Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Az olimpikonok is csak emberek” – sokan támogatják a váratlanul visszalépő négyszeres olimpiai bajnokot

Németh Dániel

Publikálva 28/07/2021 - 11:28 GMT+2

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki a mentális egészségét helyezze előtérbe, akár az olimpiai érmek kárára is.

Simone Biles

Fotó: Getty Images

Simone Biles előbb a csapatversenytől, majd az egyéni összetettől is visszalépett, méghozzá a mentális egészségére hivatkozva. Az amerikai klasszist sokan támogatták döntése miatt a sportágán belülről és kívülről egyaránt.


Ha volt olyan sportág, amiben az amerikaiak előre beírták az aranyérmet, az alighanem a torna volt, ahol Biles toronymagas esélyesnek számított. Sokan minden idők legjobb tornászaként tartják számon, amit nem csak a 30 olimpiai és világbajnoki érmével érdemelt ki, de a határok folyamatos feszegetésével is. Olyan szintre emelte a női tornát, amire előtte még senki sem volt képes, nehezebbnél nehezebb gyakorlatokat mutatott be, sokszor a legnagyobb nyomás alatt.
Könnyű ilyenkor megfeledkezni arról, hogy ezek a sportolók, bármennyire is gépiesnek tűnik az, ahogyan megnyerik a világversenyeket, ugyanúgy emberek. Ezen az olimpián kiderült, még Bilesnak is megvannak a korlátai, a csapatverseny során több gyakorlatában is hibázott, majd – miután a döntőben elrontotta az ugró gyakorlatát – úgy döntött, visszalép a versenytől. Sokan arra gyanakodtak, hogy sérülés állhat a háttérben, de hamar kiderült, egészen másról van szó.

Biles a mentális egészségét szem előtt tartva mondott le a további szereplésről.

Ha ez önmagában nem lenne megdöbbentő, az amerikai sportoló elárulta, nem biztos abban, hogy versenyezni fog a tokiói játékokon, szerdán vissza is lépett az egyéni összetettől. Biles hiányában Oroszország – vagyis az Orosz Olimpiai Bizottság színeiben versenyző csapat – hozta el az aranyérmet a csapatban, ezzel az USA 2010 óta először kapott ki világbajnokságon vagy olimpián. Az ezüstérmet még a tőlük szokatlanul sok hiba ellenére is elhozták az olimpiáról.
Biles azt mondta, abban bízott, hogy ezen az olimpián önmagáért versenyezhet, de mégis azt érzi, mintha másoknak kellene megfelelnie. „Vérzik a szívem, mert az, hogy másoknak megfeleljek, elvette tőlem azt, amit amúgy imádok csinálni.” A sport történetében szinte példátlan, hogy egy egyeduralkodónak tartott sportoló ennyire nyíltan beszéljen a problémáiról, a közelmúltból Naomi Osaka esetét lehetne felhozni, aki egyébként szintén búcsúzott a tokiói olimpiától.
Az amerikai sportolót már kedden sokan támogatták a döntése miatt. „Büszkévé tettél minket” – mondta Sarah Hirshland, az amerikai olimpiai és paralimpiai csapat vezetője. „Támogatunk a döntésedben, hogy a mentális egészséged minden más elé helyezed, az amerikai csapat közössége teljes erejével és erőforrásával támogatni fog, hogy eligazodj az előtted álló úton” – fogalmazott.
„Mások nevében nem beszélhetek, de szerintem Simone Biles mindenkit arra bátorít, hogy a mentális egészségét helyezze előtérbe. Micsoda királynő. Több szempontból is minden idők legjobbja” – mondta Danusia Francis, jamaicai tornász. „2013 óta veretlen az egyéni összetettben, bárhova megy, mindenki tökéletességet vár tőle, és ez egyszerűen nem lehetséges” – tette hozzá Beth Tweddle, korábbi olimpiai bronzérmes tornász.
„Elég erős volt ahhoz, hogy kimondja: ezen a napon nem vagyok megfelelő állapotban, és hiszek a többi lányban. Tudja, hogy képesek előbbre lépni, és el tudják végezni a munkát. Később visszament, ő volt a csapat első számú szurkolója, próbálta segíteni őket. Az, hogy képes volt meghozni ezt a döntést, megmutatja, mekkora vezér is ő. Biztosra kell mennünk, hogy minden sportolónak az egészsége és a jóléte legyen a prioritás.”
„Nem ahhoz szoktunk hozzá, hogy ebben az állapotban lássuk Simone Bilest” – ismerte el Melanie de Jesus dos Santos. „Azt mondanám, hogy ez nem könnyű, mert ő Simone Biles, mindenki figyeli őt. Nehéz lehet ezt pszichésen elviselni.” A japán tornászcsapat tagja, Mai Murakami is védelmébe vette az amerikai klasszist. „Számára ez elég szokatlan helyzet, de ha valaki sok nyomás alatt van, az bizony a testére is hatással van.”
picture

Simone Biles hibája a csapatversenyben

Fotó: Getty Images

A keddi ezüstéremmel Biles a hatodik olimpiai érmét gyűjtötte be, 2013 és 2019 között pedig összesen 19 világbajnoki címet szerzett. Rióban mind az öt egyéni számban döntős volt, és arra készült, hogy Tokióban ő legyen az első nő 1968 óta, aki megvédi a címét a tornászok összetett versenyében. Beszédes volt azonban, hogy a csapatverseny után ő maga sem volt biztos abban, ott lesz a mezőnyben: „Meglátjuk. Egyszerre csak egy napra koncentrálunk, majd kiderül, mi lesz.”
„Ez hatalmas dolog” – mondta Jordan Chiles, aki beugrott Biles helyén a csapatba. „Nyilván nagy cipőbe kellett belelépni, nagyon boldog vagyok, hogy ezt megtehettem. Igen, ő minden idők legjobbja. Megmutattam az egész világnak, hogy még az ilyen nagyságú emberek cipőjébe is bele lehet bújni, mi ráadásul ezt együtt tettük meg.” Sunisa Lee hozzátette: „Mindannyian nagyon idegesek voltunk. Abban a pillanatban még nem tudtuk. Ő Simone Biles, ő viszi a csapatot.”
Amikor előbbre kellett lépnünk, tennünk a dolgunkat, az nagyon nehéz és stresszes volt. Büszke vagyok, hogy képesek voltunk rá.
„Rosszul vagyok. Ez rettenetes. Tudom, hogy ezek a sportolók erről a pillanatról álmodoznak egész életükben, nagyon lesújtott ez az egész, és hát remélem, hogy Simone rendben van. Annyira nagy volt a nyomás, hogy szinte már rossz volt nézni, nagyon lesújtott. Csak egy baráti emlékeztető: az olimpikonok emberek, akik minden tőlük telhetőt megtesznek. Nagyon nehéz a megfelelő pillanatban formába kerülni, és ilyen nyomás alatt végigcsinálni a rutinszerű műveleteket” - jelentette ki Aly Raisman.
Nem csak a tornászok fejezték ki együttérzésüket és támogatásukat. A korábbi bokszoló Manny Pacquiao annyit mondott: „aki egyszer bajnok, az mindig bajnok.” A kétszeres olimpiai bajnok Mikaela Shiffrin úgy fogalmazott: „Mosolyogj csak, mert tagadhatatlanul aranyat ér.” Az NBA-ben szereplő Karl-Anthony Towns „szeretetet és pozitivitást” küldött Bilesnek, Adam Rippon műkorcsolyázó pedig elárulta, el sem tudja képzelni, milyen nyomás alatt kellett élnie Bilesnak.
Forrás: BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben a tokiói olimpia híreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés