajnoki bronzérme ugrásból, illetve a csapattal háromszor nyert vb-t, olimpiai ezüstérme legjobb egyéni eredménye tehát. Azt követően, hogy csalódottan a hazautazásban gondolkozott, nagyot fordult vele a világ pár nap alatt.
„Sosem gondoltam volna. Már a hazautazásra készültem, mégis itt vagyok, és remekül érzem magam. Azt hittem, én leszek az egyetlen amerikai tornásznő, aki érem nélkül megy haza, úgyhogy igazán klassz, hogy szereztem egy ezüstöt”- mondta el a versenyt követően.

Skinner

Fotó: AFP

Skinner arról is beszélt, miként tudta meg, hogy pályafutása mégsem ért véget a a selejtező után.
„Néztük a csapatverseny döntőjét, ahol nem úgy mentek a dolgok, ahogy azt elterveztük, és emlékszem, kaptam egy üzenetet. Simone azt mondta az edzőjének, Cecile-nek, hogy MyKayla nem mehet haza. Jelezte, hogy szükség lehet rám, ha nem találja ki, mit kell csinálnia a következő napokban. Úgyhogy eldöntöttem, maradok, és edzem, ha esetleg be kellene ugranom.”
Skinner úgy fogalmazott, Biles problémái ellenére mutatott pozitív hozzáállása erősen inspirálta őt a döntő előtt, jólesett neki, hogy csapattársa ott volt a nézőtéren a verseny során, és biztatta őt.
„Azok után, amin Simone keresztülment, képes volt pozitív maradni, ez egyértelműen motivált engem. Azt mondtam, neked kellett volna itt lenned, de hálás vagyok, hogy beugorhattam helyetted, és érted szeretném megcsinálni.”
Skinner hosszú utat járt be az olimpiai éremig. 2012-ben nem került be az amerikai csapatba, 2016-ban pedig tartalékként vitték csak ki az olimpiára. Rio után az egyetemi bajnokságban versenyzett, majd visszatért a profi sporthoz, és megkísérelte a tokiói kvalifikációt. 2020 végén megfertőződött koronavírussal, és tüdőgyulladást kapott, így az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán elindulhat-e Tokióban. Az elmúlt évek hullámvölgyeihez hasonlóan alakult tokiói szereplése, de végül szép véggel zárult számára a történet, és boldogan zárhatta le pályafutását.
„Olyan sok alkalom volt, mikor be akartam fejezni az elmúlt két évben és egész tornászpályafutásom alatt. Nem gondolnám, hogy a legtöbb ember tisztában van vele, milyen nehéz ez a sportág a testnek és a léleknek. Hálás vagyok, hogy sosem adtam fel, és hogy ilyen sokan mindvégig hittetek bennem. A befejezetlen munka ezennel befejeződött”- posztolta a közösségi médiában ezüstérmét követően.
Tokyo 2020
15 évesen már világbajnok volt, Tokióban 30 évesen szerezte meg első olimpiai érmét az olasz tornász
14/08/2021 17:00
Tokyo 2020
Simone Biles: „Mi is emberek vagyunk, nem csak mások szórakozásai”
04/08/2021 07:00